Kulinarnie - z Wiedźmami. Bo wiedźmy przecież nie tylko napary magiczne gotują!
piątek, 19 maja 2006
nie ukrywam, wzorowalam sie na tym: samosy

* maslo roslinne
* 3 lyzki jogurtu
* sol
* proszek do pieczenia
* maka
(w linku zawarte proporcje)

* mrozony groszek
* kalafior
* 3 ziemniaki

w garnku rozgrzewamy olej i sypiemy na niego przyprawy. ostre i duzo: chili, papryka, troche pieprzu, chinskiej, soli itp.
wrzucamy na to ugotowanego kalafiora w rozyczkach, ugotowany (ale nie za mocno) groszek i takiegoz samego ziemniaka, juz pokrojonego w kostke.
mieszamy, dolewamy minimalnie wody i niech sie wszystko dusi pod przykryciem kilkadziesiat minut. ma soba przejsc.

w misce z pierwszych skladnikow zagniatamy ciasto i czekamy az farsz sie ostudzi.

z ciasta robimy koleczka, ktore zalepiamy do polowy i dodajemy farsz.
po zalepieniu calkiem ukladamy ladnie na brytfance wylozonej papierem do pieczenia i taka porcje (mi sie miescilo 14 samos za jednym razem) wsadzamy do piekarnika na jakies pol godziny.
(w zaleznosci od grubosci ciasta moze byc dluzej lub krocej)

i prosze pamietac, zeby nie przesadzac z farszem!
zrobil mi sie caly garnek... i musialam ulepic 70 samos... ;)
Tagi
do góry | szablon popełniła kate_mac
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl