Kulinarnie - z Wiedźmami. Bo wiedźmy przecież nie tylko napary magiczne gotują!
wtorek, 23 grudnia 2008

sos:

  • 2-3 marchewki i 1 pietruszka - zetrzeć na grubej tarce jarzynowej
  • 2 duże cebule - pokroić w piórka
  • 1/2 szklanki oleju
  • liść laurowy
  • mały przecier pomidorowy
  • sól, pieprz, 1/2 łyżeczki cukru


warzywa wrzucić na rozgrzany olej z liściem laurowym i dusić na małym ogniu pod przykryciem 
pod koniec dodać sól, cukier, pieprz i przecier pomidorowy

ta ilość sosu starcza na maksimum kilogram ryby

ryba:
świeżą lub rozmrożoną rybę (polecam dorsza, solę, ewentualnie pangę) podzielić na nieduże porcje, pokropić sokiem z cytryny i posolić, odstawić na pół godziny
obtoczyć w mące i smażyć na gorącym oleju na rumiano
ułożyć na półmisku

usmażoną rybę zalać gorącym sosem
wystudzić, schować do lodówki

uwaga! jeść dopiero nazajutrz!

Tagi
do góry | szablon popełniła kate_mac
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl