Kulinarnie - z Wiedźmami. Bo wiedźmy przecież nie tylko napary magiczne gotują!
sobota, 23 czerwca 2012
Przepis banalnie prosty, szybki i tani. Podane składniki na porcję dla 1 osoby (to co widać na zdjęciu).

Placki:
2 duże marchewki
1 jajko
trochę mąki
natka pietruszki
kolendra
szczypiorek
pestki dyni
sól
pieprz

Marchewki zetrzeć na najmniejszych oczkach, dodać posiekane zioła, jajko, pestki dyni, sól i pieprz i dodać trochę mąki, aby się ładnie kleiło. Uformować ręką placki i smażyć na rozgrzanej oliwie.

Tutaj można puścić wodzę fantazji i dodać co się lubi, np. chili, rozmaryn, zetrzeć pietruszkę, seler, ziemniaki...

Sos:
jogurt naturalny
majonez
mięta
sól

Miętę rozgnieść w moździerzu (zrobiłem to w miseczce kopystką), dodać jogurt, trochę majonezu, żeby zagęścić, sól.

I to wszystko :)

Jako, że na ogrodzie u mnie sałaty pod dostatkiem, to zjadłem te placki z sałatą, do której świetnie pasuje ten sos miętowy.


piątek, 22 czerwca 2012
Przyznam szczerze, że nie znałem smaku cykorii do czasu kiedy zamieszkałem w Holandii. Ile straconych lat!

Tę sałatkę (lub surówkę, bo i pod surówki się łapie) robię często jako dodatek do obiadu.

Składniki na 1 osobę (porcja taka jak poniżej na zdjęciu)
1 cykoria (przekrojona wzdłuż na pół i potem na 0,5cm paski w poprzek)
5 grubszych plastrów surowego ogórka pokrojonego w słupki
zielone oliwki
stąki młodego, zielonego groszku
ćwiartka zielonej papryki
pietruszka lub kolendra 

Generalnie nie ma ograniczeń, można dodawać co się ma pod ręką i co się lubi. Jak mam rzeżuchę to też dodaję.

Polewam sosem typu winegret. Nie pamiętam czy wspominałem jak robię ten sos? Najwyżej się powtórzę.
Ocet balsamiczny i oliwa z oliwek w proporcji 1:3 Czasami daję dwie części oliwy z oliwek i 1 część oliwy z orzechów arachidowych. Trochę sosu sojowego (używam tego o zmniejszonej zawartości soli), pieprz i łyżka miodu. Wstrząsam w słoiczku i polewam przed podaniem. Miodzio!

poniedziałek, 18 czerwca 2012
Tak mnie ostatnio naszło na zupę cebulową, którą kiedyś jadłem w pewnej knajpie. Chodziła za mną i chodziła. Aż przyszedł deszczowy i chłodny dzień (na taki dzień w Holandii nie trzeba specjalnie długo czekać) i wreszcie się za nią wziąłem. Jest banalnie prosta.

Przepis na posiłek dla około 3-4 osób

4-5 dużych cebul cukrowych (słodka odmiana cebuli, tutaj znalazłem bez problemu) pokrojonych w piórka podsmażamy na oleju (lub maśle, jak kto woli, jak mieszam pół na pół) tak długo aż zbrązowieje. Trochę solimy w połowie smażenia i pod koniec wrzucamy czosnek (2-3 ząbki) przekrojony na 4 części. Radzę smażyć cebulę w garnku, w którym będzie zupa, mniej pracy z myciem potem. Ważne, aby stać przy cebuli i cały czas mieszać, aby nam się równo brązowiła. 

Pod koniec smażenia opruszamy cebulę 2 łyżkami mąki i intensywnie mieszamy, aby się grudki nie porobiły.

W drugim garnku podgrzewamy bulion. Jeśli ktoś ma własnej roboty to fantastycznie, jak nie to z kostki. Jakieś 1,5 litra tego bulionu potrzebujemy. Wlewamy połowę bulionu do cebuli i mieszamy, potem

Jak cebula będzie brązowa a bulion będzie się gotował to przelewamy powoli bulion do tej cebuli. Niech się minutkę razem pogotuje, potem doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Ja dodałem jeszcze kieliszek białego, wytrawnego wina. Alkohol w gorączce wyparował a smak się pięknie wzbogacił.

Na koniec przygotowałem grzanki (nie wyrzucam kromek chleba, kroję je w kostkę i rumienię na patelni, potem w pojemnik i są do zupy jak znalazł), wrzuciłem do zupy tak samo jak starty żółty ser, który się pięknie rozpuścił.


Niebo w gębie jak dla mnie :)
wtorek, 12 czerwca 2012

zupa-krem, wiosenna, zielona, pyszna :)

szparagowa zupa-krem

składniki:

  • 0,5 kg szparagów,
  • 2 kostki cukru,
  • porcja rosołowa,
  • jarzyny na rosół (marchew, seler, pietruszka, por...)
  • 1 łyżeczka masła,     
  • 2 dkg mąki,
  • 2 żółtka,
  • 1 kopiata łyżka stołowa śmietany,
  • zielona pietruszka.

Z jarzyn i kości ugotować rosół, oddzielnie gotować w wodzie szparagi z dodatkiem cukru.

Gdy szparagi zmiękną, odciąć same główki, włożyć je do wazy, szparagi potraktować blenderem  i przetrzeć następnie przez sito, rozprowadzić wywarem ze szparagów, wlać do garnka, dodać rosołu,  tak aby było ok.  litr zupy, podprawić zasmażką z masła i mąki. Przed podaniem zaciągnąć żółtkami rozbitymi w śmietanie, doprawić so smaku i dodać zielonej pietruszki.

W przepisie polecano podać do zupy grzanki z parmezanem w mojej wersji  jednak był ryż, który sprawdził się bardzo dobrze.

Inspiracje zaczerpnięte z książki Marii Disslowej  - Jak gotować.

szparagowa zupa-krem

komentarz Iwony, przygotowującej przepis: Rada dla mniej wtajemniczonych takich jak ja ;) - szparagi bardzo dokładnie  obrać przed gotowaniem. Łyko psuje frajdę jedzenia ;)

smacznego!

poniedziałek, 11 czerwca 2012

Składniki:

  • 400g mąki pszennej
  • 50g drożdży
  • Ok. 70 ml lekko ciepłego mleka
  • 2/3 szkl. Cukru
  • Szczypta soli

Kruszonka:

  • 100g masła
  • Ok. 150 g mąki
  • Ok. 100 g cukru

Ponadto:

  • Rabarbar ? obrany z włókna i pokrojony na cząstki

ciasto drożdżowe z rabarbarem

Wykonanie:

Ciasto drożdżowe:

1. Drożdże rozdrobnić, zasypać łyżką  cukru i zalać mlekiem. Przykryć ściereczką i zaczekać Az drożdże zaczną pracować i urosną.

2. Mąkę przesiać, dodać szczyptę soli, cukier. Wymieszać. Zrobić wgłębienie i wlać rozczyn. Wszystko razem wymieszać. Ciasto będzie  raczej lepiące się. Przykryć  ściereczka. Odstawić w ciepłe miejsce  do podwojenia objętości. 

3. Jak ciasto urośnie, uderzyć w nie  żeby opadło i ponownie zostawić do urośnięcia.

4. Przygotować  formę ( u mnie była to tortownica ok. 23cm). Ciasto szybko przełożyć do  tortownicy, wysypać na nie rabarbar, przykryć  ściereczką i odstawić do ciepłego miejsca żeby jeszcze popracowało nad sobą. Ciasto szybko podwoiło swoją objętość. 

W międzyczasie  - przygotować kruszonkę i włączyć piecyk, tak by ciasto włożyć do nagrzanego piekarnika.

Kruszonka:

Połączyć wszystkie składniki i bardzo dokładnie je ze sobą wymieszać. Mąka musi być połączona bardzo dobrze z masłem w prz3ciwnym razie będzie sypka i po upieczeniu będzie ją czuć na owocach.

Ciasto drożdżowe z owocami:

1. Wyrośnięte ciasto z owocami posypać cukrem , rozłożyć  równomiernie kruszonkę.

2. Piec ok. 50 minut w temp 190 stopni

Można  udekorować lukrem (ominęłam to, bo nie chciałam zwiększać kaloryczności)

ciasto drożdżowe z rabarbarem

do przepisu Iwona dodała jeszcze komentarz:

Ciasto nie jest słodkie. Dorosłym smakuje. Olek (syn, lat niespełna 2 - przyp. red.) jakoś nie chce się przekonać do niego. Ja stałam się wielką fanką rabarbaru. A takie ciasto drożdżowe pamiętam właśnie z dzieciństwa. Najlepsze z kubkiem pachnącego kakao.

polecam i ja :)

 
1 , 2
Tagi
do góry | szablon popełniła kate_mac
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl