Kulinarnie - z Wiedźmami. Bo wiedźmy przecież nie tylko napary magiczne gotują!

wiedźmorybne

wtorek, 27 lutego 2007

Na wyłożoną sreberkiem blaszkę kładziemy mrożony filet pangi (najlepiej), posypujemy trochę solą, przykrywamy go pokrojonymi w plasterki ząbkami czosnku (ile kto lubi), nastęnie plasterkami pomidorka (ja pomidorka uprzednio sparzyłam i obrałam bo nie lubię jak mnie się coś pląta w zębach) i obficie posypujemy tymiankiem.
Zawijamy tę "kanapkę" rybną w folię i pakujemy do pieca o temp 180-200 na około 30 minut.

Smacznego :)

poniedziałek, 26 lutego 2007

wiedźma na diecie coś słodkiego też by zjadła od czasu do czasu. myślała, myślała, i wymyśliła:

kakaowy krem z ricotty

składniki:
1/2 opakowania serka ricotta
cukier brązowy (w wersji max light słodzik, którego ja nie trawię)
1 łyżeczka kakao (gorzkiego, czarnego)
płatki migdałowe - do dekoracji

przygotowanie:
wymieszać serek z kakao, dodać cukier (słodzik...?) do smaku. przełożyć do czystej miseczki (ta, w której mieszamy się zapewne nadawać będzie do mycia li i jedynie) i posypać płatkami mogdałowymi.
jeść od razu albo schłodzone.

(C) Kakunia

poniedziałek, 12 lutego 2007

składniki:
1/2 opakowania serka ricotta
pomarańczowy olejek do ciasta
płatki migdałowe
wiórki kokosowe
słodzik (lub grzeszniej nieco: brązowy cukier kryształ)

przygotowanie:
serek wrzucić do miseczki, dodać olejku pomarańczowego, cukru (osobiście słodzika nie trawię, więc z cukrem robię - mniam!) i wiórków kokosowych - do smaku. wymieszać na gładką maź, przerzucić do czystej miseczki (bo ta puierwsza to juz tylko do mycia się nadaje), posypać płatkami migdałowymi i wstawić do lodówki, lekko schłodzić. można też jeść od razu, jak ktoś bardzo chce :)

(C) by Kakunia

składniki:
2 liście kapusty pekińskiej
1/2 wędzonej makreli (jak mała makrela to cała)
2 jajka
łyżka majonezu
sól, pieprz
kilka plastrów mozzarelli

przygotowanie:
jajka ugotować na twardo. w tym czasie dobrze jest obrać makrelę, wybierając z niej dokładnie wszystkie ości - nie wybrane psują potem przyjemność jedzenia ;-)
ugotowane jajka zetrzeć na tarkę na miazgę, przecisnąć przez praskę, rozdziabać widelcem - jak kto woli. ja trę na grubej tarce, szybsze to niż dziabanie widelcem i wrzucić do miski. dodać mięsko makreli, już bez ości. dowalić łychę majonezu, mniejszą lub większą, tak, żeby spójne byo i ile kto lubi (jak ma być bardzo dietetyczne to mniejszą :P). dodać sól i pieprz - do smaku, ale nie za dużo.
tak przygotowaną pastę układamy łyżką elegancko na liściach kapusty, po czym przykrywamy plastrami mozzarelli tak, żeby ie było widać, co jest między kapustą a serem.

(C) by Kakunia :)

czwartek, 08 lutego 2007

jak zwykle, miało być jedno, wyszło drugie, ale też dobre :)

składniki:
1 filet z dorsza (mały, jak na jedną osobę)
2 średnie pomidorki
1 malutki słoiczek koncentratu pomidorowego
cebulka smażona knorra w kostkach
tłuszzcu odrobina

przygotowanie:
dorsza rozmrozić, a jak mamy świeżego, to umyć i osuszyć. obrać ze skóry, jesli dorsz jeszcze ją ma.
pomidory zeszklić na patelni, na tej odrobinie tłuszczu, jak się ładnie podduszą to podlać wodą, i niech się duszą dalej. po jakichś 10 minutach dodać koncentrat pomidorowy(chyba, że weźmiemy cztery pomidory, i mamy cierpliwość do ich zesmażania, to można bez koncentratu).dodać cebulkę w kostce, poddusić razem.
wrzucić na patelnię pod sos dorsza, i pod przykryciem niech się wszystko ze sobą dalej dusi. po kilku minutach dorsza przewrócić na drugą stronę, wymaziać sosem oczywiście.
zjeść ze smakiem.
przygotowanie? czas ok: 30 minut :)

(C) by Kakunia

 
1 , 2
Tagi
do góry | szablon popełniła kate_mac
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl