Kulinarnie - z Wiedźmami. Bo wiedźmy przecież nie tylko napary magiczne gotują!
niedziela, 28 sierpnia 2011
Na ostatnie wakacyjne dni polecam danie lekkie, smaczne i bardzo efektowne. Można je przyrządzić zarówno na grillu, jak i w piekarniku, więc nie ma znaczenia pogoda i miejsce zamieszkania.

Składniki:
  • mięso drobiowe
  • papryka kolorowa
  • cienka cukinia
  • cebula
  • przyprawy (co kto lubi)
  • odrobina oleju
Składniki kroimy na kawałki, nadziewamy na przemian na patyczki do szaszłyków, uprzednio sparzone wrzątkiem. Smarujemy szaszłyki olejem i posypujemy ze wszystkich stron przyprawami; odstawiamy na minimum godzinę.



Pieczemy na czym kto ma i lubi i jak kto woli :) Ja swoje piekłam 40 minut w gazowym piekarniku, ułożone na blasze na folii i przykryte folią, którą to folię na ostatnie 10 minut pieczenia zdjęłam. Tak wyglądały po upieczeniu.



Cieszyły oczy i podniebienia, choć niestety krótko, bo zostały pożarte w tempie ekspresowym.
sobota, 20 sierpnia 2011
Ostatnio znajoma internetowa zadała pytanie o sposób przyrządzania wątróbki wieprzowej. Pogadałyśmy netowo o tym co nieco, konkludując, że wołowa lepsza... Cały temat krążył wokół diety pomagającej wyrównać poziom żelaza oraz wokół smakowitości jedzenia. Efektem rozmów było przyrządzenie przez owąż znajomą wątróbki, ale drobiowej (taką kupiła). Ponieważ wyszła i była pyszna, dzieli się za moim pośrednictwem swoim kuchennym odkryciem. Czara, dziękuję!

Składniki:
  • wątróbka drobiowa
  • mąka
  • cebula
  • olej
  • sól, pieprz
  • warzywa

"wątróbkę obtoczyłam w mące
na rozgrzany olej - jedna strona
skroiłam pół średniej cebuli
po chwili - może minucie - krótko - przerzuciłam wątróbkę na drugą stronę, zasypałam tą cebulą -po chwili totalnie wszystko wymieszałam i smażyłam do zarumienienia cebuli - co chwila mieszając - oczywiście pod przykryciem bo pryskało, pod koniec odrobina pieprzu i soli - ale malutko, wymieszane i gotowe
ona nie była w środku surowa - była pysznie miękka - ale nic z niej nie wyciekało
całość smażenia to kilka minut - błyskawicznie"

Aby pyszne danie było również nośnikiem żelaza, należy je spożywać z warzywami, gdyż do jego wchłaniania jest niezbędna witamina C. Warto również użyć dodatkowo warzyw bogatych w żelazo dla wspomożenia efektu. W aranżacji Czary danie jest komplementarne i wartościowe zarówno dla oczu, jak i dla żołądka.


czwartek, 18 sierpnia 2011
Nie wiem, jak to się stało, że nie wstawiłam dotychczas tego przepisu... to moje ukochane danie "na słodko"!

Składniki:
  • 1,2 kg ziemniaków
  • 1 kg śliwek węgierek
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka (i trochę) mąki ziemniaczanej 
  • 1 jajo
  • 2 łyżki masła
  • sól
  • cukier
Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie, odlać, odparować i utłuc z łyżką masła. Wystudzić.
Śliwki wypestkować - kroić w poprzek do 3/4 obwodu, tak, żeby się nie rozpadły na połówki.
Wystudzone ziemniaki przecisnąć przez praskę lub zemleć, dodać jajo, szklankę mąki pszennej i szklankę mąki ziemniaczanej, szybko wyrobić ciasto. Z ciasta uformować wałek o średnicy ok 4 cm; oddzielać z niego porcje ciasta o szerokości ok. 2 cm. W dłoni uformować płaski placuszek, wnętrze sliwki wypełnić cukrem, zamknąć owoc, włożyć w placuszek z ciasta, oblepić nim śliwkę i uformowac kulę dłońmi posypanymi mąką ziemniaczaną (do tego potrzebne było te trochę z przepisu). Wrzucać partiami na osolony wrzątek z drugą łyżką masła. Gotować 5 minut od wypłynięcia.
Podawać z czym kto lubi; dla mnie prawdziwe knedle są tylko z bułką tartą przyrumienioną na maśle, ale de gustibus non disputandum.
Smacznego!



Jeszcze jedna uwaga: knedle trzeba robić szybko, bo ciasto ziemniaczane rzednie, jak leży.
środa, 10 sierpnia 2011
Przepis jest tutaj



Smacznego :) (a jest do czego!)
Dodam jeszcze, że można dać mniej kiełbasy; można nawet nie dać jej wcale, jak ktoś bezmięsnie lubi.
Tagi
do góry | szablon popełniła kate_mac
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl