Kulinarnie - z Wiedźmami. Bo wiedźmy przecież nie tylko napary magiczne gotują!
Kategorie: Wszystkie | w kotłach się kotli, w kotłach się warzy | wiedźmobezmięsne | wiedźmomięsne | wiedźmorybne | wiedźmosałatki | wiedźmosłodkie
RSS

w kotłach się kotli, w kotłach się warzy

środa, 19 września 2012
Pyszny dodatek do obiadu na zimowe dni.



Składniki:
  • 3kg buraków
  • 1kg papryki
  • 0,5kg cebuli
Buraki ugotować, wystudzić, zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Cebulę i paprykę pokroić w kostkę lub w krótkie paseczki.

Zalewa:
  • szklanka cukru
  • szklanka octu 10%
  • szklanka oleju
  • szklanka wody
Zalewę zagotować. Wrzucić cebulę i paprykę, gotować 7 minut. Wrzucić buraki, zagotować i gotować 10 minut.



Gorące wkładać w słoiki, zakręcić, postawić do góry dnem, po wystudzeniu odwrócić i odstawić.

poniedziałek, 23 stycznia 2012
Najprostsza i najszybsza na świecie, pyszna i sycąca.

Składniki:
  • 1 cebula
  • łyżka smalcu
  • mała marchewka
  • 1 kg ziemniaków
  • woda
  • przyprawy: sól, pieprz, majeranek, liść laurowy, ziele angielskie
Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Marchewkę obrać i pokroić w cienkie talarki. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Rozgrzać w garnku smalec, wrzucić cebulę i, mieszając, zezłocić. Wlać wodę, wrzucić ziele, listek, majeranek, posolić, zagotować. Wrzucić marchewkę, zagotować. Wrzucić ziemniaki. Jak będą miękkie, popieprzyć (najlepiej świeżo zmielonym pieprzem kolorowym), pogotować jeszcze chwilę (zupa powinna być zawiesista od częściowo rozgotowanych ziemniaków). Podawać i zjadać ze smakiem.


wtorek, 17 stycznia 2012
Lubimy frutti di mare. A z frutti di mare najbardziej lubimy krewetki. A z krewetek najbardziej lubimy zupę krewetkową i krewetki w cieście. O zupie będzie innym razem, dziś zapraszam na krewetki w cieście piwnym.



Składniki:
  • krewetki mrożone (ilość i wielkość zależy od ilości jedzących oraz ich preferencji)
  • cytryna
  • piwo jasne
  • 2 jajka
  • mąka
  • sól
  • pieprz cytrynowy
  • olej do smażenia
  • ser żółty - jeśli nam zostanie specjału na następny dzień
Krewetki rozmrażamy i skrapiamy sokiem z cytryny.
2 jaka roztrzepujemy z solą i pieprzem, dodajemy szklankę piwa i wciąż mieszając dosypujemy mąkę - tyle, żeby ciasto zyskało konsystencję gęstej śmietany (cała operację można wykonać w mikserze).
Do ciasta wrzucamy partiami dokładnie odsączone krewetki.



Na patelni rozgrzewamy olej. Partiami wykładamy dokładnie otoczone ciastem krewetki - w formie placuszków.



Jak się zezłocą, odwracamy na drugą stronę.



Zdejmujemy z patelni na talerz z papierem śniadaniowym albo papierowym ręcznikiem, żeby odsączyć niepotrzebny tłuszcz. Zjadamy od razu, na gorąco.

Jeśli jednak zjeść nie damy rady, możemy schować resztę do lodówki i następnego dnia podać krewetki w cieście piwnym zapiekane z żółtym serem. Na każdą porcję nakładamy kawałek żółtego sera i zapiekamy w piecyku, aż ser się rozpuści.



Oba warianty są przepyszne!
wtorek, 10 stycznia 2012

Zachciało mi się czegoś, czego nigdy dotąd nie robiłam... Po ukręceniu ajerkoniaku w lodówce w słoiczku stały białka, więc pomyślałam o torcie na bazie bezy. Szczególnie, ze mam koleżankę z nietolerancją glutenu. Poszperałam, poczytałam... i wyszło mi, że jak tort na bezie, to tylko dacquoise. Przepis zasadniczy wzięłam stąd, ale wprowadziłam pewne modyfikacje. Efekt poraził rozkoszą kubki smakowe moje i wszystkich tych, którzy mieli okazję skosztować przysmaku.



Składniki na bezę:

  •   8 białek
  •   1,5 szklanki cukru
  •   1 łyżeczka białego octu winnego lub jabłkowego
  •   szczypta soli

Białka wlać do suchej miski, wsypać szczyptę soli. Ubić na sztywną pianę, dodać 1 łyżeczkę octu, a następnie wsypywać po 1 łyżce cukru, cały czas miksując. Gdy już cały cukier znajdzie się w misce ubijać do chwili, aż masa zacznie błyszczeć.


Na dużą prostokątną blachę (tą z wyposażenia piecyka) wyłożyć papier do pieczenia, a na niego masę bezową.


Wstawić do piecyka, ustawionego na najniższą temperaturę (dopisuję po uwadze w komentarzach, za którą dziękuję: u mnie to było 90-100 stopni, piekarnik gazowy, zwykły; wstawiałam do zimnego). Piec 120 minut, do lekkiego zrumienienia bezy.


Po wyłączeniu zostawić blat w uchylonym piecyku do wystudzenia.


Zimny blat delikatnie przekroić nożem na pół, a następnie odkleić papier (łatwo schodzi).


Składniki na krem:

  •   250 g mascarpone
  •   300 ml śmietany kremówki 30%
  •   200 g masy kajmakowej z puszki
  •   pół szklanki orzechów włoskich
  •   10 daktyli

Orzechy i daktyle posiekać na małe kawałki.


Do jednej miski włożyć serek mascarpone i masę karmelową, zmiksować na gładką masę. W drugiej misce ubić śmietanę. Obie masy delikatnie połączyć (śmietanę dodając do serka, a nie odwrotnie). Na koniec wsypać posiekane bakalie, wymieszać.
Na jednej połowie bezy równomiernie rozprowadzić 3/4 przygotowanego kremu, przykryć drugą częścią, na niej rozprowadzić pozostały krem. Całość posypać prawdziwym kakao.



Wbrew pozorom całość wykonania nie jest ani czaso- ani pracochłonna. No owszem, trzeba poczekać aż się beza upiecze i wystygnie, ale stać i chuchać na nią nie musimy :) Warto podjąć się zrobienia tego tortu.

niedziela, 01 stycznia 2012
Danie bardzo proste i bardzo pyszne, szybkie w przygotowaniu i efektowne. Wymaga niewielu składników i niewielkich umiejętności kulinarnych.

Składniki:
  • wypatroszony łosoś lub dzwonka z łososia
  • pieprz cytrynowy (moje odkrycie kulinarne ostatnich tygodni, niezastąpione do ryb właśnie)
  • sól
  • mąka
  • olej rzepakowy do smażenia
Jeśli mamy tuszkę to kroimy ją w dzwonka, jeśli gotowe dzwonka, ten etap pomijamy. Każde dzwonko z obu stron posypujemy sola i pieprzem cytrynowym.



Następnie każde dzwonko panierujemy z obu stron w mące i kładziemy na patelnię na rozgrzany olej.



Jak się zezłocą, przewracamy na drugą stronę.



Gdy zezłocą się z drugiej strony, zdejmujemy z patelni i zjadamy ze smakiem, uważając, aby się nie poparzyć (to ważne, bo pachnie tak smakowicie, że człowiek nie jest w stanie poczekać aż przestygnie) :)



Smacznego!


 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 30
Tagi
do góry | szablon popełniła kate_mac
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl