Kulinarnie - z WiedĽmami. Bo wiedĽmy przecież nie tylko napary magiczne gotuj±!
czwartek, 28 paĽdziernika 2010

w przedszkolu mojej córki dzieciaki maj± halloweenow± zabawę. nie, żebym była jak±¶ fank± tego ¶więta, ale - nie będę dziecku zabawy ograniczała, tak? postanowiłam upiec dzieciakom - całej grupie przedszkolen - na ten dzień co¶ słodkiego :) mój wybór padł na paluchy wiedĽmy, znalezione tutaj :)

składniki:

  • ok 500 g m±ki
  • 250 g miękkiego masła
  • 220 g cukru
  • 1 jajko +1 żółtko
  • 1/2 łyżeczki soli
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

dodatkowo: obrane ze skórki połówki migdałów plus dżem truskawkowy :)

przygotowanie:

ze wszystkich składników (poza migdałami i dżemem) trzeba wyrobić kruche ciasto (i wsadzić na jakie¶ pół godziny do lodówki - akurat zyskujemy czas na obranie migdałów ze skórki, bo, znaj±c życie, obranych akurat w sklepie nie będzie - jako dzisiaj nie znalazłam ich ja :]).

paluchy wiedĽmy

obrać migdały też trzeba, i na połówki porozdzielać. przygotować trochę dżemu na talerzyku.

ze schłodzonego ciasta toczymy (wałkujemy) palce wiedĽmy - niezbyt grube, bo puchn± podczas pieczenia. jeden koniec białka ozdabiamy paznokciem z migdała, drugi - moczymy w dżemie (maziamy dżemem?) celem "ukrwienia" go.

paluchy wiedĽmy

pieczemy 10 minut w 200 stopniach (w mocno nagrzanym piekarniku!) - aż zaczn± lekko br±zowieć.

paluchy wiedĽmy

studzimy, wkładamy do pojemnika, dajemy dziecku do przedszkola (a wła¶ciwie - przekazujemy w ręce pani celem przechowania do pory podwieczorku)

smacznego :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

poniedziałek, 18 paĽdziernika 2010

specjalnie dla Renulca odkopałam swój sprawdzony przepis na pyszny gyros. swoj± drog±, nie mam pojęcia, jakim cudem jeszcze go tutaj nie wrzuciłam...??? na pewno nie zrobiłam tego specjalnie, nie nie nie :) ale - do dzieła.

składniki:

• pier¶ kurza
• pieczarki
• ogórki kiszone
• cebulka
• przyprawy -sol ,pieprz, curry , papryka ostra lub chili ,
• ¶mietana
• czosnek
• cytryna
• oliwa

przygotowanie:


piersi kroimy w paseczki, nacieramy przyprawami i zostawiamy na 30 min (dobrze jest to zrobić rano, albo - jeszcze lepiej - wieczorem). Następnie smażymy piersi i pieczarki z cebulk±: usmażone piersi mieszamy z pieczarkami, dodajemy pokrojone w kostkę ogórki kiszone, chwilę dusimy razem wszystko.
Robimy sos czosnkowy: do gęstej ¶mietany wciskamy czosnek, dajemy kilka kropel cytryny, sól i pieprz. Na przygotowany gyros nalewamy sos.
dodatkowo pasuje do tego sałatka z kapusty pekińskiej, pomidora, papryki, ogórka ¶wieżego itd.

dla mnie wystarcza sam gyros z mich± surówki :)

Tagi
do góry | szablon popełniła kate_mac
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl