Kulinarnie - z Wiedźmami. Bo wiedźmy przecież nie tylko napary magiczne gotują!
sobota, 23 maja 2009

kości schabowe

2-3 pęczki botwinki (młodziutkiej, bez buraków!)

2 pęczki szczypioru z cebuli

2 pęczki koperku (duuuuuże)

butelka koncentratu barszczu czerwonego

łyżka masła

śmietana (opcjonalnie)

ziemniaki (opcjonalnie)

sok z cytryny (opcjonalnie)

 

Na kościach gotujemy wywar, odpowiednio soląc. Jeśli zupa ma być z ziemniakami, obieramy je, kroimy w kostkę i wrzucamy do wywaru, gotujemy do miękkości. Zieleninę płuczemy. W rondlu rozgrzewamy masło, wrzucamy na nie pokrojona botwinę i szczypior oraz połowę koperku (tą od strony łodyżek trzeba skroić drobno), dusimy do miękkości. Przekładamy zieleninę do wywaru, gotujemy razem góra 5 minut. Dolewamy koncentrat barszczu, zagotowujemy. Jeśli wersja ze śmietaną nas interesuje, teraz ją dodajemy i ponownie zagotowujemy. Próbujemy, ewentualnie dosalamy i zakwaszamy do smaku. Odstawiamy ze źródła ciepła, wsypujemy resztę pokrojonego koperku i przykrywamy. Po minucie zupa jest gotowa. Smacznego!

 

środa, 20 maja 2009

potrzebne:

  • 2 pęczki botwinki,
  • spory garnek
  • sól, cukier - po odrobinie
  • kwasek cytrynowy - j. w.
  • kwaśna śmietana
  • mielony pieprz
  • ewentualnie mąka

oczyszczamy, odkrajamy buraczki, kroimy drobniutko, wrzucamy do gara, zalewamy wodą
wstawiamy na gaz. liście wraz z łodygami kroimy - dorzucamy do gara, za nimi sól, cukier. 
jak wszystko miękkie będzie dodajemy kwasek cytrynowy, i zabielamy kwaśną śmietaną (można zaciągnąć z mąką). do smaku można (trzeba?) dodać trochę świeżo mielonego pieprzu

do tego ziemniaczki z koperkiem i jajo sadzone i obiad gotowy :)

Tagi
do góry | szablon popełniła kate_mac
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl