Kulinarnie - z Wiedźmami. Bo wiedźmy przecież nie tylko napary magiczne gotują!
środa, 30 grudnia 2009

Wziąć dwanaście miesięcy, obmyć je do czysta z goryczy, chciwości, złości i lęku. 
Podzielić każdy miesiąc na 30 albo 31 części tak, żeby zapasu starczyło akuratnie na cały rok. 
Każdy dzionek przyrządza się oddzielnie: biorąc po jednej części pracy i dwie części wesołości i humoru. 
Dodać należy do tego trzy kopiaste łyżki optymizmu, łyżeczkę tolerancji, ziarno ironii i szczyptę taktu. 
Następnie masę tę polewa się obficie miłością. 
Gotowe danie ozdobić bukiecikami drobnych uprzejmości. 
Podawać je codziennie z pogodą ducha!


Tagi: nietypowe
22:29, kakunia.k
Link Dodaj komentarz »
środa, 23 grudnia 2009

3 szkl. mąki pszennej, 1 szkl. cukru, 2 łyżki kakao, 1 op. przyprawy do piernika, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej, 3 jaja u 1 szkl. mleka u 1 szkl. powideł śliwkowych, 1/2 szkl. miodu, 3/4 szkl. oleju

Wymieszać mąkę, cukier, kakao, przyprawę do piernika, proszek do pieczenia, sodę. Dodać same żółtka jaj, mleko, powidła, miód, olej. Całość dokładnie wymieszać. Białka ubić i delikatnie połączyć z powstałą masą. Przełożyć do wysmarowanej masłem foremki. Piec ok. 50 minut w temperaturze 180 stopni C.

 

nadaje się od razu do spożycia - nie musi leżakować :)

poniedziałek, 21 grudnia 2009

- takie od razu nadające się do jedzenia - dla zapominalskich, lub tych, którzy wcześniej czasu nie mieli.

W rondlu roztopić:
1/4 szklanki miodu
1/2 szklanki cukru brązowego
50g masła

W misce wymieszać:
2,1/4 szklanki mąki
1 lyżeczkę sody
2 łyżeczki imbiru
1-2 łyżeczki cynamonu

Wlać roztopiony miód, masło i cukier, dodać roztrzepane jajko (sztuk 1).
Cudnie się wałkują, wycinają i pieką. Piec ok 8 minut w rozgrzanym do 180 stopni w piekarniku z termoobiegiem, 12-14 minut w bez termoobiegu.

 

Uwagi techniczne:
- to mała porcja, warto przynajmniej podwoić
- najlepiej dodac wiekszość sztucznego miodu, a prawdziwego tylko odrobinę - dla smaku. Na sztucznym nie muszą leżakować w puszce, tylko od razu się nadają do jedzenia (na samym prawdziwym bedą dość twarde).

niedziela, 20 grudnia 2009

Są absolutnie cudne, są idealnie lekkie, chrupiące i pyszne!!! Świetne do wieszania na choinkę lub do robienia w nich szybek z landrynek :)

350g mąki
łyżeczka sody
2 łyżeczki imbiru mielonego
pół łyżeczki soli lub mniej
100g masła
175g jasnego brązowego cukru-taki bardziej miałki
1 jajko
4 łyżeczki syropu z melasy

Zmieszać mąkę, sodę, imbir i sól, dodać masło i zarobić jak kruche ciasto, dodawać w trakcie cukier, potem rozbić trochę jajko z syropem z melasy, dodać do mąki z resztą, zrobić gładkie ciasto, można trochę schłodzić albo wycinać od razu. Pieką się błyskawicznie, trzeba uważać, i nie w za wysokiej temperaturze - przepis mów 180, ale... ciut mniej też jest ok.

 

Przepis z książki Annabel Karmel (Family Cookbook, Winter&Christmas 2008)

czwartek, 10 grudnia 2009

wigilia się zbliża, a na kolację wigilijną podaje się ryby. nie każdy jest miłośnikiem karpia (jak ja!) - i dla takich osób podaję przepis, niekoniecznie tradycyjny wigilijnie, ale pyszny.

 

składniki:

  • świeża ryba (łosoś, dorsz - te osobiście wypróbowałam) - uwaga, CAŁA*! ze skórą
  • sól morska (dużo, mnie schodziło ok 2kg za każdym razem)
  • białko z kurzego jaja (ile trzeba)

przygotowanie:

sól wsypać do miski, dodać białka i trochę wody - tak, żeby całość się zrobiła "mokra". część "mokrej" soli wyłożyć w naczyniu żaroodpornym, na to rybę (wiadomo - wypatroszoną, czystą), i na to reszta soli.

piec w nagrzanym piekarniku, w 200 stopniach przez ok. 20 minut.

 

u mnie na stole wigilijnym będzie łosoś tak przygotowany :)

 

* - no dobra: cała, ale BEZ wnętrzności. wypatroszona, znaczy się :]

 
1 , 2
Tagi
do góry | szablon popełniła kate_mac
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl