Kulinarnie - z Wiedźmami. Bo wiedźmy przecież nie tylko napary magiczne gotują!

wiedźmosłodkie

środa, 19 marca 2008
ciasto:

1/2 litra wody
margaryna
szczypta soli

zagotować

2 szklanki mąki
łyżeczka proszku do pieczenia

wsypać na wrzątek i gotować, rozcierając, aż ciasto będzie gładkie - ok. minuty - półtorej

wystudzić

do wystudzonej masy dodawać po jednym 8 jajek, wciąż miksując
ciasto włożyć do szprycy, na natłuszczoną blachę wyciskać kółka - ślimaczki o średnicy ok. 5 cm. Piec na złoty kolor w temperaturze nie przekraczającej 180 stopni (ok. 20 minut)

śmietanę kremówkę porządnie schłodzić, ubić z cukrem - pudrem. Wystudzone krążki przekroić na 1/3 wysokości, zdjąć wieczka, napełnić bitą śmietaną, przykryć. Gotowe posypać cukrem - pudrem, zmieszanym z cukrem waniliowym

Smacznego!
piątek, 07 marca 2008

znalezione na smakimprezy.pl, łatwe do przygotowania, rewelacyjne w smaku:

składniki:  

* 1 ciasto francuskie w rolce
* 1 opakowanie dowolnego kremu czekoladowego w słoiku
* kilka łyżek mielonych orzechów laskowych
* powidła ślwikowe też są ok

 

Przygotowanie jest więcej niż proste. Ciasto francuskie należy rozłożyć na desce do krojenia. posmarować równo kremem lub powidłami, posypać orzechami i zwinąć do wewnątrz od obu krawędzi tak, aby brzegi spotkały się pośrodku ciasta. następnie pokroić na małe 1 cm plastry, ułożyć na papierze do pieczenia, lekko docisnąć i piec 10 minut w 180 stopniach. Po wyjęciu z piekarnika odczekać chwilkę i przełożyć na siatkę do studzenia lub w inne miejsce, gdzie ciasteczka się nie zaparzą. Podawać na zimno.

piątek, 15 lutego 2008

Potrzebujemy:
1 jabłko
2 szklanki wiśni bez pestek (z kompotu albo świeże)
1,5 szklanki mąki
7 jajek
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 szklanka cukru pudru (może być nieco więcej)
pół szklanki oleju


Działamy:
Żółtka oddzielamy od białek i mieszamy z proszkiem do pieczenia. Odstawiamy (powinno sobie zacząć "rosnąć"). Białka ubijamy na sztywną pianę, dodając po trochu cukru pudru. Następnie po trochu dodajemy żółtka, miksujemy dokładnie. Potem dodajemy oleju, też porcjami. Następnie bierzemy drewnianą łyżkę i dodajemy małymi porcjami mąkę, mieszamy (nie mikserem!). Ciasto odstawiamy na 5 minut.
Jabłko obrane ze skórki kroimy na drobne kawałki, układamy na dnie formy (używałam tortownicy 26 cm, wysmarowanej olejem i bułką tartą). Wlewamy połowę ciasta, wsypujemy część wiśni, wlewamy resztę ciasta, z reszty wiśni możemy ułożyć uroczy wzorek na cieście. Pieczemy ok. 30-40 minut w temp. 160 stopni (aż ciasto się zarumieni).


poniedziałek, 21 stycznia 2008

przysmak na deszczowe, chłodne dni..

Składniki:
- 1/3 szklanki zimnej śmietany (36-proc.)
- 1 łyżeczka brązowego cukru
- 4.5 szklanki mleka (3.2-proc.)
- 4 spore pomarańcze
- 25-30 dag dobrej (!) czekolady mlecznej
- 2 łyżki niesłodzonego kakao

Sposób przyrządzania:

Ubij śmietanę z brązowym cukrem, przykryj i wstaw do lodówki. Mleko wlej do rondla o grubym dnie. Pomarańcze sparz wrzącą wodą i cieniuteńko obierz ze skórki (najlepiej skrobaczką do warzyw). Skórkę pokrój w paseczki, wrzuć do mleka i powoli zagotuj na średnim ogniu. Zdejmij z ognia, odstaw na 30 minut. Następnie przecedź mleko i ponownie wlej je do rondla. Zagotuj, dodaj posiekaną czekoladę i kakao rozprowadzone w odrobinie zimnego mleka albo wody. Mieszaj, aż czekolada się stopi, a potem podgrzewaj jeszcze minutę, nie przerywając mieszania. Czekoladę wlej do filiżanek, każdą porcję udekoruj kleksem śmietany.

żródło: mailem od Dobrej Duszy przywędrowało. 

dobra rada: podziel się ze znajomymi :) 

niedziela, 30 grudnia 2007

kto powiedział, że ciasteczka piecze się tylko na święta? zimowo, okołosylwestrowo... ja proponuję ciasteczka korzenne (co prawda, jeden znajomy twierdzi, że są jogurtowo-miodowe, ale tam ni miodu, ni jogurtu ... :)) )

Składniki:

  • 2,5 szklanki mąki
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki soli
  • 20 dag masła
  • szklanka cukru
  • 1-2 jajka
  • laska wanilii
  • łyżeczka cynamonu
  • po ćwierć łyżeczki gałki muszkatołowej, mielonych goździków, sproszkowanego imbiru
  • 5 dag zmielonych migdałów
  • 5 dag płatków migdałowych


Przygotowanie:

Wymieszać mąkę, przyprawy korzenne i mielone migdały, proszek do pieczenia i sól. Masło i cukier ucierać mikserem na najwyższych obrotach 3 min, po czym dodać jajko, startą na tarce wanilię, a następnie sypkie składniki. Wyrobić gładkie ciasto. Z ciasta uformować wałek o średnicy 5 cm lub rozwałkować je na placek o grubości 5 mm. Owinąć folią i wstawić do lodówki na 2-4 godz. Z wałka odkrawać krążki nie grubsze niż 5 mm. Udekorować ciasteczka płatkami migdałowymi i piec 10-15 min w temp. 200°C. Po upieczeniu można ewentualnie ozdobić je nitkami stopionej czekolady.

znalezione na gazeta.pl 

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 13
Tagi
do góry | szablon popełniła kate_mac
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl