Kulinarnie - z Wiedźmami. Bo wiedźmy przecież nie tylko napary magiczne gotują!
wtorek, 29 marca 2011

na wczorajszą obiado-kolację zrobiłam racuchy drożdżowe, które chodziły za mną od dawien dawna. zrobiłam je na podstawie tego przepisu, jednak nie obyło się bez modyfikacji - ot, chociażby drożdże świeże zamieniłam na suszone.

składniki, moja wersja:

  • 1/2 kg mąki pszennej poznańskiej
  • 1 łyżeczka (3g) suszonych drożdży
  • szczypta soli
  • 2 małe jajka (lub jedno większe)
  • 1 1/2 łyżki brązowego cukru
  • 1 1/2 szklanki mleka
  • szczypta soli

przygotowanie:

suszone drożdże rozpuściłam w letnim mleku, i dodałam do tego cukier. miksturę wlałam do misy miksera, dosypałam mąkę i sól, i włączyłam mikser. po chwili dodałam jeszcze jajka, i tak ciasto się wyrabiało z 5-6 minut. po wyrobieniu ciasta misę odstawiłam na bok, żeby ciasto wyrosło. trwało to ok 50 minut. wymieszałam łyżką jeszcze raz wszystko, po czym niebierałam małe porcje i kładłam je do smażenia na rozgrzanej patelni posmarowanej olejem. smażyły się szybko, i jeszcze trochę - pod wpływem ciepła - rosły na tej patelni. procedurę powtarzałam do wykończenia ciasta :)

część została pożarta wczoraj popołudniu, ale nie wszystkie, trochę zostało. czyli - miałam dzisiejsze śniadanie :)

racuchy rozkroiłam w poprzek, i posmarowałam ulubioną konfiturą (u mnie obecnie wiśniowa) - na pierwszy rzut oka wyglądają jak rozkrojone bułki, prawda? :)

racuchy śniadaniowe
 
ciekawe śniadanie
sobota, 26 marca 2011

Jest nie tylko łatwy, wręcz przełatwy, ale i przepyszny. Mięciutki, aromatyczny, rozpływający się w ustach. Robi się sam (o ile mamy mikser z misą). Zachęcam i zachwalam, bo jest tego wart!

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka oleju
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżka przyrawy do piernika
  • 2 czubate łyżki powideł (inne dżemy też sie nadadzą)
  • 2 czubate łyżki prawdziwego kakao
  • bakalie (opcjonalnie)

Wszystkie składniki zmiksować, wylać na natłuszczoną blachę, piec 45 minut w temperaturze 180 stopni.

I już! Gotowe! Można oprószyć cukrem-pudrem, można oblać polewą czekoladową, można zostawić saute. W każdej wersji będzie pyszny.

Smacznego :)

poniedziałek, 21 marca 2011

bułki domowe, pyszne, smaczne, mąką obsypane - konkretnie z tego przepisu. wychodzą rewelacyjne. ale przy chorej Młodej jakoś nie miałam czasu na ręczne wyrabianie ciasta, i zaryzykowałam: wrzuciłam wszystkie składniki do maszyny, z założeniem, że najwyżej jedną porcję wywalę, tak? świat się nie zawali. ale - wywalać nie musiałam, na całe szczęście :)

dla przypomnienia - składniki:

  • letnie mleko - 120 ml
  • ciepła woda - 175 ml
  • opakowanie suszonych drożdży - 7g (świeżych 15g)
  • mąka pszenna chlebowa (ja daję typ 650) - 400g
  • sól - 1.5 łyżeczki
  • cukier - 1 łyżeczka

jak ktoś robi ręcznie - to dokładna instrukcja jest TUTAJ.

ja tym razem wrzuciłam wszystkie składniki do maszyny do pieczenia chleba, począwszy od płynów, a na sypkich kończąc; włączyłam maszynę 9program DOUGH - wyrabianie ciasta, 1h 30m u mnie). po tym czasie ciasto wyjęłam z maszyny na omączoną stolnicę, ręcznie wyrobiłam jeszcze raz, i zaczęłam odrywać kawałki ciasta, formując z nich średnio kształtne bułki ;) na koniec jeszcze zrobiłam na nich "pęknięcie" - po prostu w środku odcisnęłam nóż ;)

w tym czasie włączyłam piekarnik - żeby się zdążył nagrzać. formę z bułkami postawiłam obok niego, żeby dać im szansę na wyrośnięcie.

piekłam ok 15-18 minut w temp 200 stopni - aż się zezłociły i zapach rozniósł się w całym mieszkaniu :)

bułki
środa, 09 marca 2011

zakwas zrobiłam już jakiś czas temu. Potem zaczęłam próbować różne przepisy chlebowe. Ten poniżej zamieszczony wszedł do mojego stałego repertuaru śniadaniowego :)

/znaleziony u Doroty/

Składniki:

  • 150 g zakwasu żytniego
  • 300 g letniej wody
  • 400 g mąki pszennej chlebowej (ja daję typ 650, oraz 1/4 porcji zastępuję mąką pszenną razową)
  • 100 g mąki żytniej jasnej
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka drożdży suchych (4 g) lub 8 g drożdży świeżych

 przygotowanie:

z racji posiadania maszyny wybieram prostą opcję: wrzucam wszystkie składniki, włączam program "dough" (samo wyrabianie ciasta), po skończonym programie ciasto chlebowe mieszam łyżką jeszcze raz czy dwa, przekładam do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej otrębami formy, i wstawiam do minimalnie podgrzanego piekarnika do wyrośnięcia. jak chleb podwoi objętość - zwiększam temperaturę do 200 stopni (przez pierwszy kwadrans) a potem zmniejszam, do 180 (następne pół godziny). gdy po mieszkaniu roznosi się zapach chleba to ja już wiem, że mój jest gotowy.

wyciągam z formy, studzę na kratce (ok, na ruszcie z piekarnika :D) i zjadam.

chleb wiejski

Tagi
do góry | szablon popełniła kate_mac
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl