Kulinarnie - z Wiedźmami. Bo wiedźmy przecież nie tylko napary magiczne gotują!
czwartek, 26 czerwca 2008

sos w rodzaju barbecue, bo robiłam kilka razy, ale do prawdziwego barbecue ledwo się zbliżam. niemniej jednak wychodzi pyszny, dodatkiem do mięs jest rewelacyjnym, i na ciepło, i na zimno. i schabik w nim można udusić... i inne takie :)

skadniki:

  • 2 średnie cebule
  • 4-5 łyżek oleju
  • 2-3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę (czy tam starte)
  • 200g przecieru pomidorowego
  • 4 łyżki białęgo octu winnego
  • 100ml białego wina (wytrawnego, zeby nie było, że ktoś słodkie doda i reklamacje będzie składał)
  • 1 łyżka świeżej bazylii (suszonej - 1 łyżeczka)
  • 1 łyżka świeżego tymianku (suszonego - jak wyżej)
  • 1 listek laurowy
  • 3-4 łyżki brązowego cukru lub 2-3 płynnego miodu
  • 1 łyżeczka średnio ostrej musztardy, najlepiej gładkiej a nie ziarnistej
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz
  • sos tabasco (opcjonalnie)
  • sos worcester (opcjonalnie)

przygotowanie:

obrać i posiekać cebulę (ja trę na tarce grubej) i zeszklić na oleju, dodać czosnek. w osobnym naczyniu wymieszać przecier pomidorowy z octem i dodać do cebuli, na patelnię. całość poddusić przez kilka minut na średnim ogniu. dolać wina i dodać zioła. doprawić cukrem (miodem - wg uznania), musztardą, solą, pieprzem i sosami - po odrobinie. całość gotować na niewielkim ogniu ok. 10 minut, bez przykrywki, mieszając od czasu do czasu.

uwagki techniczne:
- przed podaniem wygrzebać listek laurowy
- jeśli ktoś nie chce bardzo słodkiego sosu (a po dodaniu 4 łyżek brązowego cukru wychodzi dość słodki) to lepiej dać połowę, czyli 1-2 łyżki.

 

jeść z czym popadnie, pasuje i do mięs na ciepło, i do smarowania kanapek na zimno :)

czwartek, 12 czerwca 2008

UWAGA! Spożywasz na własną odpowiedzialność! Skargi z powodu uzależnienia nie będa rozpatrywane!

  • musztarda
  • miód

proporcje: 1:1
utrzeć razem
spożywać do pieczywa, wędlin, mięsa itd.
wady: wpada się w nałóg i nie można zaprzestać pochłaniania smakołyku.

piątek, 06 czerwca 2008

potrzebne:

  • buraczki
  • jabłko
  • cebulka
  • ogórek kiszony
  • musztarda
  • cukier
  • oliwa z oliwek
  • czosnek, koper

kroję w kostkę buraki ugotowane lub upieczone
do tego jabłko, cebulka i ogórek kiszony
zalewam sosem:
musztarda+cukier utarte w równych proporcjach i do tego wkręcona oliwa (też z tyle mniej więcej)
jak mało kwaśne ciut cytryny
jak lubisz czosnek będzie super pasował
i koper też

aha, jak spróbujesz to nic innego nie będziesz chciała jeść przez najbliższe dni

poniedziałek, 02 czerwca 2008

ciasto, które zawsze i każdemu wychodzi :)

składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 3 jaja (spore, jak mniejsze to 4)
  • 1/2 słoika dżemu z czarnej porzeczki
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 kostki margaryny
  • 1 małe opakowanie cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka sody (niekoniecznie, mogą być dwie proszku do pieczenia)
  • 1 łyżeczka kakao

przygotowanie:

wymieszać wszytskie skladniki, ubić na jednolitą masę mikserem, wlać do formy i piec ok 40 min w temp. 180 stopni (z termoobiegiem - krócej piec)

nie ma prawa się nie udać :))

Tagi
do góry | szablon popełniła kate_mac
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl