Kulinarnie - z Wiedźmami. Bo wiedźmy przecież nie tylko napary magiczne gotują!
poniedziałek, 30 maja 2011

okazało się, że decyzja o wyborze zwycięzcy nie była prosta. postanowiłam więc skorzystać z usług maszyny losującej ;) 

maszyna losująca ;) wylosowała:

 

konkurs

rozłożyła karteczkę...

konkurs

i - tadaaaam!

konkurs

mamy zwycięzcę :)

wejściówkę na czerwcowe grillowanie wylosowała ANSUR.

prosimy o kontakt celem ustalenia szczegółów.

gratulacje!

Tagi: konkurs
10:27, kakunia.k
Link Komentarze (1) »
niedziela, 29 maja 2011

akcja "grillowanie" już zaraz, już za chwilę ;)

wszyscy wiemy, że grill to nie tylko to, co z grilla, ale i dodatki. moja propozycja, do przygotowania wcześniej - sałatka gyros

składniki:

  • 1 kapusta pekińska, średniej wielkości
  • podwójny filet z kurczaka (lub dwa pojedyncze)
  • gotowa przyprawa do gyrosa (lub własna kompozycja - wg uznania)
  • odrobina tłuszczu (do podsmażenia mięsa)
  • 3 pomidory
  • 1 cebula biała (lub czerwona)
  • 1 ogórek zielony
  • majonez
  • śmietana 18%
  • ketchup
  • 4-5 ząbków czosnku
  • odrobina soli

przygotowanie:

pokroić kapustę, posypać odrobiną soli, żeby zmiękła (kapusta, nie sól ;)) - jak zmięknie to odciskamy wodę.

fileta z kurczaka kroimy w kostkę (cienkie paski? co komu fantazja podpowie) - i smażymy na patelni (na tej minimalnej ilości tłuszczu, lub bez w ogóle) - gotowego kurczaka zrzucamy z patelni do miski, w której już czeka kapusta.

do powyższych składników dodajemy pomidorki, ogórka (pokrojone w kostkę lub inne kawałki - takie akurat na jeden kęs albo i mniejsze) i cebulę (w drobną kostkę skrojoną, żeby nie gryzła w zęby, i wszystko razem mieszamy.

przygotowujemy sos: mieszamy 2 łyżki majonezu, 2 łyżki śmietany, 2-3 łyżki ketchupu, plus czosnek przeciśnięty przez praskę.

teoria mówi, żeby sałatkę ułożyć w przezroczystej misce warstwami, i na wierzch wylać przygotowany sos, ale praktyka dopowiada, że sałatka jest lepsza, jak się wszystko z wszystkim wymiesza, i na dodatek z sosem przegryzie - ot, miks towarzyski taki :)

sałatka gyros

pees. przypominam o konkursie - zgłoszenia przyjmujemy do dzisiaj, do północy - a jutro względnie wczesnym rankiem podamy zwycięzcę / zwycięzców :)

czwartek, 26 maja 2011

zgodnie z zapowiedzią - ogłaszam konkurs. konkurs, w którym nagrodą są dwie wejściówki na event kulinarny organizowany przez firmę Knorr. event kulinarny - czyli wspólne gotowanie z Piotrem Murawskim, kucharzem Knorra.

knorr

dla kogo jest konkurs? proste: dla każdego.

co trzeba zrobić, żeby wziąć udział w konkursie? aaa, tu już macie ciut więcej pracy, ale względnie łatwej:

po pierwsze: w komentarzach pod notką napiszcie, dlaczego właśnie wy byście chcieli (chciały) gotować w trakcie takiej imprezy i co to by było? (podpowiedź: tematem przewodnim eventu będzie grillowanie i sałatki)

po drugie: należy zobowiązać się do dostarczenia autorce bloga (czyli mnie ;)) zdjęć z imprezy wraz z relacją z tejże (relacją mającą około 180-200 słów)

 

nagrody?

2 wejściówki 1osobowe (dla dwóch różnych osób lub dla jednej osoby wraz osobą towarzyszącą - gdyż można "startować parami")

pokrycie kosztów dojazdu na event.

czas i miejsce imprezy?

3 czerwca 2011, piątek, Warszawa.

większe szczegóły podam po wyborze zwycięzców.

 

jeszcze jakieś pytania? zapraszam do komentarzy :)

Tagi: konkurs
23:36, kakunia.k
Link Komentarze (11) »
środa, 25 maja 2011

.. a w piątek ogłaszam konkurs. pierwszy, acz - mam nadzieję! - nie ostatni :)

 

zaglądajcie po szczegóły :)

Tagi: konkurs
18:44, kakunia.k
Link Komentarze (3) »
czwartek, 19 maja 2011

czy to bardziej omlet, czy raczej fritatta? nie wiem. smaczne, smażone. jajeczne takie ;)

w monti-ciągu jadę (noo, staram się :P), i oddzielam posiłki węglowodanowe od tłuszczowych. wczoraj w ramach posiłku T zrobiłam właśnie to :)

składniki:

  • 2 jajka (plus 2 żółtka pozostałe z muffinów)
  • 1/2 cebuli
  • 2 plasterki szynki
  • ok 3dag sera żółtego pokrojonego w kostkę
  • 4 średnie pieczarki
  • pół pęczka szczypiorku
  • pomidory - u mnie sztuk 5, niewielkich, kiściowych.
  • 1 łyżka masła - do smażenia :)
  • sól, ciut pieprzu - i ewentualnie co kto lubi jeszcze

przygotowanie:

na patelni rozpuścić łyżkę masła. na rozpuszczone masło wrzucić pokrojone pieczarki w półplastry pieczarki, poszarpaną szynkę, i posiekaną cebulę. poddusić wszystko chwilę, aż pieczarki i szynka zaczną "wyglądać na uduszone" ;)

omlet-o-fritatta

powyższe składniki zalać rozbełtanymi i przyprawionymi jajkami, podsmażyć chwilę, ale niezbyt długą - posypać pokrojonym szczypiorkiem jak jajka jeszcze się nie ścięły za dobrze. na górę wrzucić pokrojony ser żółty - i pod przykryciem chwilę zapiekać, żeby się wszystko zesmażyło (a ser rozpuścił)

omlet-o-fritatta

podawać w towarzystwie pomidorów pokrojonych w ćwiartki, i - oczywiście! - jeść ze smakiem :)

 
1 , 2
Tagi
do góry | szablon popełniła kate_mac
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl