Kulinarnie - z Wiedźmami. Bo wiedźmy przecież nie tylko napary magiczne gotują!
sobota, 07 kwietnia 2012

niedawno odkryłam - po przeczytaniu zachwytu kilku, czy nawet kilkunastu osób - szybkie i smaczne śniadanie. takie akurat - na dobry początek dnia. jakie? owsiankę. ale nie taką typową, z mlekiem - mleko na ciepło jestem w stanie strawić w formie budyniu, podgrzane w kawie, czy w kilku innych opcjach, ale niekoniecznie w formie zupy mlecznej czy owsianki właśnie. moja ulubiona owsianka śniadaniowa jest z ... sokiem jabłkowym :)

owsianka z sokiem jabłkowym

składniki, na jedną porcję:

  • płatki owsiane - 4-5 łyżek
  • sok jabłkowy - ok 1 szklanki
  • miód - 2 łyżeczki
  • ulubione owoce suszone (u mnie akurat figi, banany, rodzynki, i kandyzowany ananas i papaja)

przygotwanie:

płatki wsypać do niewielkiego garnka, zalać sokiem jabłkowym (konsystencja wg uznania, ale pamiętać trzeba, że płatki spijają płyny, więc coś, co na początku wydaje nam się za rzadkie, po chwili się robi gęstsze). podgrzać mieszając, w trakcie mieszania dodać miód. owoce suszone można dodać albo w trakcie gotowania (kilka minut) albo tuż po (podgrzane w soku robią się miększe). zjadać ze smakiem :)

zamiast owoców suszonych czy kandyzowanych można dodać świeże, oczywiście :)

owsianka z sokiem jabłkowym

piątek, 06 kwietnia 2012

śledzie pod pierzynką jajeczno-majonezową - taka akurat przekąska.

nie można tego zbyt dużo przygotować, ot - do zjedzenia na jeden posiłek, góra dwa (w ciągu jednego dnia) - majonez nie lubi zbyt długo na śledziach leżeć, i podchodzi wodą.

ale - do rzeczy.

śledzie pod pierzynką

składniki:

  • słoik śledzi wiejskich (w oleju, i z cebulą) - ok 800g całości
  • 4-6 małych ogórków kiszonych
  • 4 jajka
  • majonez

jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać ze skorupek - i niech czekają, póki co ;) . śledzie wyłowić z zalewy, pokroić w kawałki, ułożyć na półmisku / talerzu.

śledzie pod pierzynką 

cebulę wyłowioną ze słoika odcisnąć z zalewy, i pokroić w drobne kawałki. wrzucić do głębokiego talerza lub miski, w którym za chwilę będziemy przygotowywać "pierzynkę". ogórki pokroić w równie drobną kostkę - i dorzucić do cebuli. do tych dwóch dodać majonezu - dwie-trzy łyżki - tak, żeby z pokrojonych ogórków i cebuli stworzył się gęsty sos.

śledzie pod pierzynką

sosem przykryć śledzie, czekające już na talerzu.

śledzie pod pierzynką 

przed podaniem posypać po wierzchu startymi jajkami - i spożywać :)

Wielkanocne Smaki 2

robię właśnie.

na podstawie TEGO przepisu.

śledzie z żurawiną

składniki podstawowe, czyli ryba, cebula, olej, ziele angielskie, listki laurowe, koncentrat pomidorowy, cukier - j.w.

z dodatków owocowych (dodanych do ok 400g śledzia) - garść żurawiny, garść śliwek suszonych, garść jabłek suszonych (pokrojonych w drobne kawałki), pół garści moreli.

śledzie z żurawiną

śledzie z żurawiną

śledzie z żurawiną

smacznego :)

Wielkanocne Smaki 2 Kwiecień plecień: przeplatamy smaki

Tagi
do góry | szablon popełniła kate_mac
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl