Kulinarnie - z Wiedźmami. Bo wiedźmy przecież nie tylko napary magiczne gotują!
poniedziałek, 28 kwietnia 2008

wiosna rozkwitła, ciepło wszędzie. to i na deser coś słodkiego, ale schłodzonego się przyda. ja proponuję dziś deser z gatunu nie-można-się-oprzeć, jeśli tylko lubi się coś w tym stylu.

składniki:

  • 4 żółtka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 75g cukru
  • 300ml gorącego mleka
  • 300ml bitej śmietany (najlepiej ubitej własnoręcznie)
  • 1 łyżeczka wanilii (startej, nie cukru waniliowego!)
  • 5 łyżeczek zimnego espresso
  • 100g rozpuszczalnego kakao (ewentualnie 2 łyżki kakao naturalnego gorzkiego plus 2 łyżeczki brązowego cukru)

przygotowanie:

ubić żółtka, mąkę i cukier na gładką masę. mieszać i powoli dodawać meko. wymieszane pogrzać na malutkim ogniu aż zgęstnieje. schłodzić. słodzone podzielić należy na 3 części, do jednej z części dodać wanilię, do drugiej - espresso, do trzeciej - czekoladę. do każdej jeszcze bitą śmietanę. wymieszane na gładko schłodzić w lodówce przez około godzinę, po czym przełożyć do jednej formy (układając warstwami) i wrzucić do zamrażalnika na kolejną godzinę.

nieco pracochłonne, ale pyszne i niebo w gębie :)

/przepis znaleziony w Ikea Family Live/ 

 

środa, 16 kwietnia 2008

5 dkg drożdży
0,5 kg mąki
6 łyżek oliwy
3/4 szklanki wody (letniej)
1 jajko
sól, łyżka cukru

Z wody, drożdży, cukru i kilku łyżek mąki robimy rozczyn. Gdy podrośnie łączymy go z pozostałą mąką, jajkiem i oliwą. Dodajemy trochę soli i wyrabiamy ciasto. Gdy jest zbyt twarde dodajemy jeszcze letniej wody. Odstawiamy do wyrośnięcia.
Odrywamy kawałki ciasta i wałkujemy prostokąty 30x15 cm. Prostokąty smarujemy przecierem pomidorowym i układamy to z czym najbardziej lubimy pizze (szynka, pieczarki, oliwki, cebula, ser, etc.) Moja była taka:
Nastepnie zwijamy wszystko w roladkę:
Roladkę kroimy na plastry ok.2cm:
A teraz do nagrzanego do 200st.C piekarnika na ok. 20 minut:
Upieczone:
Smacznego!

22:20, basiek70
Link Komentarze (2) »
piątek, 11 kwietnia 2008

przepis z zaprzyjaźnionego forum :-)

Masa:

  • 50 g masla miekkiego,
  • 4 łyżki cukru,
  • 4 łyżeczki cynamonu,
  • trochę gozdzików mielonych,
  • 1 jajo. - wszystko utrzeć na jednolita masę


Ciasto:

  • masła 100 gr stopionego na ogniu, lekko ostudzonego,
  • 2 jajka w calosci,
  • 1/2 łyżki cukru,
  • drożdże (50 g) w 250 ml mleka.
  • I ciut soli - wszystko na 450-550 g mąki.
  • Mieszać łyżka wszystko, potem wyrabiać łapkami.


Ciasto rośnie ok 45 minut bardzo!
Potem na 2 lub 3 czesci podzielic i walkowac cienko.
Smarowac masą cienko i zwijac rolade, od razu ciac ostrym nozem i na blache z papierem klasc.
Musi ze 15-20 minut znow podrosnac - juz w formie slimaczkow.
Posmarowac jajkiem, mlekiem lub wodą.

 

Tagi
do góry | szablon popełniła kate_mac
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl