Kulinarnie - z WiedĽmami. Bo wiedĽmy przecież nie tylko napary magiczne gotuj±!
sobota, 11 marca 2006

mimo, iż to raczej jesienne ciasto, a nie póĽno-zimowe, daję je teraz, bo potem zapewne zgubię karteczkę z przepisem :P

ciasto: 5 zółtek

25 dkg masła lub margaryny

3 szklanki m±ki

proszek do pieczenia

15 dkg cukru

zagnie¶ć /jak na pierogi - komentarz kumpeli :]/

2 kg jabłek: 1 kg pokroić w plastry, 1 kg zetrzeć na grubej tarce.

na lekko podpieczone ciasto wywalić pokrojone połówki jabłka, znowu lekko podpiec. na to wrzucić potarte jabłka i znowu lekko podpiec.

wierzch: ubić pianę z 5 białek i 1 szklanki cukru. wywalić na ciasto, posypać wiórkami kokosowymi, i do piekarnika, aż kokos lekko zbr±zowieje.

cała procedura odbywa się w 200 stopniach piekarnika, przy temoobiegu może być ich nieco mniej.

(C) by Kakunia

niedziela, 05 marca 2006

25 dag margaryny (lub masła)

1/2 szklanki cukru

1 żółtko

3 łyżki kakao

torebka cukru waniliowego

łyżka spirytusu (wódka też moze być)

2 opakowania herbatników (petit beurre)

wiórki kokosowe

 

margarynę (może być masło, nawet lepsze jest) utrzeć z cukrem zwykłym, waniliowym i żółtkiem. pokruszyć drobno herbatniki. herbatniki pokruszyć, dodać do masy, ucierać dalej. pod koniec ucierania dodać alkohol i kakao. formować małe kuleczki, obtaczać w wiórkach kokosowych. przed podaniem schłodzić w lodówce :))

(C) by Kakunia

¶roda, 01 marca 2006

12 dag orzechów mielonych

12 dag cukru pudnu

28 dag masła

36 dag m±ki

cukier waniliowy

wymieszać dokładnie i ugnie¶ć wszystkie składniki. formować rogaliki, układać na blasze i piec w temperaturze 180-200 stopni przez 15-20 minut.

PYCHOTKA! :D

(C) by Kakunia

Tagi
do góry | szablon popełniła kate_mac
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl