Kulinarnie - z Wiedźmami. Bo wiedźmy przecież nie tylko napary magiczne gotują!
wtorek, 30 kwietnia 2013
Delikatne, z maślaną nutą, zdrowe i pyszne.



Składniki:
  • 500g mąki (u mnie pełnoziarnista)
  • pół łyżki soli 
  • pół łyżki cukru
  • paczka drożdży suszonych (7g)
  • 375 ml mleka
  • łyżka miękkiego masła
  • opcjonalnie ziarna (u mnie siemię i sezam tym razem)

Mam maszynę i ona wyrabia (mokre, suche i program do wyrabiania), ale nie ma zakazu wyrobienia ręcznie, więc wtedy albo do miski, albo na stolnicę, potem odstawiamy do wyrośnięcia.

Wyrośnięte ciasto chwilę wyrabiamy, dzielimy na 12 części, formujemy bułeczki i układamy na blasze (ja na papierze do pieczenia zawsze) i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia.

Wstawiamy do zimnego piecyka i pieczemy w temperaturze 240-250 stopni ok. 25 minut od wstawienia (do zrumienienia bułeczek).

Bułeczki studzimy i delikatnie rozdzielamy. Ze smakiem je zjemy zarówno jutro jak i pojutrze - dłużej nie udało mi się ich mieć w zapasie.


Smacznego!


Tagi: bułki
22:16, basiek70
Link Komentarze (2) »
niedziela, 28 kwietnia 2013
Przepis dostałam od koleżanki, Kariny (dziękuję!). Do upieczenia tego chleba wystarczą składniki, miska, łyżka, keksówka i piekarnik. No, papier do pieczenia się przyda. Czas, jaki musimy poświęcić na jego wykonanie, to 5 minut - rośnie i piecze się bez naszego udziału. Jest pyszny i zdrowy. Naprawdę prościej upiec ten chleb, niż iść do piekarni, spróbujcie!



Składniki:
  • 500g mąki (ja daję pełnoziarnistą, pół na pół orkiszową i żytnią)
  • opakowanie suchych drożdży (7g)
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 450ml letniej wody
  • 4 łyżki octu jabłkowego

Suche składniki wsypać do miski i wymieszać. Dodać wodę z octem i wymieszać łyżką.

Odstawić na godzinę do wyrośnięcia.

Wyrośnięte ciasto zamieszać i przełożyć do dużej keksówki, wyłożonej papierem do pieczenia.

Odstawić na kolejną godzinę do wyrośnięcia.

Wstawić do zimnego piekarnika, nastawionego na 240 stopni i piec ok. godziny (sprawdzam patyczkiem, jak ciasto). Po upieczeniu wyjąć i położyć "do góry nogami" do wystudzenia (wyjąć z keksówki i zdjąć papier).

Smacznego!


Tagi: chleb
14:44, basiek70
Link Komentarze (5) »
piątek, 12 kwietnia 2013
Z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, przepyszne!



Składniki:
  • 1kg ziemniaków
  • 1 duża cebula
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mąki orkiszowej
  • sól, pieprz

Ziemniaki i cebulę obrać i zetrzeć na tarce. Jajo z solą i pieprzem roztrzepać widelcem, wlać do masy. Wsypać mąkę, wymieszać. Smażyć na oleju na ciemnozłoto bezpośrednio po przygotowaniu.



Tagi
do góry | szablon popełniła kate_mac
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl