Kulinarnie - z WiedĽmami. Bo wiedĽmy przecież nie tylko napary magiczne gotuj±!
niedziela, 12 maja 2013

umówili¶my się ze znajomymi na grilla, ale jako¶ nikt z nas nie miał ochoty na tradycyjny grillowy obiad, czyli karczek. Gosia wymy¶liła, że może by tak skrzydełka na słodko.? zgodziłam się, bo w zasadzie - czemu nie? oczywi¶cie, co sobie pomarudziłam na temat dokładnego smarowania skrzydełek w porównaniu do maziania prostych plastrów karczku to moje ;)

skrzydełka na słodko

składniki:

  • skrzydełka, 14 dużych sztuk (ok 2kg wyszło)
  • miód - dwie czubate łyżki
  • keczup łagodny - ok 200-250ml
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 płaska łyżeczka chilli / 3-4 łyżeczki chilli
  • 1 łyżeczka oleju słonecznikowego z papryk± chilli

przygotowanie:

skrzydełka umyć, obrać z ewentualnych resztek piór, osuszyć.

przygotować marynatę, czyli wymieszać miód, keczup, olej i chilli na gładk± masę. chilli dodać w zależno¶ci od wieku konsumentów i upodobań smakowych - ja robiłam z jedn± łyżeczk±, bo w¶ród jedz±cych były dwie dziewczynki, które za zbyt ostrym mięsem nie przepadaj±, ale dla samych dorosłych zrobiłabym pikantniejsze.

grillować około 40-50 minut, przekładaj±c co jaki¶ czas z boku na bok - żeby się równomiernie opiekły

(w piekarniku: piec na ¶rodkowym poziomie, w temperaturze około 150 stopni z termoobiegiem, około 30-40 minut)

skrzydełka na słodko 

skrzydełka na słodko

Tagi
do góry | szablon popełniła kate_mac
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl