Kulinarnie - z Wiedźmami. Bo wiedźmy przecież nie tylko napary magiczne gotują!
piątek, 18 lipca 2008

składniki:

  • 4-6 dużych ziemniaków (średnich: 6-8)
  • 1 szt marchewki
  • 1 szt pietruszki
  • 1 szt cebuli
  • 1 por
  • serek topiony - 100g
  • koperek - 1 pęczek
  • 100ml słodkiej śmietanki
  • 1 żółtko
  • sól, pieprz
  • 2-3 kostki rosołowe

przygotowanie:

ziemniaki pokroić w kostkę i do wody
dodać kostki rosołowe (może być bulion z kurczaka czy z cielęciny, jak kto woli)
marchewka, pietruszka, cebula - zetrzeć
por, sztuk jeden, pokroić drobno.
jak ziemniaki troche zmiekna to dodajemy do zupy
jak to troche zmieknie to dodajemy serek topiony śmietankowy i koperek
ser sie roztopi - w ciepłym nie ma wyjścia
na koniec dodać śmietankę z żółtkiem albo bez, wedle uznania (ja daję bez)
wymieszać
oczywiscie troche soli i pieprzu do smaku też trzeba dodać

smaczne i szybkie, akurat na piątek :)

czwartek, 03 lipca 2008

W zeszłym roku na upały wynalazłam przepis na chłodnik litewski. W tym roku - w ręce wpadł mi przepis na Gazpacho - ponoć klasyczną hiszpańską potrawę - aromatyczny i pikantny chłodnik z pomidorów, papryki i ogórków. Rewelacja na upały :)


składniki:

  • 500 g dojrzałych pomidorów
  • 1 mały ogórek zielony
  • po 1 czerwonej i zielonej papryce
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka octu z białego wina
  • 1 łyżeczka pasty pomidorowej (2 łyżeczki przecieru pomidorowego)
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sól, pieprz
  • dwie kromki białego chleba
  • dwie łyżki posiekanych świeżych ziół (bazylia!)


Przygotowanie:     
Odłożyć jednego pomidora (najładniejszego), a  resztę sparzyć i obrać ze skórek. Wyciąć z nich szypułki i pokroić na ćwiartki. Obrać i pokroić w kostkę ogórka, a papryki pokroić w paski. Odłożyć ok. 1/3 ogórka i papryki. Resztę rozdrobnić w blenderze wraz z pomidorami, pokrojonym (i obranym wcześniej) czosnkiem, oliwą, octem, pastą pomidorową. Tak przygotowaną mieszankę doprawić mocno do smaku solą i pieprzem.  Nalewać na miseczki, udekorować pozostałymi warzywami i ziołami. Schłodzić (ok. pół godziny w lodówce) i podawać z grzankami z chleba, usmażonymi wcześniej patelni na rozgrzanej oliwie z oliwek.

Tagi
do góry | szablon popełniła kate_mac
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl