Kulinarnie - z Wiedźmami. Bo wiedźmy przecież nie tylko napary magiczne gotują!
piątek, 28 marca 2008

Przepis powierzyła mi Salma&cornick z komentarzem następującym:

"Z tego co wiem pochodzi z rodzinnych stron mojej babci czyli z okolic Baranowicz- teraz na Białorusi- w obwodzie brzeskim lub z okolic Nowogrodka- teraz Ukrainy- czyli z rodzinnych stron mojego dziadka. Nigdy dokladnie nie spytalam, ale wiem, ze wszelkie przepisy babcia miała właśnie z tamtych okolic."

Rarytas, bo to stary, niespotykany przepis. Salma zapewnia, ze efekt jest niebiański.
Dziękuję Ci!

A oto przepis: 

Najpierw trzeba posiadac chleb razowy (czysty i dobrej jakosci).
Pokroić go w kromki i wysuszyć - położyć na szafce i musi naturalnie wyschnąć.
Potem trzeba zetrzeć na tarce - czyli mówiąc inaczej zrobić z niego cos na kształt bułki tartej - i to jest ten chleb z przepisu na biszkopt.

Przepis na biszkopt:

  • 1 szkl chleba
  • 20 dkg cukru
  • 10 jaj
  • 1 olejek migdałowy


żółtka utrzeć z cukrem, dodać chleb, olejek, na końcu pianę z białek.

Piec 30 minut w gorącym piekarniku.
Po upieczeniu odwrócić do góry nogami i ustawić na 3 filiżankach.

O ile pamiętam to jest to proporcja na mala tortownice.
Na dużą trzeba 1 i 1/2 porcji.
Tortownica wysmarowana masłem i wysypaną tartą bułką.
Na drugi dzień przekroić na 3 części i smarować kremem kawowym (patrz niżej).

  • 3 jaja
  • 25 dkg cukru
  • 1 kostka masła
  • 1 kieliszek alkoholu
  • olejek rumowy
  • zaparzyć 5 dkg kawy w 2/3 szkl wody


robimy:

rozetrzeć kostke masla (to w makutrze się robiło drewniana gałką)
jaja z cukrem ubić na parze
do masła dodawać partiami ubite jaja + alkohol
kawę dodawać po łyżce
schłodzić

Do dekoracji babcia używała zawsze wiśni ze spirytusu (ew z konfitury- ale musialy byc w całości) i agrestu ze spirytusu - też w całości.

Krążki ciasta nasączała taką miksturą:

  • 1 szklanka wody
  • sok z jednej cytryny
  • 5 łyżeczek cukru pudru
  • kieliszek alkoholu

 

smacznego! :)

środa, 19 marca 2008

Przepisy pochodzą od mistrzyni mazurkowej, Jagodzianki, której serdecznie za nie dziękuję.

"Nie podaję przepisu na kruchy spód , bo każdy lubi inne.
ale powinno być takie nierozlatujące się.

MAZUREK KAJMAKOWY Z BAKALIAMI
Kajmak prawdziwy nie z puszki:)

  • proporcje 1:1, np:
  • 1 litr mleka
  • 1 kg cukru
  • 120 g masła

(ja robię tego sporo więcej)
Potrzebny jest garnek z bardzo grubym dnem (ja robię w starym szybkowarze), drewniana łyżka i obecność w domu. Mleko i cukier do gara i często mieszać aż nie rozpuści się cukier. Potem musi się to parę godzin gotować na najmniejszym gazie, mieszając stale od czasu do czasu. Jeśli garnek nie jest wystarczająco gruby, to można postawić na płytce. Gotowa masa ma kolor mocno brązowy. Żeby sprawdzić, czy już, wylewam łyżkę masy na spodek i wstawiam do lodówki, żeby sprawdzić, czy staje. Trzeba ostudzić do temperatury "cieple ale nie gorące", wrzucić masło w całości i ukręcić wałkiem aż masło się rozpuści, a kajmak będzie puszysty i jasny.
W międzyczasie, na kruche spody wykładam bakalie. Mój ulubiony zestaw to: suszone śliwki, skórka pomarańczowa, podprażone migdały, orzechy. Można jeszcze morele i rodzynki.
Zaraz po ukręceniu kajmaku zalać te bakalie.



MAZUREK CZEKOLADOWY Z ORZECHAMI LASKOWYMI
masa czekoladowa:

  • 2 tabliczki gorzkiej czekolady
  • 1 łyżka masła
  • 0.5 szklanki kremówki
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki cukru


Ukręcić żółtka z cukrem na gładką masę.
Czekoladę rozpuścić z masłem i śmietanką, lekko ostudzoną dodać do kogla-mogla.
Orzechy laskowe wysypać na blachę i wstawić do nagrzanego piekarnika. Wyjąć kiedy skorka zacznie ciemnieć i pękać. Gorące wsypać do papierowej torebki. Zdjąć skórkę, ocierając o siebie orzechy przez torebkę. Orzechy wysypać na kruchy spód i zalać masą czekoladową.


MAZUREK POMARAŃCZOWY Z MIGDAŁAMI
masa pomarańczowa:

  • 6 pomarańczy
  • 2 cytryny
  • 2 szklanki cukru
  • 0.5 szklanki wody


Pomarańcze i cytryny wyszorować i sparzyć. Obrać tak, żeby na owocach nie została biała otoczka.
1/4 skórek oczyścić dokładnie z białych części i pokroić w cienkie paseczki (reszta się nie przyda. tzn ja smażę skórki i robię potem skórki w czekoladzie:)
Miąższ pomarańczy i cytryn posiekać usuwając pestki.
Podgrzać w garnku cukier z wodą aż powstanie gęsty syrop. Wrzucić do niego skórki, chwilę smażyć, potem dodać resztę owoców, zamieszać.
Smażyć aż masa zgęstnieje.
Ciepłą posmarować kruchy spód. Na wierzchu posypać podprażonymi płatkami migdałowymi.

alleluja!"

Alleluja!

ciasto:

1/2 litra wody
margaryna
szczypta soli

zagotować

2 szklanki mąki
łyżeczka proszku do pieczenia

wsypać na wrzątek i gotować, rozcierając, aż ciasto będzie gładkie - ok. minuty - półtorej

wystudzić

do wystudzonej masy dodawać po jednym 8 jajek, wciąż miksując
ciasto włożyć do szprycy, na natłuszczoną blachę wyciskać kółka - ślimaczki o średnicy ok. 5 cm. Piec na złoty kolor w temperaturze nie przekraczającej 180 stopni (ok. 20 minut)

śmietanę kremówkę porządnie schłodzić, ubić z cukrem - pudrem. Wystudzone krążki przekroić na 1/3 wysokości, zdjąć wieczka, napełnić bitą śmietaną, przykryć. Gotowe posypać cukrem - pudrem, zmieszanym z cukrem waniliowym

Smacznego!
wtorek, 18 marca 2008

przepis z gatunku moich ulubionych, znaczy się leniwy. prawie meksykańskie prawie tortille :)

składniki:

  • paczka gotowych tortilli
  • 50dag mielonej łopatki (ewentualnie innego mięsa wieprzowego)
  • puszka kukurydzy
  • puszka czerwonej fasolki
  • słoik gotowej salsy pikantnej
  • kwaśna śmietana (żeby lekka wersja była: polecam jogurtową 10%)
  • przyprawy do mięsa: chilli, papryka słodka, pieprz pikantny
  • wykałaczki małe

przygotowanie:

mięso podsmażyć na patelni, bez żadnego tłuszczu najlepiej, doprawić do smaku wg uznania. do lekko przestudzonego dodać odcedzoną i wypłukaną kukurydzę i fasolkę, wymieszać wszystko.

z placków tortillowych przygotować "sakiewki" (pospinać wykałaczkami, co by się nie rozleciały :]), do sakiewek wrzucić mięso z warzywami.

gotowe sakiewki ułożyć na blaszcze, na chwilę włożyć do nagrzanego piekarnika - tak akurat, żeby placki tortillowe się podgrzały, no i farsz trochę też.

ciepłe ułożyc na talerzu i polać śmietaną i salsą.

podawać np. z sałatką z pomidorka.

 

gotowe wygląda tak:

piątek, 07 marca 2008

znalezione na smakimprezy.pl, łatwe do przygotowania, rewelacyjne w smaku:

składniki:  

* 1 ciasto francuskie w rolce
* 1 opakowanie dowolnego kremu czekoladowego w słoiku
* kilka łyżek mielonych orzechów laskowych
* powidła ślwikowe też są ok

 

Przygotowanie jest więcej niż proste. Ciasto francuskie należy rozłożyć na desce do krojenia. posmarować równo kremem lub powidłami, posypać orzechami i zwinąć do wewnątrz od obu krawędzi tak, aby brzegi spotkały się pośrodku ciasta. następnie pokroić na małe 1 cm plastry, ułożyć na papierze do pieczenia, lekko docisnąć i piec 10 minut w 180 stopniach. Po wyjęciu z piekarnika odczekać chwilkę i przełożyć na siatkę do studzenia lub w inne miejsce, gdzie ciasteczka się nie zaparzą. Podawać na zimno.

Tagi
do góry | szablon popełniła kate_mac
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl