Kulinarnie - z Wiedźmami. Bo wiedźmy przecież nie tylko napary magiczne gotują!
sobota, 24 października 2009

rzecz prosta - a pyszna.

potrzebne są:

  • ziemniaki - ok 1kg
  • cebula - 1 duża
  • boczek wędzony - ok 20dag
  • przyprawy - mnie w ręce wpadły czosnek, cząber, pieprz czarny i biały

przygotowanie:

Pokroić boczek w drobną kostkę, wrzucić na patelnię głęboką (lub inne naczynie docelowe - które wsadzimy do piekarnika), podsmażyć. Kiedy smaży się boczek, pokroić cebulę, w piórka albo inne kawałki, dobre są takie podobnej wielkości do kawałków boczku. Wrzucić do gara, podsmażać razem. Po kilku minutach podlać odrobinę wodą - niech cebulka zacznie się "szklić"

podsmażony boczek

Obrać ziemniaki, pokroić w grube zapałki. Włożyć je do naczynia, w którym mamy już podsmażony wcześniej boczek i cebulę, posypać ulubionymi przyprawami, i podlać wodą.

ziemniaki przyprawione

Naczynie włożyć do nagrzanego piekarnika, i trzymać je - najlepiej ok. godziny w temperaturze 200 C. Im dłużej posiedzą, tym bardziej rozpływające się w ustach będą.

ziemniaczki gotowe

ziemniaczki gotowe

Tak przygotowane ziemniaki nadają się albo do zjedzenia same w sobie, albo jako dodatek do mięs, np. karczku upieczonego w kawałku lub smażonego w plastrach. Jeśli podawane jako danie samo w sobie - bardzo dobrze "współgra" z kefirem lub inną maślanką :)

piątek, 23 października 2009

przepisów kilka. żeby razem zebrać, a jak.

nr 1

  • 250 gr maki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 pomarańcza (starta skorka plus sok)
  • 125 gr rozpuszczonego masła
  • 200 gr cukru pudru
  • 3 jajka
  • 250 gr naturalnego jogurtu (albo kremowego serka )


Mieszamy w miseczce: mąkę, proszek i startą skórkę z pomarańczy. Rozgrzać piekarnik do 180°C.
W drugiej miseczce mieszamy masło z cukrem, dodajemy sok z pomarańczy, jajka i jogurt, a następnie wlewamy naszą mieszankę do pierwszej miski. Mieszamy wszystko razem, ale nie zbyt długo (nie trzeba martwić się o grudki). Nakładamy ciasto (najlepiej łyżka) do foremki na muffinki, wcześniej wypełnionej papierowymi foremkami.

Przepis jest na 12 muffinek.
Wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 35 min. Po wyjęciu z piekarnika, czekamy następne 5 min, zanim wyjmiemy (ostrożnie) muffinki z foremki. Po wyjęciu zostawiamy do wystygnięcia.

nr 2

muffiny czekoladowe

  • * 200 g jogurtu naturalnego,
  • * pół tabliczki czekolady,
  • * 2 jajka,
  • * pół cytryny lub limonki,
  • * 300 g cukru,
  • * 250 g mąki,
  • * 90 ml oliwy z oliwek,
  • * 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • * sól.


Mąkę, proszek do pieczenia i szczyptę soli wsypujemy do miseczki.

Ubite jajka, cukier i jogurt mieszamy w osobnej misce. Wlewamy olej i miksujemy aż ciasto na babeczki zgęstnieje. W trakcie dodajemy sypkie składniki. Do gładkiej masy wlewamy sok z wyciśniętej cytryny lub limonki. Mieszamy raz jeszcze.

Ciasto na babeczki wlewamy do połowy do 12 foremek wysmarowanych masłem (urośnie prawie dwukrotnie). Wierzch muffinek nakrywany pokrojoną w drobne części czekoladą.

Piekarnik rozgrzewamy do 180° C. Muffinki czekoladowe z ciastem jogurtowym pieczemy ok. 20 minut.

nr 3

  • 100 g maki pszennej
  • 100 g maki ziemniaczanej
  • 100 g cukru
  • 1 op. cukru waniliowego/zapach waniliowy
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • jogurt waniliowy 150 g
  • 130 ml oleju

Zmieszać suche, dodać mokre, wymieszać byle jak łyżką
Piec 20 minut w 180°

nr 4

220g mąki, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, szczypta soli, 120g cukru 70g oleju szklanka mleka, 1 jajko, twarożek śmietankowy (może być serek homogenizowany), do miski przesiewamy mąke, dodajemy proszek i sól. w osobnym naczyniu mieszamy olej mleko cukier i jajko. Wlewamy do suchych składników i bardzio krótko mieszamy pozostawiając grutki w cieście. wlewamy do papilotek do połowy (może być 3/4 będą większe) ma środek nakładamy 1 łyżeszke twarożku pieczemy 180 stopni ok. 20-25 minut

 

nr 5

  • 2 białka
  • szklanka maślanki (można wziąć jogurt naturalny albo kefir)
  • 1/3 szklanki mleka

to wszystko wymieszać w jednym naczyniu

do drugiego wsypać:

  • 2 szklanki mąki
  • łyżeczkę czubatą proszku do pieczenia
  • płaską łyżeczkę sody
  • 5 łyżek fruktozy


w zależności od tego, jakie muffinki docelowo mają wyjść dodajemy:

  • 2-3 łyżki kakao

albo

  • jabłka z cynamonem
  • albo śliwki

albo co tam w ręce wpadnie jeszcze innego :)

wymieszać mokre z suchymi i do foremek na 20 min do piekarnika 180st.

smacznego :)

poniedziałek, 19 października 2009

potrzebne:

  • kalafior
  • 1 opakowanie sera typu fety
  • 1średnia cebula
  • 2 jaja
  • bulka tarta
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz, papryka w proszku.

przygotowanie:
Kalafiora ugotowac na niezbyt miękko, zostawić do ostygnięcia, po czym podzielć, włożyć do miski i rozdusić widelcem. Fetę pokroić w drobną kostkę, dodać do kalafiora. Cebulę pokrojoną w kostkę podsmazyć na oliwie, dodać do niej przyprawy, natkę, jajka i troszke bulki tartej. Całość dodać do kalafiora. Wszystko wyrobić na w miarę gładką masę. Formować kotleciki, obtaczać w bułce tartej i smazyć na jasno-brązowy kolor.

p.s ten sam przepis można zastosować z ziemniakami lub fasolą typu jaś - wychodzą równie pyszne kotleciki :)

niedziela, 18 października 2009

Boże Narodzenie...? Jeszcze jest czas, jeszcze się spieszyć nie trzeba. Jednakże pewne rzeczy są lepsze (smaczniejsze?) gdy zaplanowane wcześniej i przygotowywane bez pośpiechu. Właśnie taka jest ta nalewka.

składniki:

  • 10 dkg fig suszonych
  • 10 dkg daktyli
  • 10 dkg suszonych śliwek
  • 10 dkg suszonych moreli
  • 10 dkg rodzynek
  • 10 dkg obranych orzechów włoskich (obranych do "gołego" orzecha)
  • 1 pomarańcza
  • cynamon, goździki - wg uznania. lepsze w kawałkach, cynamon w laskach, goździki - też nie mielone
  • 25 dkg cukru
  • 1/4 l alkoholu 50%


sposób przygotowania:
Przygotować duuuużyyyy słoik.
Bakalie pokroić. Pomarańczę wyszorować i pokroić w plastry (ze skórką!). Ułożyć wszystko warstwami w słoiku przesypując cukrem, po czym zalać alkoholem. Odstawić w ciepłe miejsce na 4-6 tygodni.

cierpliwości - i smacznego :)

23:32, kakunia.k
Link Komentarze (3) »
sobota, 17 października 2009

nie zawsze człowiek ma ochotę na plasterek szynki / sera na kanapce, czasem zjadłby coś innego niż zwykle. poniżej garść sprawdzonych przepisów na przeróżne pasty kanapkowe :)

biały ser+ makrela wędzona+ natka pietruszki+ trochę majonezu

 

tak zwana "żydowska":
drobiusieńko pokrojone: usmażona wątróbka+ jajo na twardo+podsmażona cebulka

by Jagodzianka

jajka na twardo starte na grubej jarzynowej tarce, szczypiorek pokrojony, majonez, pieprz i sól do smaku

wędzona ryba jajka na twardo majonez

parówki zmielone, natka pietruszki drobno posiekana i majonez

by Basiek

humus

składniki:
szklanka ugotowanej cieciorki
2 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyzki tahini*
sok z cytryny**

wszystko zmiksować do konsystencji smarowidła.
______________________________________
* tahini - masło sezamowe ( nie obowiązkowe)
**- nie daje bo mi mnie smakuje z sokiem

by Aga76

Humusopodobne: czerwona fasola lub biała lub czarna azjatycka lub groszek zielony zmikowasne z oliwą, sokiem z cytryny i czosnkiem, opcjonalnie sezamem lub tahina czy orzechami

bialy ser utarty z odrobina smietamy i uprazonymi wloskimi orzechami, drobno pokruszonymi, plus czarny pieprz-odlot


biały ser utarty z ogórkiem i grubo mielony pieprz
lub z pomidorem i chilli
lub z papryką

biały ser z tuńczykiem

biały ser z curry

biały ser z lazurem

wszytskie biale sery ucieram z odrobiną kefiru, jogurtu lub śmietany

awokado utarte z pomidorem i cebulą

by Cynamoon

Awokado, żółtko ugotowane na twardo, posiekany ogórek kiszony, łyżka jogurtu/śmietany, posiekana natka pietruszki.

by Agula

pieczarki i jajka i szczypiorek drobno pokroić, dodać majonez i przyprawy

by Kawa

z zielonej soczewicy - gotuję do rozgotowania prawie, sole dopiero po ugotowaniu, pieprz, czosnek, majeranek, można dodać podsmazoną cebulkę pokrojoną drobno, trochę masła/margaryny/oleju - zeby sie bardziej smarowne zrobiło, sos sojowy

by Kajka28

lub z czerwonej soczewicy, przepis jak wyżej, ale bez sosu sojowego

by Basiek

jajka na twardo starte na grubej jarzynowej tarce, szczypiorek pokrojony, majonez, pieprz i sól do smaku - ja do tego dodaje tez brokuly

by Dzbanuszek

 

BONUS:

tort kanapkowy

chleb kroi sie w poprzek i smaruje różnymi pastami i na noc do lodowki, żeby się przegryzł.

by Cynamoon

smacznych śniadań i przekąsek kanapkowych :)

13:01, kakunia.k
Link Komentarze (2) »
 
1 , 2
Tagi
do góry | szablon popełniła kate_mac
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl