Kulinarnie - z Wiedźmami. Bo wiedźmy przecież nie tylko napary magiczne gotują!
poniedziałek, 10 kwietnia 2006
skladniki:

*makaron typu lasagne, jakas malma np.
*mleko, masło, mąka, sól do zrobienia beszamelu
*paczka "warzyw na patelnię" z mrożonki
*olej
*ser żółty do posypania

naczynie żaroodporne do piekarnika się przyda

   Warzywa na patelnię wywalamy na olej na patelni i podsmażamy/podduszamy chwilę, co by wszystko jeszcze ciut twardawe było. Dodajemy przyprawy, co by było pikantniejsze.

   W żaroodpornym naczyniu układamy makaron, polewamy beszamelem (ja nie mam pojęcia jak się go robi, ale zawsze na opakowaniu od lasanii jest napisane!) i nakładamy warzyw. I tak przez kilka warstw, aż warzywa wykorzystamy do końca. Ostatnią warstwę makaronową porządnie polewamy beszamelem.

   Wrzucamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy (nie wiem ile! na oko!), pod koniec wyjmując (jakieś 10min. przed końcem) i posupując startym serem żółtym, co by na górze się zrobiła ładna i smaczna warstewka.

   [Czasem ostatnią warstwę makaronu zdejmuję, bo sie tak zapiekła, że rekin by jej nie ugryzł i serkiem posypuję na warzywa]

   Póżniej już tylko wyjąć należy, poczekać aż troszkę przestygnie, pokroić i na talerze! :]

Al.
Tagi
do góry | szablon popełniła kate_mac
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl