Kulinarnie - z Wiedźmami. Bo wiedźmy przecież nie tylko napary magiczne gotują!
czwartek, 26 lipca 2007

składniki:

  • 25 dag razowca
  • 2,5 litra wody
  • 20 dag cukru
  • 1 dag drożdży
  • rodzynki, skórka z cytryny - opcjonalnie



Kromki chleba wrzucamy do piekarnika i suszymy aż do lekkiego przyrumienienia.
Suchy chleb zalewamy wrzątkiem i odstawiamy.
Po 24 godz. cedzimy, wsypujemy cukier, dodajemy roztarte w małej ilości ciepłej wody drożdże, mieszamy dokładnie i stawiamy w ciepłym miejscu.
Gdy zacznie "chodzić", zbieramy pojawiającą się pianę.
Gdy pienienie się ustanie, rozlewamy do butelek, do których można wrzucić po 3 rodzynki lub po kawałku skórki z cytryny lub jedno i drugie.
Dobrze zamykamy i stawiamy w cieple.
Następnego dnia wynosimy w ciemne i chłodne miejsce.
Najsmaczniejszy schłodzony, może stać w chłodnym miejscu do 4 tygodni.

 

piątek, 20 lipca 2007

4 łyżki żelatyny

litr śmietany kremówki

4 smaki galaretki po 2 opakowania

Galaretki rozpuścić w 2/3 zalecanej ilości wody (czyli na 2 torebki 600 ml) - oczywiście każdy smak oddzielnie. Wylać na płaskie naczynia i poczekać aż dobrze stężeją . Pokroić w kostkę. Żelatynę rozpuścić w małej ilości gorącej wody, wymieszać ze smietaną. Gdy zacznie trochę tężeć, wrzucić galaretkowe kostki, wymieszać, wlać do formy keksowej wyłożonej folią, wstawić do lodówki na kilka godzin. Podawac zimne, pokrojone w plastry. Pyszny, orzeźwiający, efektowny deser. Smacznego :)

 

wtorek, 17 lipca 2007
jeść się nie chce, bo gorąco. ale coś trzeba. a na obiad, chłodnego...? chłodnik, prawda!

składniki:
  • 3 duże kubki kefiru
  • mały kubek śmietany (jogurtowa 10% mniam :])
  • 40 dag botwinki
  • szczypiorek - ile kto lubi, z pół pęczka...?
  • koperek - jak wyżej
  • jajka ugotowane na twardo - tyle, ile jedzących :)
  • jakiś kawałek jakiegoś fileta z kurczaka, upieczonego kurzego biusta na przykład pół
  • 1 duży/2 małe ogórki zielone
  • pół pęczka rzodkiewki (można więcej)
  • sól,
  • pieprz,
  • cukier,
  • sok z połówki cytryny
  • koncentrat czerwonego barszczu lub wywar z buraków

przygotowanie:
botwinkę pokroić w pastki/kostkę/dowolnie i ugotować w wodzie z dodatkiem soku z cytryny. rzodkiewki i ogórki umyć, i pokroić w kawałki podobnej wielkości. podobnie postąpić z pietruszką i koperkiem, umyć, przebrać i porwac na kawałki. kefir wymieszać ze śmietaną, dobrze wymieszać, po czym dodać do mieszaniny pokrojone ogórki, rzodkiewki, botwinkę i zieleninę. kurczaka poszarpać i też dodać :) dodać nieco koncentratu barszczu (na kolor i smak :D). posolić, popieprzyć. schłodzić. jak za mało ostre - można dodać ząbek czosnku, albo i dwa.

smacznego :)
poniedziałek, 16 lipca 2007

sama go wymyślilam, zrobiłam i... skonsumowałam z przyjemnością, więc się dzielę pomysłem :)

składniki:
* ser typu feta - 1 opakowanie
* duża śmietana 18%, koniecznie gęsta (ja używam Piątnicy)
* kilka ząbków czosnku
* sól

przygotowanie:
Czosnek obrać i dokladnie rozetrzeć z solą.
Ser zmiksowac ze śmietaną.
Połączyć, dokładnie wymieszać.
Odstawić do lodówki na godzinkę, żeby się przegryzło.

Wersja tańsza:
Czosnek rozetrzeć z solą i wymieszać z serkiem homogenizowanym naturalnym.

I już.

Normalnie niebo w gębie!

Znakomity dodatek do kurczaka w cieście.


na ciasto:
* 1 szklanka mąki
* 2/3 szklanki piwa
* 2 jajka
* pół łyżeczki proszku do pieczenia
* sól, gałka muszkatałowa
* 2 łyżki oleju

Gotujemy na kurczaczku rosołek albo inną zupę. Albo na całym, albo na nogach (pałkach).
Studzimy mięso.

Robimy ciasto: miksujemy mąkę, piwo, żółtka, proszek do pieczenia, sól, gałkę. Z białek ubijamy pianę. Mieszamy pianę z resztą oraz z olejem. Maczamy dokładnie mięso w cieście (powinno być konsystencji serka homogenizowanego) i smażymy w głębokim tłuszczu na złoto. Albo całe pałki, albo duże kawałki z kurczaka. Można tez obrać mięso z kości, porwać na kawałki, wymieszać z ciastem i smażyć w formie placków. Jest pyszne, efektowne, tanie i łatwe.

W tym samym cieście można smażyć obgotowane różyczki kalafiora albo brokułów oraz inne warzywa.

 
1 , 2 , 3
Tagi
do góry | szablon popełniła kate_mac
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl