Kulinarnie - z WiedĽmami. Bo wiedĽmy przecież nie tylko napary magiczne gotuj±!
wtorek, 30 marca 2010

jak my¶lę o pasztecie, to zawsze mięsnym. no, warzywnym może. ale z jajek...? a czemu by nie..? :)

wpadło mi w ręce takie co¶, sprawdzone przez znajom±

potrzebne:

  • 12 jaj
  • 30dag pieczarek
  • 1-2 cebule
  • 1 puszka groszku zielonego

przygotowanie:

Gotujesz 10 na twardo. Scierasz na grubej tartce. Podsmazasz 30 dkg pieczarak i 1-2 cebule. Mieszasz z jajkami, dodajesz 1-2 jajka surowe i groszek z puszki jeszcze. Mieszasz. Pieczesz ok godziny. Najpiej wchodzi z jakims czerwonym sosem :)

czerwony sos? obstawiam chilli albo salsę jak±¶ pikantk±, ewentualnie czysto pomidorowy, bo, cytuję:

sos na bazie czerwonych warzyw: pomidorowy, paprykowy i najlpiej pikantny bo ten paszet to taki malo zdecydowany nw smaku jest sam w sobie.

przepis Cynamoon - dziękuję :)

sobota, 27 marca 2010
moje racuszki robię tak:

50 dag maki
5 dag drożdży
1,5 łyżki cukru
1,5 szklanki mleka
jajko
szczypta soli

drożdże rozrabiam z cukrem i 1/2 szklanki ciepłego mleka
m±kę wsypuję do miski, robię dołek, wlewam zaczyn, posypuję z wierzchu lekko m±k±
odstawiam na kwadrans
po kwadransie mieszam, dodaj±c sól, roztrzepane jajko i resztę mleka (też ciepłego)
odstawiam na godzinę w ciepłe miejsce
smażę na oleju na złoto, posypuję cukrem pudrem z cukrem waniliowym
a to photo by Iwo :)




19:21, basiek70
Link Komentarze (2) »
czwartek, 25 marca 2010

składniki:

  • 2 szklanki m±ki pszennej razowej
  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 1/2 szklanki fruktozy
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 1/2 łyżeczki soli

 

  • 3 jajka
  • 1 1/2 szklanki lekam
  • 1/4 szklanki oleju

lub

  • 2 szklanki ma¶kanki i 3 białka w wersji monti.

 

i tradycyjnie: mokre z mokrymi, suche z suchymi, po czym wymieszać razem. wrzucić do foremek (ja, używaj±c kubka zamiast szklanki jako miarki, zrobiłam dzisiaj 28 muffinów z tej porcji), piec ok 25min w 190 stopniach, w nagrzanym piekarniku, bez termoobiegu. mniam!

pees. z orzechami s± równie smaczne :)

czwartek, 18 marca 2010

ciasto:
3 szk.m±ki
1/2 kostki masła ro¶lin./margaryny kasi
1 łyżeczka sody
1 szkl. cukru
łyżka miodu
2 jajka
ZAGNIE¦Ć
jak bardzo gęste to można dodac łyżkę lub dwie kwasnej ¶mietany
i jak lubisz to kilka kropel olejku migdałowego
Podzielić na 3 równe czę¶ci
rozłożyć na blachę, piec w temp. 160 st. - termoobieg, krótko bo to cienkie ciasta /kilkana¶cie minut/

masa/krem
0,5 litra mleka
5 łyżek kaszy mannej
kostka prawdziwego masła
0,5-3/4 szkl.cukru
mleko zagotować z kasza mann±, krótko, żeby się nie przypaliła, będzie bardzo gęsta
masło utrzeć z cukrem, potem powoli dodawać kaszę mann±, najlepiej rozcierać okr±gł± drewnian± łyżk± bo mikser może nie dać rady /zależy jaki masz/

polewa:
0,5 kostki margaryny Kasi
1 łyżka zimnej wody
4 łyżki cukru
1 łyżka prawdziwego kakao /z wiatrakiem/
margarynę rozpu¶cić, potem dodać składniki i wymieszać aż się rozpuszcz± - nie gotować ze składnikami, rozpuszczać je po zdjęciu margaryny z ognia
polewać na ciasto jak trochę przestygnie

ciasto jest super, może długo leżeć, najlepsze jest na drugi dzień
masa ma smak niesamowity, lepsza jest od kremu budyniowego
POLECAM

- ukradzione Joasik :)

pi±tek, 12 marca 2010

szybki i łatwy przepis w dodatku bez pieczenia ;) ;)

paczka masła lub margaryny
1,5 szklanki cukru
cukier waniliowy
4 lyzki kakao
1,5 szklanki wody
mleko odtłuszczone w granulkach Gostyń
4-5 paczek herbatników PETIT BEURRE
1,5 szklanki orzechów włoskich
paczka migdałow krojonych
rodzynki parzone (małe) jesli ktos lubi - ja nie daje
4 łyzki spirytusu ( ja dalam 6 wódki i moim zdaniem lepszy efekt bo nie czuć az tak bardzo tego spirytu)
wiórki kokosowe

masło rozpuszczamy z cukrem i cukrem waniliowym - pozwalamy delikatnie sie zagotować. następnie dodajemy 4 łyżki kakao i 1,5 szklanki wody i po raz drugi zagotowywujemy

ostudzamy, a nastepnie dodajemy herbatniki, mleko, orzechy i migdały

masa ciezko sie miesza i musi miec konsystencje trufli - jesli po dodaniu wszystkich składników masa bedzie zbyt rzadka można dodać jeszcze jedna paczke herbaników lub wsadzić na chwile do zamrażalki

gotow± masę wkładamy do lodówki a gdy stwardnieje formujemy kuleczki i obtaczamy we wiórkach kokosowych

przechowywać w lodówce

kuleczki

 

- przepis i zdjęcie: by Camii :)

 
1 , 2
Tagi
do góry | szablon popełniła kate_mac
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl