Kulinarnie - z WiedĽmami. Bo wiedĽmy przecież nie tylko napary magiczne gotuj±!
czwartek, 29 marca 2007

Ostatnio mi z lenistwa taki do głowy przyszedł, zrobiłam i nadspodziewanie pyszny jest :)

10 jajek

kubek cukru

kilo twarogu

cukier waniliowy

pół kubka kaszy mannej

paczka biszkoptów

skórka otarta z pomarańczy i z cytryny

szczypta soli

 

Ubić białka z sol± na sztywno, odstawić.

Utrzeć żółtka z cukrami na puszysty krem. Dodac ser i kaszę, dobrze wymieszać, dodac skórki, też wymieszać. I UWAGA! Do piany dodawac stopniowo masę żółtkowo-cukrowo-serowo-kaszowo-skórkow±, mieszaj±c drewnian± łyżk±. Odstawic na kwadrans.

Tortownicę lub inna blachę wyłożyć papierem do pieczenia i wysmarować tłuszczem (masło lub margaryna, NIE olej). Biszkopty pokruszyć byle jak i wysypać na dno blachy, na wierzch powoli (jak szybko to się zrobi, to biszkopty ze srodka 'uciekn±" na boki) wylac cał± masę. Wstawić do zimnego piecyka i piec ok. 45-50 minut w temperaturze 180-200 stopni (az wbity w ¶rodek patyczek wyjdzie "suchy", nieoklejony mas±).

Koniec. Pycha!

wtorek, 27 marca 2007

składniki:
* 1/2l kapu¶cianego kwasu,
* 3dkg grzybów,
* jarzyny jak zwyczajnie do rosołu,
* 4dkg smalcu, 2dkg m±ki,
* 1 cebula,
* 1/8 l dużej fasoli,
* szczypta kminu,
* zielony koper
* i pieruszka.
* dodatek do kwasówki: kluski grzybowe.

Namoczon± fasolę ugotować w tej samej wodzie. Oddzielnie gotować jarzyny z grzybami, gdy będ± miękkie, przecedzić do innego garnka, dodać kawasu tyle, aby zupa była kwaskowata, dosolić i podprawić zaprażk± ze smalcem, m±ki i drobno usiekanej cebuli. Dodać usiekanego koperku, pietruszki i szczyptę kminu.
Włożyć ugotowane oddzielnie kluski grzybowe i fasolkę wraz z wod±, w której gotowała się. Gdyby zupy było za mało, dolać wody z klusek, dodać również pokrajane w makaron jarzynki.

(przepis wg Marii Disslowej, pisownia oryginalna)

poniedziałek, 26 marca 2007

składniki:
3dkg grzybów (suszonych), 2 dkg masła, 2dkg m±ki, 1 jajo, szczypta zielonej pietruszki.

przygotowanie:
Rozetrzeć na talerzu masło, dodać żółtko, zielon± usiekan± pietruszkę, szczypte soli, 3 dkg drobno usiekanych grzybów ugotowanych, wymieszać, w końcu dodać ubite na pianę białko i przesian± m±kę i raz jeszcze wymieszać. Kła¶ć łyżk± kluseczki na osolon± wodę, gotować 10-15 minut, wybrać do zupy.
      
pyszotka!
        
(przepis wg Marii Disslowej, pisownia oryginalna)

zanabyć trzeba:
ok. 30 dag w±tróbki drobiowej
2 cebule ¶redniej wielko¶ci
paczkę rodzynek, sułtańskich najlepiej, ale i inne się spisz±.

przygotować:
m±kę, do panierowania
sól - chyba wiadomo
tłuszcz do smażenia

poza tym: patelnia, nóż ostry do pokrojenia cebuli, deska, itepe. każdy chyba wie ;)

przygotowanie:
w±tróbkę utytłać w m±ce, i wrzucić na patelnię z rozgrzanym tłuszczem, niech się smaży, przykryć, i przewracać co jaki¶ czas, co by się ¶licznie obsmażyła. oczywi¶cie, do przewracania pokrywkę zdejmować.
cebulkę pokroić w drobn± kosteczkę, i wrzucić na tłuszcz pozostały po smażeniu w±tróbki, delikatnie podlać wod±, ale tylko troszkę. jak już się lekko zeszkli nam cebulka, dodajemy rodzynki - tak z gar¶ć, albo dwie. mog± być sparzone, ale nie musz±. troszkę podlewamy wod±, żeby się nie przypaliło. dusimy jedno z drugim, aż się zacznie robić z tego jedna cało¶ć.

usmażon± w±tyróbkę leciutko solimy na talerzu i polewamy tym, co nam wyszło z cebuli i rodzynek.

dobrze współgra z ryżem lub frytkami i sałatk±, z pomidorka na przykład, albo papryki.

smacznego!

(C) Kakunia

sobota, 24 marca 2007
zalewa - składniki
4 szklanki zimnej wody przegotowanej
1 szklanka octu 6%
4 łyżki stołowe cukru
2 łyżki soli
li¶cie winogron
li¶cie laurowe
koper
czosnek - 1 z±bek na 1 słoik
ziele angielskie - 6-7 ziarenek na 1 słoik

no i ogórki - tyle, ile do słoika wejdzie, wg mnie lepsze mniejsze ;)
zalewy wychodzi pewna konkretna ilo¶ć, jak mamy większe słoiki trzeba przemnożyć co i ile i jak :)
     
UWAGA:
podaję jak dostałam.
jak sama zrobię i wnioski twórcze wywnioskuję - to się podzielę.
zmacznego! :))


 
1 , 2 , 3
Tagi
do góry | szablon popełniła kate_mac
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl