Kulinarnie - z WiedĽmami. Bo wiedĽmy przecież nie tylko napary magiczne gotuj±!
wtorek, 20 maja 2008

składniki:

  • 4 jajka
  • 1 szklanka oleju
  • 2 szklanki cukru
  • 3 szklanki m±ki pszennej
  • 2 szklanki drobno startej marchwi
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżeczka sody

przygotowanie:

ubić jajka z cukrem, dodać marchew, olej, cynamon, proszek do pieczenia i sodę - wszystko wymieszać, w międzyczasie dosypywać po trosze cał± m±kę.

piec ok 20-30 minut w 180 stopniach

 

(to ciasto to jedna z niewielu form w jakich toleruję marchewkę.)

wtorek, 13 maja 2008

składniki:

  • ok 30dag sera żółtego (emmentaler, gouda)
  • 3 żółtka
  • łyżka masła
  • 2 szklanki mleka
  • szklanka rosołu (może być z kostki)
  • 4 kromki pieczywa tostowego
  • sól, pieprz

 

przygotowanie:

ser pokroić w słupki, paski, czy inne takie. zalać mlekiem, i odstawić na godzinę w chłodne miejsce. po godzinie garnek z serem wstawić do drugiego naczynia z wod±. gotować na parze, mieszać od czasu do czasu. gdy ser się rozpu¶ci i poł±czy z mlekiem w jedn± gładk± maĽ, dodać rosół i masło. wymieszać na gładko. calo¶ć lekko przestudzić. wbić żółtka, jedno za drugim, cały czas mieszaj±c. doprawić do smaku sol± i pieprzem. je¶li grzanki mamy jeszcze nie gotowe, to zupę wstawić do piekarnika nagrzanego na ok 100 stopni.

przygotować grzanki, czyli chleb tostowy pokroić w kostkę i zrumienić na patelni.

zupę rozlać do misek/talerzy i posypać grzankami.

je¶ć ze smakiem :)

Tagi
do góry | szablon popełniła kate_mac
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl