Kulinarnie - z Wiedźmami. Bo wiedźmy przecież nie tylko napary magiczne gotują!
niedziela, 28 kwietnia 2013
Przepis dostałam od koleżanki, Kariny (dziękuję!). Do upieczenia tego chleba wystarczą składniki, miska, łyżka, keksówka i piekarnik. No, papier do pieczenia się przyda. Czas, jaki musimy poświęcić na jego wykonanie, to 5 minut - rośnie i piecze się bez naszego udziału. Jest pyszny i zdrowy. Naprawdę prościej upiec ten chleb, niż iść do piekarni, spróbujcie!



Składniki:
  • 500g mąki (ja daję pełnoziarnistą, pół na pół orkiszową i żytnią)
  • opakowanie suchych drożdży (7g)
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 450ml letniej wody
  • 4 łyżki octu jabłkowego

Suche składniki wsypać do miski i wymieszać. Dodać wodę z octem i wymieszać łyżką.

Odstawić na godzinę do wyrośnięcia.

Wyrośnięte ciasto zamieszać i przełożyć do dużej keksówki, wyłożonej papierem do pieczenia.

Odstawić na kolejną godzinę do wyrośnięcia.

Wstawić do zimnego piekarnika, nastawionego na 240 stopni i piec ok. godziny (sprawdzam patyczkiem, jak ciasto). Po upieczeniu wyjąć i położyć "do góry nogami" do wystudzenia (wyjąć z keksówki i zdjąć papier).

Smacznego!


Tagi: chleb
14:44, basiek70
Link Komentarze (5) »
piątek, 12 kwietnia 2013
Z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, przepyszne!



Składniki:
  • 1kg ziemniaków
  • 1 duża cebula
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mąki orkiszowej
  • sól, pieprz

Ziemniaki i cebulę obrać i zetrzeć na tarce. Jajo z solą i pieprzem roztrzepać widelcem, wlać do masy. Wsypać mąkę, wymieszać. Smażyć na oleju na ciemnozłoto bezpośrednio po przygotowaniu.



piątek, 29 marca 2013
Wczoraj wieczorem rodzinnie zapragnęliśmy budyniu czekoladowego. Okazało się, że takowego w domu nie ma, zresztą - że żadnego nie ma. Postanowiłam poeksperymentować i spróbować zrobić go sama. Co mnie dziwi, to to, ze wyszedł za pierwszym razem - wybrane "na czuja" proporcje sprawdziły się idealnie. Efekt końcowy natomiast spowodował, ze już nigdy w życiu nie zrobię budyniu czekoladowego z papierka!

Składniki:
  • litr mleka (ja używam 3,2%)
  • 2 jak najbardziej możliwe czubate łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 czubate łyżki prawdziwego kakao
  • 4 łyżki cukru
  • tabliczka czekolady gorzkiej
  • zimna woda

Do dużego kubka wsypać mąkę i kakao, wlewać zimną wodę i mieszać, aż wszystko się rozmiesza, połączy i osiągnie konsystencję śmietany. Czekoladę połamać na kawałki. Mleko wlać do garnka, wsypać cukier i zagotować, mieszając od czasu do czasu. Na gorące mleko wlać masę mączno-kakaową i, ciągle mieszając, zagotować i pogotować minutę. Zdjąć z palnika. Wsypać połamaną czekoladę i mieszać powoli kolejną minutę. Nałożyć do miseczek. Zjeść ze smakiem.


niedziela, 24 marca 2013
Optymistycznie żółta, sycąca i pyszna.




Składniki:
  • 0,5kg piersi z indyka
  • 100g ryżu (1 woreczek)
  • słoik 0,9l ogórków konserwowych
  • puszka fasoli białej
  • puszka ananasa w kawałkach
  • 3 łyżki przyprawy curry
  • 1 łyżka czosnku granulowanego
  • 2 łyżki oleju
  • majonez
  • sól, pieprz

Mięso pokroić w kostkę, wrzucić do miski. Wlać łyżkę oleju, wsypać 2 łyżki curry, posolić, popieprzyć, wymieszać, odstawić. Ryż ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem 1 łyżki curry, ostudzić. Na patelnię wlać łyżkę oleju, wrzucić mięso, usmażyć. Wlać na patelnię z mięsem sos z puszki z ananasem i, mieszając, zredukować płyn do połowy. Zdjąć mięso z patelni, odstawić do ostygnięcia. Ogórki pokroić w kostkę.

Do miski wrzucić ryż, odsączoną fasolę, pokrojone ogórki, ostudzone mięso, kawałki ananasa. Do majonezu (ilość w zależności od tego, jaką konsystencję sałatki kto lubi, ja dałam 4 czubate łyżki) wsypać czosnek granulowany i wlać sos ze smażenia mięsa z patelni, wymieszać. Dodać sos majonezowy do miski, wymieszać sałatkę. Odstawić do lodówki na minimum 2 godziny.

Smacznego!



12:18, basiek70
Link Komentarze (2) »
czwartek, 14 lutego 2013

jest czwartek, a w czwartki zabieram córkę na basen - jak dla niej, późnym wieczorem już, bo o 18.15 zaczynają się zajęcia. chce chodzić, lubi - i jest świetnie. ale żeby jej tą późną porę osłodzić - czasem zabieram coś więcej niż tylko kanapkę i banana - dzisiaj: muffiny z nutą pomarańczowo-cynamonową.

muffinki z nutą pomarańczowo-cynamonową

(zdjęcie z telefonu)

składniki

  • 2 kubki mąki pszennej
  • 1 niepełny kubek cukru (tak 7/8 około)
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 kubek mleka
  • 2 jajka
  • kilka kropel aromatu pomarańczowego / ekstraktu pomarańczowego
  • 1/4 kubka oleju / roztopionego masła

przygotowanie:

do miski wsypałam wszystkie suche składniki, wymieszałam. w osobnym naczyniu wymieszałam wszystkie mokre - i połączyłam w misce. piekarnik rozgrzałam do 190 stopni, bez termoobiegu - piekły się ok 18-20 minut (aż zaczęły pachnieć)

z podanej porcji wyszło 15 i 1/2 muffinków (w papilotkach o średnicy 7cm) - to pół muffinka to jeden mały, z resztek ciasta zrobiony :)

Tagi
do góry | szablon popełniła kate_mac
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl