Kulinarnie - z Wiedźmami. Bo wiedźmy przecież nie tylko napary magiczne gotują!
niedziela, 22 czerwca 2014
Co roku na nie czekam i co roku produkuję na bieżące potrzeby ogromne ilości, które wszyscy ze smakiem pochłaniamy.



Składniki:
  • 2 kg ogórków
  • 2 litry wody
  • 2 czubate łyżki soli
  • koper - łodygi i baldachy
  • liść i korzeń chrzanu
  • główka czosnku

Ogórki umyć. Na dno dużego słoja włożyć część przypraw - łodygi kopru, część korzenia chrzany, liście chrzanowe. Ogórki układać w słoju jak najściślej. Pomiędzy nie włożyć resztę pociętego na słupki chrzanu oraz obrane ząbki czosnku. Ogórki zalać gorącą wodą z solą. Na wierzchu położyć baldachy kopru i resztę czosnku. Odstawić. Tak wyglądają po 48 godzinach.


18:16, basiek70
Link Komentarze (3) »
Z wczoraj zostało trochę bobu - nie daliśmy mu rady... Wyrzucić szkoda, zimny to nie to. Pomyślałam, zrobiłam - i efekt okazał się wyśmienity!



Składniki:
  • ugotowany bób
  • masło
  • bułka tarta

Bób obrać z łupin. Na patelni rozgrzać masło, wrzucić bób, wsypać trochę bułki tartej. Obsmażyć, mieszając, na średnim ogniu, aż się wszystko zrumienić. Zjadać natychmiast.


18:11, basiek70
Link Komentarze (2) »
Tagi
do góry | szablon popełniła kate_mac
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl