Kulinarnie - z Wiedźmami. Bo wiedźmy przecież nie tylko napary magiczne gotują!
niedziela, 12 maja 2013

umówiliśmy się ze znajomymi na grilla, ale jakoś nikt z nas nie miał ochoty na tradycyjny grillowy obiad, czyli karczek. Gosia wymyśliła, że może by tak skrzydełka na słodko.? zgodziłam się, bo w zasadzie - czemu nie? oczywiście, co sobie pomarudziłam na temat dokładnego smarowania skrzydełek w porównaniu do maziania prostych plastrów karczku to moje ;)

skrzydełka na słodko

składniki:

  • skrzydełka, 14 dużych sztuk (ok 2kg wyszło)
  • miód - dwie czubate łyżki
  • keczup łagodny - ok 200-250ml
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 płaska łyżeczka chilli / 3-4 łyżeczki chilli
  • 1 łyżeczka oleju słonecznikowego z papryką chilli

przygotowanie:

skrzydełka umyć, obrać z ewentualnych resztek piór, osuszyć.

przygotować marynatę, czyli wymieszać miód, keczup, olej i chilli na gładką masę. chilli dodać w zależności od wieku konsumentów i upodobań smakowych - ja robiłam z jedną łyżeczką, bo wśród jedzących były dwie dziewczynki, które za zbyt ostrym mięsem nie przepadają, ale dla samych dorosłych zrobiłabym pikantniejsze.

grillować około 40-50 minut, przekładając co jakiś czas z boku na bok - żeby się równomiernie opiekły

(w piekarniku: piec na środkowym poziomie, w temperaturze około 150 stopni z termoobiegiem, około 30-40 minut)

skrzydełka na słodko 

skrzydełka na słodko

Tagi
do góry | szablon popełniła kate_mac
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl