Kulinarnie - z Wiedźmami. Bo wiedźmy przecież nie tylko napary magiczne gotują!
piątek, 29 marca 2013
Wczoraj wieczorem rodzinnie zapragnęliśmy budyniu czekoladowego. Okazało się, że takowego w domu nie ma, zresztą - że żadnego nie ma. Postanowiłam poeksperymentować i spróbować zrobić go sama. Co mnie dziwi, to to, ze wyszedł za pierwszym razem - wybrane "na czuja" proporcje sprawdziły się idealnie. Efekt końcowy natomiast spowodował, ze już nigdy w życiu nie zrobię budyniu czekoladowego z papierka!

Składniki:
  • litr mleka (ja używam 3,2%)
  • 2 jak najbardziej możliwe czubate łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 czubate łyżki prawdziwego kakao
  • 4 łyżki cukru
  • tabliczka czekolady gorzkiej
  • zimna woda

Do dużego kubka wsypać mąkę i kakao, wlewać zimną wodę i mieszać, aż wszystko się rozmiesza, połączy i osiągnie konsystencję śmietany. Czekoladę połamać na kawałki. Mleko wlać do garnka, wsypać cukier i zagotować, mieszając od czasu do czasu. Na gorące mleko wlać masę mączno-kakaową i, ciągle mieszając, zagotować i pogotować minutę. Zdjąć z palnika. Wsypać połamaną czekoladę i mieszać powoli kolejną minutę. Nałożyć do miseczek. Zjeść ze smakiem.


niedziela, 24 marca 2013
Optymistycznie żółta, sycąca i pyszna.




Składniki:
  • 0,5kg piersi z indyka
  • 100g ryżu (1 woreczek)
  • słoik 0,9l ogórków konserwowych
  • puszka fasoli białej
  • puszka ananasa w kawałkach
  • 3 łyżki przyprawy curry
  • 1 łyżka czosnku granulowanego
  • 2 łyżki oleju
  • majonez
  • sól, pieprz

Mięso pokroić w kostkę, wrzucić do miski. Wlać łyżkę oleju, wsypać 2 łyżki curry, posolić, popieprzyć, wymieszać, odstawić. Ryż ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem 1 łyżki curry, ostudzić. Na patelnię wlać łyżkę oleju, wrzucić mięso, usmażyć. Wlać na patelnię z mięsem sos z puszki z ananasem i, mieszając, zredukować płyn do połowy. Zdjąć mięso z patelni, odstawić do ostygnięcia. Ogórki pokroić w kostkę.

Do miski wrzucić ryż, odsączoną fasolę, pokrojone ogórki, ostudzone mięso, kawałki ananasa. Do majonezu (ilość w zależności od tego, jaką konsystencję sałatki kto lubi, ja dałam 4 czubate łyżki) wsypać czosnek granulowany i wlać sos ze smażenia mięsa z patelni, wymieszać. Dodać sos majonezowy do miski, wymieszać sałatkę. Odstawić do lodówki na minimum 2 godziny.

Smacznego!



12:18, basiek70
Link Komentarze (2) »
Tagi
do góry | szablon popełniła kate_mac
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl