Kulinarnie - z Wiedźmami. Bo wiedźmy przecież nie tylko napary magiczne gotują!

wiedźmosałatki

czwartek, 24 maja 2012
Dziś dla niektórych będzie nieco dziwne danie. Przyznam, że gdy pierwszy raz je jadłem byłem poruszony i zniesmaczony. Ale do pewnych smaków się dojrzewa i teraz z chęcią go przyrządzam. Szczególnie w tak upalne dni jak dziś. 

A prezentuje się ono tak.

Przepraszam, że nie podaję nazwy dania, ale go nie znam. Nauczyłem się go od pewnego Japończyka i zmodyfikowałem nieco pod swój smak.

Składniki w powyższym daniu:
  • gryczany makaron soba (japoński makaron, który jest gotowy w 3 minuty. W ogóle polecam japońskie makarony, są pyszne, szybko się gotują i nie potrzeba solić wody!). Ja mam akurat jakiś organiczny, ale są różne odmiany soby. Warto popróbować. Ugotowałem pęczek (jest wiązany w pęczki po 100gram) i jak się je to bez przystawki to porcja dla jednej osoby. Jak się dorobi coś jeszcze to na dwie osoby.
  • świeży ogórek
  • szynka w plastrach
  • omlet
  • sos (coś na kształt winegret) - mój przepis poniżej
Makaron gotują jak wymagają na opakowaniu. 

Smażymy na dużej patelni omlet, jak się ściągnie składamy na 3 części i odstawiamy do ostygnięcia potem kroimy w paski o grubości 3-4 mm. 

Ogórka przekrawamy na długość jakiś 10 cm, potem kroimy 4-5 mm plastry wzdłuż, i te plastry jeszcze kroimy na grubość ok. 3 mm, aby wyszły eleganckie słupki. Jak ktoś nie lubi skórki to można obrać.

Szynkę w plastrach kroimy na 5-6mm paski. Jak plastry są grubsze to na węższe paski. Przy cienko pokrojonej szynce się rozwalają zbyt wąskie paski.

Na koniec robimy sos winegret. Ja robię go po swojemu. Użyłem ciemnego octu balsamicznego i oliwy z oliwek w stosunku 1:3 (jedna część octu, trzy części oliwy). Jako że nie przepadam za zbyt kwaśnym posmakiem, to dodaję łyżeczkę miodu. Trochę soli, trochę pieprzu i wszystko energicznie wstrząsam.

Jak już mamy wszystko gotowe, to na talerz nakładamy makaron, pokrojonego ogórka, pokrojonego omleta i szynkę. Wszystko polewamy sosem (nie żałujemy sosu, po zjedzeniu wszystkiego powinno go zostać na talerzu trochę) i voilà gotowe! 

I jeszcze jedno. Każdy sobie sam wymiesza całą zawartość na talerzu. Można jeść i pałeczkami i widelcem.

Brzmi nieco dziwnie, makaron z octem i zielonym ogórkiem. Ale uwierzcie mi, jest pyszne. Na gorący dzień nie ma nic lepszego niż lekkie i zarazem całkiem syte danie!

Smacznego!

B.

PS
Klasyfikuję jako wiedźmosałatki, bo może to robić za sałatkę na stole szewdzkim ;)
czwartek, 19 kwietnia 2007

propozycji sałatkowych garść - ot, by każdy coś dla siebie znalazł :)

 

sałatka z ryżem i kurczakiem

składniki:
1 torebka ryżu (polecam amerykański długoziarnisty)
1 kurzy cycek
1 papryka czerwona
majonez
sól, pieprz, inne przyprawy

przygotowanie:
ryż ugotować, kurczaka ugrillować (upiec w folii? udusić?) z ulubionymi przyprawami.
paprykę pokroic w kosteczkę, kurczaka po ugrillowaniu (i ostudzeniu!) również podziabać na jakies małe kawałki. wrzucić do michy. dorzucić ryż, majonez, i wymieszać. doprawić do smaku :)

 

sałata zielona z pomidorem

składniki:
sałata lodowa sztuk jeden
pomidory, sztuk 3-4
sos jogurtowo-majonezowy
albo ocet balsamiczny

przygotowanie:
sałatę poszarpać (pociąć nożyczkami?), pomidora pokroić w kosteczkę
przygotować sos: 2 łyżki jogurtu naturalnego wymieszać z dwoma łyżkami majonezu, dodać przyprawy: pieprz pikantny, pieprz czosnkowy, świeży czosnek rozdyźdany, soli nieco też. ile? do smaku, ten sos ma być pikantny :)
sosem polać pomidorki i sałatę.
ewentualnie, zamiast sosu jog-maj uzyć octu balsamicznego i nieco soli :)

 

sałatka z makaronem

składniki:
makaron typu na przykład muszelki (małe, twardawe lekko)
zielona papryka
ser żółty ostry
ser feta
ocet balsamiczny (lub sos vingrette)

przygotowanie:
makaron ugotować, paprykę pokroić w kosteczkę, ser żółty również, i fetę (o ile nie mamy od razu krojonej) też.
wymieszać wszystko, doprawić sosem lub octem :)

 

sałatka wiosenna

składniki:
2-3 pomidory
1 papryka żółta
łeb zielonej sałaty (lodowa mniam!)
ser feta
ocet balsamiczny

przygotowanie:
sałatę poszarpać, pomidory, paprykę i fetę pokroić w kosteczkę śliczną.
doprawić octem do smaku

 

sałatka warstwowa

układać warstwami, w sporej misce:
zielona sałata, poszarpana (około pół główki, może więcej, może mniej - w zależności od rozmiaru miski)
fasolka czerwona, 1 puszka
kukurydza, 1 duża puszka lub 2 mniejsze
starty ostry ser żółty
sos jogurtowo-majonezowy (2 łyżki jogurtu naturalnego wymieszać z dwoma łyżkami majonezu, dodać przyprawy: pieprz pikantny, pieprz czosnkowy, świeży czosnek rozdyźdany, soli nieco też)
wstawić do lodówki, najlepsza jest jak się wszystko z sosem ( szczególnie ten ze sobą) przegryzie :)

 

sałatka kukurydziano-czosnkowa

składniki:
2 puszki kukurydzy
ok 20-40 dag sera żółtego ostrego
czosnek świeży, 2-3 ząbki
majonez

przygotowanie:
kukurydzę wrzucić do miski, dodać starty ser żółty, dodać mnótwo czosnku przetartego /posiekanego /inne , dodać łychę albo dwie majonezu - najlepszy kielecki :)

 

smacznego :)

niedziela, 15 kwietnia 2007

składniki:
* 2 jajka na twardo
* starty ser zółty (ok 20dag, jakiś edamski albo gouda)
* puszka zielonego groszku
* 1 duży (2 małe) ogórki kiszone
* majonez
* pieprz, sól

przygotowanie:
jajka pokroić w kosteczkę, ser zetrzeć, groszek odcedzić, ogórka pokroić w jakieś kostko-talarki, wymieszać wszystko, doprawić majonezem, pieprzem i solą.
szybkie i pyszne, wszytsko się kroi jak gotują się jajka :)

piątek, 13 kwietnia 2007
Składniki:
* 1 mała główka sałaty lodowej
* 2 duże pomidory
* 1 mały ogórek kiszony (albo dwa, albo jeden duży)
* 200 g sera camambert
* 200 g dowolnego sera z dziurami (ponoć najlepiej gorzkiego, o orzechowym posmaku, ja dałam edamski i pasował)
* ewentualnie - 10 zielonych oliwek nadziewanych (jak ktoś lubi, ja nietrawię)
* 50 g orzechów włoskich
* 1/2 cytryny w formie soku
* oregano
* olej z orzechów (zwykła oliwa z oliwek też może być, jak najbardziej)

przygotowanie:
podrzeć palcami sałatę, pomidorki pokroić w kosteczkę, wrzucić do michy (nie najmniejszej, ostrzegam). Jeśli dajemy oliwki - to każdą z nich przekroić na pół, i dodać do sałaty. Orzechy posiekać, dorzucić do tego, co w misce już mamy. Sery pokroić na niewielkie kostki (tak, żeby się wygodnie jadło), dodać jak wyżej. Ogórka pokroić w cienkie słupki, i też dodać.
2 łyżki oleju/oliwy zmieszać z łyżeczką oregano, dodać 2 łyżki wody i sok z połówki cytryny. Polać zawartość miski.
  
jeść ze smakiem :))
   
uwaga na marginesie: przy zastosowaniu camemberta light nadaje się jako obiad plażowiczki :))
czwartek, 05 kwietnia 2007

wielkanoc za pasem, zwana przez niektórych "świętem jaja". a skoro święto jaja, to i jajeczne przepisy :)

składniki:
* 4 jajka ugotowane na twardo
* mały słoik małych pieczarek marynowanych
* majonez (najlepiej kielecki, ale jak ktoś woli inny to wolna wola :])
* pieprz, sól
* szczypiorek

przygotowanie:
jajka ugotować na twardo, po czym pokroić w kawałki /rozdziabrać widelcem/ zetrzeć na tarce - jak komu wygodnie. wrzucić ro miski.
pieczarki pokroić w plasterki cienkie, dorzucić do miski.
nieco posolić, nieco więcej popierzyć, dorzucić łychę (bądź dwie) majonezu.
posiekanym szczypiorkiem posypać po wierzchu :)

 
1 , 2 , 3
Tagi
do góry | szablon popełniła kate_mac
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl