Kulinarnie - z Wiedźmami. Bo wiedźmy przecież nie tylko napary magiczne gotują!
czwartek, 26 października 2006
składniki:
  • 1 filiżanka ugotowanego w rosole drobiowym (może być bulion z kostki, też się da :P) i ostudzonego ryżu
  • 3/4 filiżanki pokrojonego w kostkę, nieobranego jabłka
  • 1 filiżanka pokrajanych w paski ugotowanych piersi z indyka
  • 3 łyżki stołowe dresingu
  • zielona sałata
/zamiast filiżanek można przyjąć dowolną inną miarę, jak komu wygodnie/

        
wymieszać dokładnie wszystkie składniki poza liśćmi sałaty w średniej wielkości naczyniu. podawać na liściach sałaty.
    
pees. jak ktoś lubi może dodać jeszcze orzechy włoskie, obrane oczywiście :)
  
niedziela, 08 października 2006
jeszcze jedno rybne wykopałam...
   
składniki:
* 20 dag wędzonego łososia
* 2 jajka ugotowane na twardo
* 1 pomidor
* 1 pomarańcza
* 1 główka sałaty
* 1 kg zielonych winogron
sos: 6 łyżek oliwy, 2 łyżki octu winnego, 1 łyżeczka musztardy, 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki, sól i pieprz do smaku
     
przygotowanie:
umyć warzywa i owoce. jajka pokroić w małe cząstki. pomarańczę obrać, ostrym nożem ścinając wierzchnią warstwę białej osłonki. winogrona oddzielić od szypułek. w salaterce ułożyć liście sałaty, cząstki pomarańczy, plasteki pomidora, winogrona, pokrojone jajka i łososia pokrojonego w cienkie paski zwinięte w ruloniki.
składniki sosu połączyć i dokładnie wymieszać. doprawić solą i pieprzem.
polać sałatkę sosem.
       
uwaga organizacyjna: jeżeli sałatkę przygotowujemy dla kilku osób, dobrze jest każdemu przygotować osobną porcję - wychodzi to bardziej dekoracyjne :)
chyba, że zależy nam tylko na smaku, to wtedy wrzucić wszystko do jednej michy :))
sobota, 07 października 2006
składniki:
  • 100g wędzonego łososia
  • 1 cebula
  • 2 korniszony
  • oliwa
  • łyżka drobno posiekanych ziół (koperek, pietruszka, oregano)
  • łyżka odsączonych kaparów
  • łyżka soku z cytryny
  • sól pieprz
  
przygotowanie:
cebulkę i półtora korniszona pokroić w kostkę. łososia rozdrobnić. z przygotowanych kaparów odłożyć dwie sztuki, a resztę zmiksować z rzygotowanymi składnikami. dodać oliwę i sok z cytryny. delikatnie doprawić do smaku slą i pieprzem. przed podaniem ozdobić plasterkami korniszona, kaparami i ziołami. podawać z białym pieczywem i odrobiną sosu majonezowego.
       
ulubiona pasta śniadaniowa :)
składniki:
  • 1 duża wędzona makrela
  • 1 duża cebula, najlepiej wędzona
  • 2 średnie, twarde ogórki kiszone
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • majonez
  • musztarda
  • sól, pieprz
makrelę obrać z ości, bardzo dokłądnie wybrać mięso i rozgnieść widelcem. następnie pokroić cebulę, ogórek i jajko w bardzo drobną kosteczkę i wymieszać składniki. dodać sól i pieprz do smaku, łyżkę majonezu, łyżkę musztardy i wszystko wymieszać. wstawić na 30 minut do lodówki i pasta jest gotowa do smarowania kanapek.
Smacznego :))
Tagi
do góry | szablon popełniła kate_mac
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl