Kulinarnie - z Wiedźmami. Bo wiedźmy przecież nie tylko napary magiczne gotują!
środa, 28 lipca 2010
podstawa to: na 1 szklankę mąki 1 jajko, do tego ok. 100ml wody (około, bo zależy to od mąki), łyżeczka tłuszczu
polecam wodę pół na pół z mlekiem rozrobić, kluseczki są delikatniejsze
płyn powinien być lekko ciepły!
tłuszcz najlepszy to roztopione i ostudzone masło
jajko trzeba roztrzepać widelcem, wymieszać z płynem, wlać wszystko do mąki, wyrobić, pod koniec dodać tłuszcz
łyżkę maczać we wrzątku, nabierać porcje ciasta, kłaść je na osolony wrzątek z wlaną łyżką oliwy
gotować ok. 2-3 minut po wypłynięciu (zależnie od wielkości klusek)
podawać z sosem mięsnym, grzybowym lub warzywnym, ze skwarkami, z podsmażoną cebulką, ze śmietaną, jak kto chce i lubi


19:22, basiek70
Link Komentarze (2) »
środa, 14 lipca 2010

moja propozycja:

zrobić ulubioną kawę, pół na pół z mlekiem (osobiście preferuję latte z mukki)

do filiżanki z kawą dorzucić kulkę lodów w ulubionym smaku (ja polecam pistacjowe, śmietankowe, waniliowe, orzechowe, nie polecam owocowych)

kropka. więcej do szczęścia nie trzeba :)

Tagi
do góry | szablon popełniła kate_mac
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl