Kulinarnie - z Wiedźmami. Bo wiedźmy przecież nie tylko napary magiczne gotują!
piątek, 29 sierpnia 2008
  • 450g mąki tortowej
  • 3 świeże bułki
  • 1 jajo
  • 200ml mleka
  • 10g drożdży
  • sól 
Do mąki dodać rozkruszone drożdże, mleko z rozbełtanym w nim jajkiem, szczyptę soli i zagnieść ciasto. Bułkę pokroić w drobną kostkę, dodać do ciasta i zagnieść razem. Odstawić na 45 minut. Z ciasta uformować 2 szyszki i wrzucić do wrzącej, osolonej wody. Gotować 25 minut. Kroić jak chleb, podawać do potraw niesłodkich. Podgrzewać TYLKO na parze.


wtorek, 26 sierpnia 2008

I część

  • 3 woreczki ryżu – surowy
  • 2 cebule – przysmażyć
  • 2 ząbki czosnku
  • Kurczak przyprawiony ziołami do drobiu (mój się lubi z majerankiem i pieprzem)


II część

Zalewa

  • Pół kostki margaryny
  • 6 szklanek wody
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżka vegety
  • Pół łyżeczki pieprzu
  • Pół łyżeczki papryki
  • 3 łyżki przecieru pomidorowego


To wszystko zagotować

Gorącą zalewą zalać I część i wstawić do piekarnika na 200oC

poniedziałek, 11 sierpnia 2008

proporcja na 9-litrowy gar, na 2 dni dla rodziny :)

składniki

  • 1kg mięsa wieprzowego (preferowana chuda łopatka)
  • 2 kostki bulionu cielęcego
  • 10-12 dużych ziemniaków
  • 2-4 marchewki
  • 1 kalafior
  • 1-2 brokuły
  • paczka mrożonej fasolki szparagowej (lub świeżej ok 1/2 kg)
  • zielenina

przygotowanie:

zanabyć kilogram mięska wieprzowego, chudą łopatkę preferuję osobiście
pokroić w niezbyt drobne kawałki, takie około 5 cm
wrzucić do gara z wodą i zagotować, jak ktoś nie ma nic przeciwko, dorzucić dwie kostki bulionu cielęcego Knorra (jest rewelacyjny)
pogotować do półmiękkości, w międzyczasie:
obrać 10-12 dużych ziemniaków i pokroić w kostkę (też nie za drobną)
obrać 3-4 marchewki i pokroić w plasterki
podzielić na różyczki kalafiora i brokuł (albo i dwa brokuły)
pokroić drobno pęczek natki i pęczek koperku
jak już mięsko jest półmiękkie, wrzucić marchewkę i ziemniaczki, doprawić do smaku solą albo vegetą, jak kto uważa
po kwadransie dorzucić kalafiora i brokuł
jak ktoś chce całkowitego odjazdu, może dorzucić paczkę zielonej fasolki szparagowej zamrożonej (albo świeżą, ale wcześniej musi być obgotowana)
po następnym kwadransie powinno być wszystko odpowiednio miękkie :)
wtedy doprawiamy pieprzem nieco, wsypujemy pokrojoną zieleninę, gasimy gaz i przykrywamy garnek na 2 minuty
i już. Normalnie niebiańskie żarełko!

czwartek, 07 sierpnia 2008

matka karmiąca też coś musi jeść, a niekoniecznie musi to być mięso gotowane (bleee, na dłuższą metę)

składniki:

  • 30dag schabu
  • masło w wiórkach
  • przyprawa fit up do mięs

przygotowanie:

mięsko pokroić na plastry, lekko rozbić (rozgnieść dłonią), posypać przyprawą i obłożyć wiórkami masła. zawinąć w folię i piec w piekarniku ok 30 min, po czym rozwinąć folię i nieco przyrumienić.

podawać z kaszą  kuskus i sałatą zieloną ze śmietaną jogurtową i solą morską ziołową.

smacznego :)

Tagi
do góry | szablon popełniła kate_mac
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl