Kulinarnie - z Wiedźmami. Bo wiedźmy przecież nie tylko napary magiczne gotują!
środa, 28 kwietnia 2010


Składniki:
- puszka słodzonego mleka skondensowanego
- łyżka masła
- 3 łyżki kakao
- czekoladowa posypka

Wykonanie:
W rondelku na małym ogniu podgrzać razem skondensowane mleko, masło i kakao. Cały czas mieszając, gotować tak długo, aż masa stanie się tak gęsta, że podczas mieszania będzie widać spód garnka (kilkanaście minut). Gotową gorącą masę zdjąć z ognia i przelać do głębokiego talerza wysmarowanego masłem. Po ostygnięciu formować z niej małe kulki, obtaczać je w czekoladowej posypce i umieszczać w papierowych papilotkach. Schłodzić przed podaniem.


Aaaaaach...

zdjęcie i przepis - ukradzione Kat niejakiej ;)

 

wtorek, 27 kwietnia 2010

sładniki:

Ciasto:
1,5 szklanki mąki pszennej
1,5 szklanki cukru
3 łyżki kakao DecoMoreno
1 kostka kasi
1 mały proszek do pieczenia
1 mały cukier wanilowy
4 jaka

masa serowa:
70-100 dkg twarogu
4 jajka
1 szklanka cukru
0,5 kostki kasi
aromat wg uznania
1 budyń waniliowy

Margarynę, cukier, kakao, 4 łyżki wody i cukier waniliowy wrzucamy do garnka i gotujemy na średnim ogniu przez 5 minut mieszając. Odstawiamy do ostudzenia. Kiedy masa stygnie, w osobnej misce ucieramy (najlepiej drewnianą pałką) zmielony twaróg z budyniem Waniliowym lub śmietankowym i pozostałymi składnikami tak długo, aż powstanie gładka masa. Masa ma mieć konzystencję gęstej śmietany. Następnie wracamy do wystudzonej już masy na ciasto, dodajemy do niej żółtka i mieszamy (najlepiej drewnianą łyżką) na jednolitą masę. Odlewamy pół szklanki na polewę. Z białek ubijamy pianę (żeby piana się ubiła na sztywno miska musi być odtłuszczona i sucha, ewentualnie można dodać szczyptę soli). Do masy dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i pianę z białek, a następnie mieszamy. Przygotowaną blachę wykładamy papierem do pieczenia (lub smarujemy tłuszczem i obsypujemy mąką). Włączamy piekarnik do nagrzania. Do tortownicy lub brytwanki wylewamy ciasto, a na to masę serową. Kiedy piekarnik jest juz nagrzany, wkładamy ciasto i pieczemy około 60 minut w temperaturze 180st. Po upieczeniu i ostudzeniu polewamy polewą. Smacznego :)

nie można pozostać obojętnym wobec takich pyszności :)

 

piątek, 09 kwietnia 2010

do wszystkiego - do biszkopta, do babeczek, do wyjadania łyżką... jak komu pasuje :)

6 jablek zetrzeć albo w drobną kostkę 
podsmazyć - do żądanej miekkości, podlać wodą (po uduszeniu można zblenderować na gładko)
dodać 3 łyżki cukru i co się chce - jakiś tam cynamon np.
sok z całej cytryny (jeśli możecie, jeśli nie, to też będzie dobre, mniej kwaskowe, ale wtedy troche wody dodaj)
1 budyń rozmieszany w 1/4 szklance wody
zagotować to wszystko
wbić w to 2 jajka i od razu zestawić z palnika - nie gotować, zamieszać tylko dobrze, same się zetną
Ta masa nie jest taka żelatynowato-stojąca
jest akurat do biszkopta, świetnie się ściąga, dobrze się kroi

autorstwa IzyB

Tagi
do góry | szablon popełniła kate_mac
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl