Kulinarnie - z Wiedźmami. Bo wiedźmy przecież nie tylko napary magiczne gotują!
czwartek, 18 lipca 2013
Dla Małgosi, mojej koleżanki z pracy, na specjalne życzenie :) Zapytała mnie, czemu nie daję przepisu na ten letni przysmak i faktycznie, powinnam! Jako fanka wypieków pełnoziarnistych i jagodzianki uczyniłam takimi; nie straciły nic na smaku, wręcz przeciwnie, a do tego stały się zdrowsze.



Składniki na ciasto:
  • 300ml mleka
  • czubata łyżka miękkiego masła
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 jaka
  • 600g mąki orkiszowej
  • 6 łyżek cukru
  • cukier waniliowy
  • 1 opakowanie suchych drożdży (Dr Oetker nigdy mnie nie zawiódł)

Składniki na nadzienie:

  • litr jagód
  • 2 łyżki cukru
  • 1 żółtko
  • 1 łyżeczka mleka

Wszystkie składniki na ciasto w podanej kolejności umieszczam w maszynie do chleba, nastawiam program do wyrabiania i wyrastania ciasta i znikam na 2 godziny. Po tym czasie wyjmuję z maszyny ciasto. Dzielę je na dwie części. Każdą rozwałkowuję na prostokątny placek o wymiarach około 60cmx30cm.

Jagody mieszam z cukrem. Żółtko roztrzepuję z łyżeczką mleka i smaruję pędzelkiem cały prostokąt ciasta. Wykładam połowę jagód wzdłuż dłuższego boku prostokąta, do 3/4 wysokości i zwijam ciasno w rulon wzdłuż tego dłuższego boku, tak, aby na koniec został do zwinięcia kawałek bez jagód.

Ostrym nożem kroję krążki o szerokości ok. 3cm i układam je na blasze na papierze do pieczenia. Odstawiam na bok, aby urosły.


Piekę w piekarniku w temperaturze 180 stopni do zrumienienia.



Smacznego!
20:14, basiek70
Link Komentarze (7) »
Tagi
do góry | szablon popełniła kate_mac
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl