Kulinarnie - z Wiedźmami. Bo wiedźmy przecież nie tylko napary magiczne gotują!

wiedźmomięsne

wtorek, 22 maja 2012

To będzie mój pierwszy post na tym blogu. Tytułem wstępu trochę o mnie. Mam na imię Bartek, powoli dobijam do trzydziestki, mieszkam w Holandii i gotuję sam dla siebie. Dlatego przepisy są raczej na 1-2 osoby. Choć czasem zdarza mi się wielki gar jedzenia ugotować.

Dziś będzie krótko i na temat. Grill. Jak jest gorąco to się nie chce gotować. Grill jest doskonały dla leniwych/wykończonych po pracy/zmęczonych upałem*niepotrzebne skreślić

Poszedłem na mega łatwiznę, bo ani nie przygotowałem marynaty do kiełbasy, nawet kupiłem gotową sałatkę, co mi się rzadko zdarza.
Na ruszt rzuciłem:
2 kiełbasy (nie wiem jakie, możliwe że śląskie, ostały się w zamrażarce)
żółta papryka (nie odbija mi się po niej i jest chyba najsłodsza ze wszystkich)
cukinia (najpyszniejsze warzywo z grilla!)
Paprykę i cukinię potraktowałem oliwą z oliwek i solą ziołową. 
Kiełbasę jakąś posypką grillową i to był chyba ostatni raz. Następnym razem zrobię sam coś bardziej aromatycznego.
Tak to prezentuję się na grillu. Folię położyłem, bo raszki były brudne i nie chciało mi się ich myć. Porobiłem dziurki widelcem i było ok :) 
A tak wygląda efekt końcowy. Żadna filozofia. Przepraszam za kupną sałatkę, ale czasami trzeba. Do tego pyszny, schłodzony cydr!
Na koniec Wam powiem, że grill bez warzyw to nie grill! O!

poniedziałek, 03 grudnia 2007


ĄTRUPKA ;) W SOSIE ŚMIETANOWYM Z ZIOŁAMI

składniki :
60 wątróbki drobiowej
1/2 szklanki mleka
1 cebula
3/4 szklanki śmietany kremówki (ja daję jogurt Danon naturalny)
po pół łyżeczki bazylii i rozmarynu
sól i pieprz
1 łyżeczka mąki
1 łyżka oleju
3 łyżki masła
2 łyżeczki musztardy

się robi tak :
1. cebulę pociachać w kosteczkę, wątróbkę na niewielkie kawałki
2. na patelni rozgrzać olej i masło razem, smażyć na tym wątróbkę z cebulą, aż cebula się zeszkli
3. mąkę wymieszać z mlekiem, wlać na patelnię, mieszając zagotować
4. dodać przyprawy i musztardę, dusić pod przykryciem 10 minut na maciupeńkim ogniu
5. dodać śmietanę (lub jogurt), wybełtać, ewentualnie doprawić jeszcze do smaku solą i pieprzem.

 

przepis dostałam od jeden takiej PannyBe, puszczam w oryginale, wychodzi z tego niebo w gębie :) 

poniedziałek, 22 października 2007

przygotować:

  • ok 1/2 kg fileta z indyka (na 3 osoby spokojnie starczy, nawet na 3,5), pokrojonego w niezbyt grube plastry
  • pesto z bazylią (gotowe, w słoiczku, chyba, że ktoś bardzo lubi, to niech robi sam :D)
  • sól morską - szczyptę
  • 2 jajka
  • bułkę tartą
  • ser żółty pokrojony w słupki
  • dla chętnych (leniwych) - fit do mięs, dla nieleniwych - własna kompozycja przypraw
  • wykałaczki, ewentualnie jasna, niefarbująca nitka
  • tłuszcz - do smażenia

przygotowanie:

fileta pokroić na plastry, te lekko stłuc tłuczkiem i posypać odrobiną soli morskiej. każdy plaster posmarować pesto, na to ułożyć 1 lub 2 słupki sera, zwinąć w roladkę, nadziać wykałaczką lub związać nitką.
gdy składniki nam się skończą, wsadzamy do lodówki wszystko, a sami gdzieś wybywamy, najlepiej coś pozwiedzać, tak, żeby mięsko ze dwie godziny poleżało w lodówce.
następnie, po wyczekanych dwóch godzinach, w miseczce nr 1 rozbełtać jajka z fitem (albo kompozycją własną, albo bez niczego, ale z czymś wychodzą nieco lepsze), a do miseczki nr 2 wsypać bułkę tartą. na patelni rozgrzewać po malutku tłuszcz. panierować: jajko, bułka, jajko, bułka. smażyć na złoty kolor, podawać na ciepło (roztopiony ser, mniammmm).

pasuje do ryżu, kukurydzy, pomidorów, papryki...
z sosem tzatziki też nieźle smakuje :))

smacznego!

(C) Kakunia 

wtorek, 16 października 2007

prawie, bo robiona tak jakoś inaczej. wersja bardzo leniwa dziś :)

potrzebujemy:
makaron w płatach
1 kg pieczarek
60 dag zmielonej łopatki (lub innego mięska)
2 cebule
3 ząbki czosnku
2 słoiki sosu pomidorowego knorra,
pieprz ziołowy
sól (morska?)
ser tarty corregio - 1 opakowanie

przygotowanie:
cebulę zetrzeć na grubej tarce (albo pokroić w drobną kostkę), wrzucić na rozgrzany tłuszcz na patelnię - niech się szkli pod przykryciem. pokroić pieczarki w drobną kosteczkę, i w miarę krojenia dorzucać do cebuli. dusić, aż całość będzie jednolicie uduszona, co chwilę dłuższą trwa.
gdy grzybki się duszą w najlepsze, na drugą patelnię wrzucić mięsko mielone, zetrzeć do niego czosnek, i sypnąć nieco pieprzu ziołowego, czarnego, i pół szczypty soli. niech się podsmaża. rozdrobnić na grudki.
kiedy mięso i pieczarki są już gotowe, możemy zabrac się za układanie w naczyniu (najlepiej prostokątnym, ale ogrągła głęboka patelnia też się sprawdza) - warstwami. makaron, pieczarki, ser, sos, makaron, mięso, ser, sos... i tak do wyczerpania składników, albo zapełnienia naczynia.
jeśli makaron lub pieczarki zostaną, proponuję upchnąć je z boków stosu makaronowo-mięsno-grzybnego, a całość polać pozostałym sosem pomidorowym. po wierzchu posypać serem. z doświadczenia wiem, że te resztki w sosie cieszą się wielkim powodzeniem :))
piec w temp ok 180 około 30 minut w piekarniu z termoobiegiem, bez - nieco dłużej.

jeść ze smakiem, nie bić się za bardzo przy stole :) 

(C) Kakunia 

wtorek, 04 września 2007
składniki:
- 20 dkg pieczarek,
- pół laski kiełbaski,
- 5 dkg boczku,
- cebula,
- papryka w trzech kolorach,
- ogórek (zielony albo kiszony)
- 4 jajka
- sól, pieprz, oregano, bazylia,

udusić cebulę z pieczarkami, kiełbaską i boczkiem, dodać jajka i paprykę oraz ogórka, przyprawy. Usmażyć.

by Simon
 
1 , 2 , 3 , 4 , 5
Tagi
do góry | szablon popełniła kate_mac
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl