Kulinarnie - z Wiedźmami. Bo wiedźmy przecież nie tylko napary magiczne gotują!
środa, 25 lipca 2012
Przepis na nie pojawił się na naszym blogu dawno temu - ale bez zdjęć, no i pod inną nazwą wystąpiły te tradycyjne kluseczki (pod używaną zwyczajowo u mnie w domu). Teraz, aby ułatwić znalezienie go i wykonanie tego pysznego a łatwego dania, dodaję zdjęcia i wprowadzam regularną nazwę.



Przepis znajduje się TUTAJ.



Smacznego!




poniedziałek, 16 lipca 2012

w ramach koncertu życzeń obiadowo-deserowych (wraca z przedszkola po obiedzie, ale zazwyczaj coś w domu zjada około 15:30-16:00, przed kolacją) córka zażyczyła sobie naleśniki. chciała z samym cukrem-pudrem, ale pomyślałam, że to tak nie bardzo jakoś. postanowiłam zrobić jej do tych naleśników mus lodowo-bananowy, uprzednio zapytawszy ją oczywiście, czy zje takie coś. odparła, że zje. i rzeczywiście - zjadła :) ze smakiem i z dokładką nawet :)

naleśniki z musem bananowo-lodowym

składniki - ciasto naleśnikowe:

  • 1 1/2 kubka mąki
  • 1 1/2 kibka mleka
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżki oleju

składniki - mus bananowo-lodowy

  • 1 niewielki banan
  • 1 gałka lodów bakaliowych

przygotowanie:

składniki ciasta naleśnikowego wlałam / wsypałam do miski, i wymieszałam wszystko trzepaczką na gładką masę. naleśniki smażyłam na rozgrzanej patelni (średnica 20cm) - już bez tłuszczu żadnego, wystarczył ten dodany do ciasta wcześniej. wyszło ich około 20 sztuk.

banana połamałam na 3 kawałki, wrzuciłam do malaksera, dodałam tam lody - i zmiksowałam na gładką masę, na mus.

naleśniki z musem bananowo-lodowym

naleśniki z musem bananowo-lodowym

naleśniki smarowałam musem i składałam na pół.

naleśniki z musem bananowo-lodowym

naleśniki z musem bananowo-lodowym

gdy lody się już roztopią, mus staje się rzadszy, ale wcale nie gorszy w smaku przez to. jednak nie można go przechowywać, stąd przygotowałam niewielką porcję, taką w sam raz do zjedzenia od razu.

piątek, 13 lipca 2012
Kocham kwaśne zupy. Dziś zapraszam na jedną z nich, ogórkową. Pyszna, aromatyczna i sycąca dzięki gęstości od warzyw, jest wspaniałą propozycją obiadową.



Składniki:
  • dla mięsożernych: kawałek mięsa z kością na smak (u mnie trójkąt żeberek to był)
  • włoszczyzna: marchewki, por, cebula, nać selera, nać pietruszki
  • ziemniaki
  • ogórki kiszone
  • sól, pieprz
  • opcjonalnie: śmietanka (zawsze używam 30%)
  • opcjonalnie: koperek

Celowo nie podaję ilości, bo zależy, ile zupy chcemy mieć... ja gotowałam dla sporego grona, w sześciolitrowym garnku, zużyłam 80 dag mięsa, 6 marchewek, dużego pora, dużą cebulę, 4 słusznej wielkości gałęzie naci selera, pęczek natki pietruszki, 1,2 kg ziemniaków, 1 kg ogórków, 400 ml śmietanki. Osiem osób było najedzonych.

Sposób wykonania:

Mięso opłukać, włożyć do garnka z zimną wodą, ugotować do miękkości, soląc do smaku po zagotowaniu. Marchewkę oskrobać i zetrzeć na tarce, pora, cebulę i nacie pokroić. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Ogórki kiszone zetrzeć na tarce.


Do wywaru wrzucić przygotowane marchewkę, pora, cebulę i nacie, po 5 minutach od zagotowania dorzucić ziemniaki pokrojone w kostkę. Gdy ziemniaki będą miękkie, dorzucić ogórki i gotować 5 minut od zagotowania. Można dodać obrane z kości i pokrojone mięso. Doprawić zupę solą i pieprzem, dla lubiących zupy zabielane dodać śmietankę i z nią zagotować. Na koniec dodać posiekany koperek.

Smacznego!

czwartek, 12 lipca 2012

moje dzisiejsze drugie śniadanie to koktajl z kefiru, śliwek i moreli. rzecz prosta, pyszna, i sycąca :)

koktajl śliwkowo-morelowy z cynamonem

składniki:

  • kefir - ok 200ml
  • śliwki - cztery sztuki
  • morele - 2 sztuki
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • opcjonalnie: fruktoza lub cukier do dosłodzenia (ewentualnie miód)

przygotowanie:

koktajl śliwkowo-morelowy z cynamonem

zmiksować owoce, dodać kefir i cynamom.

koktajl śliwkowo-morelowy z cynamonem 

koktajl śliwkowo-morelowy z cynamonem

gotowy napój przelać do kubka i pić od razu :)

jeśli owoce są zyt kwaśne, albo po prostu lubicie słodkie - dodać łyżkę miodu lub trochę cukru / fruktozy, do smaku :) ja jestem fanką orzeźwiających koktajli, i nie dosładzam ich zazwyczaj niczym :)

 

środa, 11 lipca 2012

odzywczaiłam się od jedzenia kanapek tradycyjnych - czyli takich z serem czy szynką, natomiast uwielbiam pasty wszelakie. dzisiaj zrobiłam pastę kanapkową z ciecierzycy w wersji montignacowej (z racji, że twardo staram się schudnąć od jakiegoś czasu ;)).

pasta z ciecierzycy / hummus

składniki:

  • 200g ciecierzycy (1 szklanka suchej)
  • pół sporej główki czosnku (lub jedna niewielka)
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek extra virgine Monini
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego (jak montignac to jogurt max. 1.5%)

przygotowanie:

namoczyć ciecierzycę, na noc. rano zmienić jej wodę i gotować przez około półtorej godziny - aż będzie miękka.

pasta z ciecierzycy / hummus 

następnie wrzucić ją, jeszcze ciepłą, do malaksera, dodać wszystkie pozostałe składniki, i zmiksować na względnie gładką masę.

pasta z ciecierzycy / hummus

gotowy produkt przełożyć do pudła lub ewentualnie miseczki, i trzymać w lodówce zanim nie zniknie zjedzona.

pasta z ciecierzycy / hummus

smacznego! :)

 

 
1 , 2
Tagi
do góry | szablon popełniła kate_mac
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl