Kulinarnie - z Wiedźmami. Bo wiedźmy przecież nie tylko napary magiczne gotują!
niedziela, 22 kwietnia 2007

uwaga: do stosowania li i jedynie na własne ryzyko!

składniki:
1 l spiryta, 1 szkl wody, 1 szkl cukru, 6 cytryn

cytryny obieramy ze skórki i tego białego spod skórki, rozgniatamy z cukrem.

tak przygotowaną ciapkę zalewamy mieszaniną spirytu z wodą, i zamykami szczelnie. niech trochę postoi, minimum trzy tygodnie :)


moc staszliwa, tak lekko licząc 70 voltów.

proporcje przyajźniejsze człowiekowi w trakcie sprawdzania :)

czwartek, 19 kwietnia 2007

propozycji sałatkowych garść - ot, by każdy coś dla siebie znalazł :)

 

sałatka z ryżem i kurczakiem

składniki:
1 torebka ryżu (polecam amerykański długoziarnisty)
1 kurzy cycek
1 papryka czerwona
majonez
sól, pieprz, inne przyprawy

przygotowanie:
ryż ugotować, kurczaka ugrillować (upiec w folii? udusić?) z ulubionymi przyprawami.
paprykę pokroic w kosteczkę, kurczaka po ugrillowaniu (i ostudzeniu!) również podziabać na jakies małe kawałki. wrzucić do michy. dorzucić ryż, majonez, i wymieszać. doprawić do smaku :)

 

sałata zielona z pomidorem

składniki:
sałata lodowa sztuk jeden
pomidory, sztuk 3-4
sos jogurtowo-majonezowy
albo ocet balsamiczny

przygotowanie:
sałatę poszarpać (pociąć nożyczkami?), pomidora pokroić w kosteczkę
przygotować sos: 2 łyżki jogurtu naturalnego wymieszać z dwoma łyżkami majonezu, dodać przyprawy: pieprz pikantny, pieprz czosnkowy, świeży czosnek rozdyźdany, soli nieco też. ile? do smaku, ten sos ma być pikantny :)
sosem polać pomidorki i sałatę.
ewentualnie, zamiast sosu jog-maj uzyć octu balsamicznego i nieco soli :)

 

sałatka z makaronem

składniki:
makaron typu na przykład muszelki (małe, twardawe lekko)
zielona papryka
ser żółty ostry
ser feta
ocet balsamiczny (lub sos vingrette)

przygotowanie:
makaron ugotować, paprykę pokroić w kosteczkę, ser żółty również, i fetę (o ile nie mamy od razu krojonej) też.
wymieszać wszystko, doprawić sosem lub octem :)

 

sałatka wiosenna

składniki:
2-3 pomidory
1 papryka żółta
łeb zielonej sałaty (lodowa mniam!)
ser feta
ocet balsamiczny

przygotowanie:
sałatę poszarpać, pomidory, paprykę i fetę pokroić w kosteczkę śliczną.
doprawić octem do smaku

 

sałatka warstwowa

układać warstwami, w sporej misce:
zielona sałata, poszarpana (około pół główki, może więcej, może mniej - w zależności od rozmiaru miski)
fasolka czerwona, 1 puszka
kukurydza, 1 duża puszka lub 2 mniejsze
starty ostry ser żółty
sos jogurtowo-majonezowy (2 łyżki jogurtu naturalnego wymieszać z dwoma łyżkami majonezu, dodać przyprawy: pieprz pikantny, pieprz czosnkowy, świeży czosnek rozdyźdany, soli nieco też)
wstawić do lodówki, najlepsza jest jak się wszystko z sosem ( szczególnie ten ze sobą) przegryzie :)

 

sałatka kukurydziano-czosnkowa

składniki:
2 puszki kukurydzy
ok 20-40 dag sera żółtego ostrego
czosnek świeży, 2-3 ząbki
majonez

przygotowanie:
kukurydzę wrzucić do miski, dodać starty ser żółty, dodać mnótwo czosnku przetartego /posiekanego /inne , dodać łychę albo dwie majonezu - najlepszy kielecki :)

 

smacznego :)

niedziela, 15 kwietnia 2007

składniki:
* 2 jajka na twardo
* starty ser zółty (ok 20dag, jakiś edamski albo gouda)
* puszka zielonego groszku
* 1 duży (2 małe) ogórki kiszone
* majonez
* pieprz, sól

przygotowanie:
jajka pokroić w kosteczkę, ser zetrzeć, groszek odcedzić, ogórka pokroić w jakieś kostko-talarki, wymieszać wszystko, doprawić majonezem, pieprzem i solą.
szybkie i pyszne, wszytsko się kroi jak gotują się jajka :)

piątek, 13 kwietnia 2007
Składniki:
* 1 mała główka sałaty lodowej
* 2 duże pomidory
* 1 mały ogórek kiszony (albo dwa, albo jeden duży)
* 200 g sera camambert
* 200 g dowolnego sera z dziurami (ponoć najlepiej gorzkiego, o orzechowym posmaku, ja dałam edamski i pasował)
* ewentualnie - 10 zielonych oliwek nadziewanych (jak ktoś lubi, ja nietrawię)
* 50 g orzechów włoskich
* 1/2 cytryny w formie soku
* oregano
* olej z orzechów (zwykła oliwa z oliwek też może być, jak najbardziej)

przygotowanie:
podrzeć palcami sałatę, pomidorki pokroić w kosteczkę, wrzucić do michy (nie najmniejszej, ostrzegam). Jeśli dajemy oliwki - to każdą z nich przekroić na pół, i dodać do sałaty. Orzechy posiekać, dorzucić do tego, co w misce już mamy. Sery pokroić na niewielkie kostki (tak, żeby się wygodnie jadło), dodać jak wyżej. Ogórka pokroić w cienkie słupki, i też dodać.
2 łyżki oleju/oliwy zmieszać z łyżeczką oregano, dodać 2 łyżki wody i sok z połówki cytryny. Polać zawartość miski.
  
jeść ze smakiem :))
   
uwaga na marginesie: przy zastosowaniu camemberta light nadaje się jako obiad plażowiczki :))
czwartek, 12 kwietnia 2007
sałatka szybka i pyszna na dodatek.

składniki:

  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
  • 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich
  • 1-2 łyżki majonezu
  • ewentualnie sól, pieprz

przygotowanie:
tuńczyka wyrzucić do miseczki, rozdziabać widelcem, dosypać posiekane orzechy (mniejsze kawałki wygodniej się je :P), dodać łychę majonezu, ewentualnie dwie. z racji, że do majonezu kieleckiego (reklama :P) moim zdaniem nic nie trzeba dodawać, też nic nie dodaję. ale jak ktoś chce - można nieco dosolić i dopieprzyć.
jeść ze smakiem :))

(stworzone po szybkim przejrzeniu lodówki w poszukiwaniu produktów dostępnych na "już", bez zbytniego męczenia się przy robieniu :])

 

(C) Kakunia

 

 
1 , 2 , 3
Tagi
do góry | szablon popełniła kate_mac
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl