Kulinarnie - z Wiedźmami. Bo wiedźmy przecież nie tylko napary magiczne gotują!
piątek, 28 września 2007

składniki:

  • 2 duże filety z kurczaka
  • 20 dag żółtego sera
  • 45 dag pieczarek
  • 2 łyżeczki masła
  • pół szklanki mleka skondensowanego lub śmietany
  • 1,5 łyżeczki mąki
  • tłuszcz do smażenia
  • jajo
  • bułka tarta
  • czosnek granulowany
  • przyprawa do kurczaka

przygotowanie:

Filety umyć, obrać z odpadków i rozłożyć tak jak mięso na rolady, lekko rozbić. Posypać czosnkiem. Pieczarki pokroić w kostkę, przesmażyć dusząc aż zmiękną, podzielić na pół. Żółty ser pokroić w kostkę. Na środek każdego filetu położyć pieczarki i ser oraz trochę masła, zwinąć w roladki. Następnie opanierować w jaju i bułce tartej, smażyć na tłuszczu doprawiając i nakłuwając widelcem lub szpikulcem. Resztę pieczarek zagotować, wlać mleko rozrobione z mąką i mieszać aż zgęstnieje. Sosem polewać gotowe zawijańce.

jutro na obiad robię :))

 

poniedziałek, 24 września 2007
  • 2,5 kg śliwek węgierek
  • 80 dag cukru
  • 2 opakowania cukru waniliowego (niekoniecznie)
  • 1 opakowanie 100 g kakao
  • 1 tabliczka 100 g gorzkiej czekolady

Śliwki wypestkować i zemleć w maszynce. Smażyć z cukrem jak normalnie się to robi.
Pod koniec smażenia dodać kakao i posiekaną
czekoladę. Smażyć jeszcze kilka minut.
Przelożyć do wyparzonych słoiczków, zamknąć wyparzonymi pokrywkami i studzić powoli ustawione "do góry nogami".
Smakuje jak śliwki w czekoladzie - mniam!
Przepis by Cynamoon
piątek, 21 września 2007
pycha na jesienne szarugi
składniki:
  • 6 ząbków czosnku
  • 1 litr mleka
  • 1 litr wody
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 3 żółtka + 3 białka
  • groszek ptysiowy

czosnek obrać, posiekać, rozgnieść i za gotować mleku i wodzie (można użyć samej wody).

masło utrzeć z 2 łyżkami mąki. Gdy zupa wrze, powoli dodawać gładką masę równocześnie ubijając zupe trzepaczką. Zdjąć z ognia i dalej ubijać z żółtkami - uprzednio rozbitymi wielcem. Gdy już będzie zupa-krem, ubijać dalej z białkami.

Powstanie świetna kremowa zupa delikatna w smaku. Można podać grzanki, można słone paluszki, na elegancko - groszek ptysiowy.

przepis by Tilia

 

czwartek, 20 września 2007

1,5 - 2 kg śliwek węgierek

1 kg mąki

1 - 2 łyżeczki smalcu

0,5- 1 l ciepłej wody

Mąkę wysypujemy na stolnicę, czy inny blat ewentualnie do miseczki dajemy smalec i ok 1 łyżeczkę soli wlewamy trochę ciepłej wody i zaczynamy wyrabiać. Wody dolewamy do czasu, aż uzyskamy konsystencję ciasta na pierogi. Wyrobione ciasto wkładamy pod garnek czy inną miskę na około pół godziny. Potem zaczynamy robić knedle urywając po kawałku ciasta, rozciągając w paluszkach na placek, układamy na tym śliwkę (bez pestki) z odrobiną cukru w środku i owijamy ciastem. Nadmiar ciasta obrywamy i wrzucamy nazad pod garnek. Gotujemy ok 5-8 minut od wypłynięcia knedli na wierzch. Wyławiamy do garnka z zimną wodą, a po chwili wylewamy na durszlak.

Omasta

Najlepsza wiejska śmietana, lae jak takiej nie posiadamy bierzemy 2 kubeczki śmietany 30% wylewamy do garnka wsypujemy min 3-4 łyżeczki cukru i gotujemy na malutkim gazie cały czas mieszając (najlepiej trzepaczką drucianą) , aż osiągnie konsystencję ........ no właśnie Basiu jaką konsystencję ??

Smacznego, zapewniam, że pycha :)

Pyszna, chrupiąca, delikatna, słodko-kwaśna, mniam!

składniki zalewy:

  • 3,5 l wody
  • 2,5 szkl cukru
  • 2,5 szkl octu 10%
  • 1 łyżeczka soli
  • liście laurowe ziela angielskie

ponadto:

  • 5kg papryki świeżej, dowolnej kolorystycznie


Wszystkie powyższe składniki zagotować i pogotować 5 minut.

5 kg papryki pozbawić gniazd nasiennych i ogonków oraz pokroić wg upodobania.

Paprykę porcjami wrzucać na wrzącą wodę (bez żadnych dodatków) na minutę, gorącą od razu upychać w słoikach, zalewać gotującą zalewą, na wierzch wlewać łyżkę oleju, zakręcać i stawiać do góry dnem aż do ostygnięcia.

 
1 , 2
Tagi
do góry | szablon popełniła kate_mac
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl