Kulinarnie - z Wiedźmami. Bo wiedźmy przecież nie tylko napary magiczne gotują!
środa, 22 października 2008

potrzebne:

  • 2 woreczki ryżu (lub jedna kopiasta szklanka)
  • 2 filety z kurczaka
  • por
  • cebula
  • ew. jakaś papryka
  • 2 kostki rosołowe
  • mały słoik majonezu

 

przygotowanie:

  1. do garnka/naczynia żaroodpornego wsypać opłukany ryż (jeśli mamy w woreczkach - to bez woreczków!!),
  2. na to dorzucić pokrojone w kawałki kurze cycki
  3. posypać ulubionymi przyprawami
  4. kostki rozpuścić w pół litra wody, roztworem zalać mięsko i ryż
  5. dorzucić pokrojonego w talarki pora, cebulę posiekaną w piórka czy paprykę pokrojoną w cienkie paski
  6. na wszystko dorzucić majonez
  7. wsadzić do piekarnika na jakieś pół godziny (temp. ok 180 stopni)- aż się zrumieni

jeść ze smakiem :)

jeśli zostanie - na drugi dzień nadaje się świetnie do odgrzania. jedynie sosu może być mniej :)

poniedziałek, 06 października 2008
No doooobra, łatwy będzie i pyszny :)

najpierw "oszukany" biszkopt robimy, który zawsze wychodzi (tu proporcje na dużą tortownicę):
10 jajek
szklanka cukru
cukier waniliowy (opcjonalnie)
szklanka mąki ziemniaczanej
szklanka mąki krupczatki
szczypta soli
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Żółtka z połową cukru i ew. cukrem waniliowym na kogel-mogel ukręcasz. Białka ubijasz na bardzo sztywno z drugą połowa cukru i solą. Do żółtek dodajesz mąki i proszek, miksujesz, po czym wlewasz do piany z białek i mieszasz delikatnie, aż się dokładnie połączy. Całość przelewasz do wysmarowanej masełkiem i wysypanej tartą bułką tortownicy i pieczesz około 35 minut w temperaturze 180 stopni. Studzisz i kroisz na 3 części ostrym nożem.

Jeśli śmietanowy to rozumiem, że z bitą śmietaną ma być?
OK :)

litr kremówki
pół kilo cukru-pudru
dwie łyżki żelatyny

Śmietana musi być świeża i porządnie schłodzona!
Żelatynę rozpuszczasz w pół szklanki gorącej wody - wsypujesz i mieszasz aż się dokładnie rozpuści. Jak jest już przestudzona, zaczynasz ubijać śmietanę mikserem i stopniowo wsypywać cukier-puder. Ubijasz do momentu, gdy śmietana jest sztywna. Wtedy powoli po łyżce dodajesz rozpuszczoną żelatynę, wciąż miksując na najwolniejszych obrotach, aż dodasz całą żelatynę.

No i co z tym dalej?
Trzeba działać szybko, bo nam śmietana stężeje w miseczce, zamiast w torcie :)
Potrzebny jest poncz do nasączenia tortu.
Skoro to dla dziecka, to bezalkoholowy raczej :)

sok z cytryny lub limonki
4 łyżeczki cukru
600 ml wody gotowanej

Wszystko wymieszać :)

I teraz tak: kładziemy krążek ciasta na paterę, nasączamy łyżką ok. 150 - 200 ml ponczu, smarujemy śmietaną, przykrywamy ciastem, nasączamy je, śmietana, ciasto, nasączamy, śmietana - to już ostatnia warstwa, więc wygładzamy ładnie i dekorujemy.

Ja nie używam żadnych akcesoriów, zwijam tutkę z pergaminu, napełniam śmietaną, ścinam lekko róg i robię szlaczki śmietanowe :) Można tę smietanę zabarwić sokiem z wiśni albo kakałkiem, jak się chce. Ja lubię taki tort udekorowany wiśniami. Ale dziecku mozesz poukladać jakieś pianki, zelki, gotowe cukrowe dekoracje. No i obowiązkowo świeczka!

I jak, pomogłam?
Tagi
do góry | szablon popełniła kate_mac
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl