Kulinarnie - z Wiedźmami. Bo wiedźmy przecież nie tylko napary magiczne gotują!
poniedziałek, 20 grudnia 2010

pierniczki idealne. pyszne, łatwe do przygotowania, i do idekorowania też. takie akurat do wspólnego "pierniczenia" z prawie 2.5 letnią dziewczynką ;)

składniki & przygotowanie: (na moją ilość pierników wzięłam wszystkiego 3x więcej)

przygotować "suche":

- 2 kubki mąki

- 1 niepełny kubek cukru

- 2 łyżeczki przyprawy do piernika

- 1 łyżeczka sody

pierniczki

przygotować "mokre"

- 1 łyżka kakao

- 2 łyżki miodu (dałam lipowy, mniam!)

- 50g masła

- 2 jajka

w garnku roztopić masło, do niego dodać miód, kakao, i na końcu jajka. jak się wszystko względnie połączy - dodać "mokre" do "suchych"

pierniczki
 

pierniczki

wyrabiać powoli ciasto, aż powstanie gładka, jednolita masa. (na marginesie: jeśli ciasto będzie się zbyt kleiło - podsypać mąką trochę)

pierniczki
 

kulę zawinąć w folię aluminiową, i włożyć do lodówki, na minimum godzinę (może i noc przeleżeć, nic się ciastu nie stanie)

po schłodzeniu wyjąć kulę, odcinać kawałki ciasta, i wałkować, na blacie posypanym mąką, a z rozwałkowanego ciasta wycinać pierniczki foremkami dowolnych kształtów (można chociażby pociąć nożem na dowolne kształty geomrtryczne, czy szklanką wycinać koła) (UWAGA TECHNICZNA: w pierniczkach na choinkę wycinamy dziurki PRZED pieczeniem, np. słomką do napojów)

pierniczki

pierniczki piec w nagrzanym piekarniku, w 180 stopniach BEZ termoobiegu, około 10-15 minut (jak zaczną pachnieć to trzeba je wyjąć)

z potrójnej porcji składników wyszło mi mnóstwo pierników, akurat do zapełnienia pięciu głębokich talerzy. (miękkie, idealne do jedzenia, robią się po około dobie od upieczenia)

pierniczki

a dekoracja..? aa, dowolna. u mnie to akurat był lukier waniliowy* i  perełki cukrowe, żeby na choince ładnie wyglądały.

pierniczki

.. ale do jedzenia najlepsze są same w sobie, albo z cukrem-pudrem.

 

udanego "pierniczenia" :)

--------------------------------------------

* LUKIER WANILIOWY

- ze 3 łyżki cukru pudru, odrobina ciepłej wody, i 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego - wszystko wymieszać na gładką masę (jak wyjdzie za rzadkie - dodać cukru pudru, i dalej mieszać). świetnie się na nim perełki trzymają :)

sobota, 18 grudnia 2010

W rondlu roztopić:
1/4 szklanki miodu
1/2 szklanki cukru
50g masła

W misce wymieszać:
2 1/4 szklanki maki
1 łyżeczkę sody
2 łyżeczki imbiru
1-2 łyżeczki cynamonu

Wlać roztopiony miód, masło i cukier, dodać roztrzepane jajko. Wymieszać.
Cudnie się wałkują, wycinają i pieką.

Dziękuję Renatko za przepis i pozwolenie opublikowania!
sobota, 11 grudnia 2010
Przepis od znajomej z zaprzyjaźnionego forum, wypróbowany i chwalony - dziękuję Miki :)

wsad:
1 kg świeżych, bielutkich pieczarek
3 średnie cebule
3 ogórki konserwowe
2 jajka
sól
pieprz
olej
bułka tarta
vegeta (opcjonalnie)

zalewa:
4 szklanki wody
12 łyżek octu
6 łyżek cukru
6 łyżek keczupu
słoik koncentratu
1 łyżka soli
pieprz ziarnisty, ziele angielskie, liść laurowy


kapelusze pieczarek panierujemy w jajku z solą i pieprzem i w bułce tartej, smażymy na złoty kolor, cebule i ogórki kroimy w plastry
gotujemy zalewę, w półmisku układamy warstwami : pieczarki, cebula, pieczarki, ogórki, zalewamy gorącą zalewą i po ostygnięciu wstawiamy do lodówki
efektownie wyglądają i zaskakują walorami smakowymi - a'la ryba po grecku
piątek, 03 grudnia 2010

pewna mądra kobieta podała instrukcję "krok po kroku". wklejam tutaj - zanim zapomnę o pyszności i nie zrobię na święta ;)

rozpuszczasz czekoladę w garnku (300g) (nad garnkiem z wrzącą woda)
jak jest już dobrze rozpuszczona (i ciepłą!), dolewasz śmietanę (500ml, słodka, kremówka) (możesz to cały czas nad tym gorącym garnkiem robić) i mieszasz cały czas na ciepło - dobrze mieszasz, zęby się połączyło
najlepiej taka trzepaczka do sosów, miotła taka
mieszasz, nie ubijasz, tylko żeby to konsystencje gęstej śmietany miało, jednolitej
jak już wymieszasz, wkładasz na noc do lodówki
ubijasz na drugi dzień, uprzednio mieszając, żeby się ujednoliciło
no nie ma bata żeby nie wyszło

masa do ciasta? deser sam w sobie? dodatek do pokrojonej galaretki? nie wiem jeszcze. ale na pewno to zrobię! :)

 propozycja deseru:

piekę murzynka
daję na 1 warstwe konfiturę wiśniową
na 2 ten krem
nasączam wodą z wódką i sokiem z pomarańczy
i polewam polewą czekoladową do Sachertorte
i znika...

czekoladę można dać dowolną - byle "gładką", bez dodatków (masę z gorzkiej można dosłodzić ok 1 łyżką cukru).

smacznego!

Tagi
do góry | szablon popełniła kate_mac
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl