Kulinarnie - z Wiedźmami. Bo wiedźmy przecież nie tylko napary magiczne gotują!

wiedźmobezmięsne

sobota, 23 czerwca 2012
Przepis banalnie prosty, szybki i tani. Podane składniki na porcję dla 1 osoby (to co widać na zdjęciu).

Placki:
2 duże marchewki
1 jajko
trochę mąki
natka pietruszki
kolendra
szczypiorek
pestki dyni
sól
pieprz

Marchewki zetrzeć na najmniejszych oczkach, dodać posiekane zioła, jajko, pestki dyni, sól i pieprz i dodać trochę mąki, aby się ładnie kleiło. Uformować ręką placki i smażyć na rozgrzanej oliwie.

Tutaj można puścić wodzę fantazji i dodać co się lubi, np. chili, rozmaryn, zetrzeć pietruszkę, seler, ziemniaki...

Sos:
jogurt naturalny
majonez
mięta
sól

Miętę rozgnieść w moździerzu (zrobiłem to w miseczce kopystką), dodać jogurt, trochę majonezu, żeby zagęścić, sól.

I to wszystko :)

Jako, że na ogrodzie u mnie sałaty pod dostatkiem, to zjadłem te placki z sałatą, do której świetnie pasuje ten sos miętowy.


piątek, 22 czerwca 2012
Przyznam szczerze, że nie znałem smaku cykorii do czasu kiedy zamieszkałem w Holandii. Ile straconych lat!

Tę sałatkę (lub surówkę, bo i pod surówki się łapie) robię często jako dodatek do obiadu.

Składniki na 1 osobę (porcja taka jak poniżej na zdjęciu)
1 cykoria (przekrojona wzdłuż na pół i potem na 0,5cm paski w poprzek)
5 grubszych plastrów surowego ogórka pokrojonego w słupki
zielone oliwki
stąki młodego, zielonego groszku
ćwiartka zielonej papryki
pietruszka lub kolendra 

Generalnie nie ma ograniczeń, można dodawać co się ma pod ręką i co się lubi. Jak mam rzeżuchę to też dodaję.

Polewam sosem typu winegret. Nie pamiętam czy wspominałem jak robię ten sos? Najwyżej się powtórzę.
Ocet balsamiczny i oliwa z oliwek w proporcji 1:3 Czasami daję dwie części oliwy z oliwek i 1 część oliwy z orzechów arachidowych. Trochę sosu sojowego (używam tego o zmniejszonej zawartości soli), pieprz i łyżka miodu. Wstrząsam w słoiczku i polewam przed podaniem. Miodzio!

niedziela, 14 września 2008

... czyli coś akurat na jesienne chłody.

 kalafior: ugotowany (w czastkach) na pol miekko, przekladamy do naczynia zaroodpornego; posypujemy slonecznikiem i pieprzem cayene; zapiekamy kilka minut. nastepnie posypujemy startym serem i bulka\ą tarta\ą i jeszcze na kilka minut wsadzamy do piekarnika. jak sie zarumieni znaczy ze gotowy!

mniam :)

piątek, 29 sierpnia 2008
  • 450g mąki tortowej
  • 3 świeże bułki
  • 1 jajo
  • 200ml mleka
  • 10g drożdży
  • sól 
Do mąki dodać rozkruszone drożdże, mleko z rozbełtanym w nim jajkiem, szczyptę soli i zagnieść ciasto. Bułkę pokroić w drobną kostkę, dodać do ciasta i zagnieść razem. Odstawić na 45 minut. Z ciasta uformować 2 szyszki i wrzucić do wrzącej, osolonej wody. Gotować 25 minut. Kroić jak chleb, podawać do potraw niesłodkich. Podgrzewać TYLKO na parze.


piątek, 01 lutego 2008

taki, jaki robię ja, nie wiem, ile wspólnego ma on z rzeczywistą carbonarą :-)

składniki:
- 2 żółtka
- małe opakowanie śmietany (200g) 18%
- ok 50g startego parmezanu
- ew. sól do smaku

przygotowanie:
garnuszek postawić na niewielkim ogniu, wlać do niego śmietanę, i rozbełtane żółtka. mieszając dodawać ser. pogotować chwilę, ewentualnie dosolić do smaku. i tyle :-)

 

a spaghetti carbonara robię następująco:

makaron gotuję al dente, mieszam w garnku z podsmażonym, odcedzonym boczkiem. do tego dodaję rozbełtane żółtko, i śmietanę (ilość na oko, ale niezbyt dużo). wychodzi pyszne

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 13
Tagi
do góry | szablon popełniła kate_mac
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl