Kulinarnie - z Wiedźmami. Bo wiedźmy przecież nie tylko napary magiczne gotują!
wtorek, 17 września 2013
Wołowina powinna czasami gościć na naszych stołach. Można ją przyrządzać w różnych postaciach - najpopularniejsze to gulasz, bitki i zrazy. Ja dziś wybrałam te ostatnie, w wersji najprostszej, jako że w kuchni bardzo cenię prostotę. Są efektowne i smaczne oraz, wbrew pozorom, nie tak bardzo pracochłonne.



Składniki:
  • 1 kg miękkiej wołowiny
  • musztarda sarepska
  • mąka
  • olej lub smalec
  • 2 duże cebule
  • kilka grzybków suszonych
  • przyprawy: listek laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz
  • wykałaczki

Wołowinę kroimy na plastry...

... i zbijamy każdy z nich tłuczkiem do mięsa.


Każdy plaster mięsa smarujemy musztardą...

... zwijamy w rulonik i spinamy wykałaczkami...

... oraz panierujemy w mące.

Na kuchni stawiamy garnek z wodą, do której wrzucamy listki laurowe, ziela angielskie i suszone grzybki, zagotowujemy.

Na rozgrzanym tłuszczu (powinien to być smalec, ale jak ktoś nie lubi, można go bez szkody dla potrawy zastąpić olejem) obsmażamy zraziki najpierw z jednej...

... a następnie z drugiej strony.


Obsmażone zraziki przekładamy do wrzącej wody z przyprawami, na patelnię wsypujemy pokrojone dość grubo cebule i podsmażamy, pod koniec oprószając mąką i mieszając, aż otoczy kawałki cebuli.

Cebulę wrzucamy do garnka, całość solimy i wszystko razem dusimy do miękkości mięsa (w zależności od jakości wołowiny oraz grubości i wielkości plastrów może to trwać półtorej - dwie godziny, a nawet dłużej).

Smacznego!


Tagi: wołowina
16:17, basiek70
Link Komentarze (10) »
poniedziałek, 16 września 2013
Dla Wiedźmina i nie tylko - prawdziwy delikates, doskonały i wyjątkowy dodatek do wielu dań: mięs, serów, pieczywa, a nawet do herbaty. Bardzo, bardzo polecam!



Składniki:
  • 3 kg borówki brusznicy (leśnej borówki czerwonej)
  • 3 kg twardych gruszek - gatunek klapsa
  • 2-3 kg cukru


Sposób przygotowania:
Borówki wsypać do dużego garnka, zalać wrzącą wodą, postawić na kuchni i zagotować; jak tylko woda zacznie wrzeć, odstawić do wystygnięcia.



Gruszki cieniutko obrać...



... pokroić na ćwiartki i wydrążyć gniazda nasienne...



... oraz pokroić każdą ćwiartkę na cienkie plasterki w poprzek.



W garnku dusić gruszki, na małym ogniu, często mieszając, aż się rozpadną na kawałki (ok. 2 godzin). Wystudzone borówki odcedzić (wodę wylać) i wsypać do gruszek.



Dusić razem dwie godziny, na malutkim ogniu, często mieszając. Następnie wsypać cukier (jak lubimy wytrawniejsze, mniej, jak słodsze, więcej) i z cukrem smażyć 10 minut, często mieszając.



Gorące wlewać do słoików, zakręcać i stawiać do góry dnem; po godzinie odwrócić słoiki. Jak wystygną, sprawdzić, czy się zassały (pokrywka powinna być wklęsła).
Smacznego!

Tagi: borówki
21:14, basiek70
Link Komentarze (4) »
Tagi
do góry | szablon popełniła kate_mac
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl