Kulinarnie - z Wiedźmami. Bo wiedźmy przecież nie tylko napary magiczne gotują!
niedziela, 30 grudnia 2007

kto powiedział, że ciasteczka piecze się tylko na święta? zimowo, okołosylwestrowo... ja proponuję ciasteczka korzenne (co prawda, jeden znajomy twierdzi, że są jogurtowo-miodowe, ale tam ni miodu, ni jogurtu ... :)) )

Składniki:

  • 2,5 szklanki mąki
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki soli
  • 20 dag masła
  • szklanka cukru
  • 1-2 jajka
  • laska wanilii
  • łyżeczka cynamonu
  • po ćwierć łyżeczki gałki muszkatołowej, mielonych goździków, sproszkowanego imbiru
  • 5 dag zmielonych migdałów
  • 5 dag płatków migdałowych


Przygotowanie:

Wymieszać mąkę, przyprawy korzenne i mielone migdały, proszek do pieczenia i sól. Masło i cukier ucierać mikserem na najwyższych obrotach 3 min, po czym dodać jajko, startą na tarce wanilię, a następnie sypkie składniki. Wyrobić gładkie ciasto. Z ciasta uformować wałek o średnicy 5 cm lub rozwałkować je na placek o grubości 5 mm. Owinąć folią i wstawić do lodówki na 2-4 godz. Z wałka odkrawać krążki nie grubsze niż 5 mm. Udekorować ciasteczka płatkami migdałowymi i piec 10-15 min w temp. 200°C. Po upieczeniu można ewentualnie ozdobić je nitkami stopionej czekolady.

znalezione na gazeta.pl 

poniedziałek, 24 grudnia 2007

Składniki

4 szklanki mąki krupczatki

40 dag masła lub margaryny

1 szklanka cukru pudru

5 żółtek

1 łyżka soku z cytryny

do smarowania: 1 białko

do posypania ciastek: cukier kryształ, wiórki kokosowe - co w ręce wpadnie :)

Przygotowanie

Masło lub margarynę posiekać z przesianą mąką. Dodać sok z cytryny, przesiany cukier puder oraz żółtka. Zagnieść ciasto, uformować kulę i włożyć na 1 godz. do lodówki. Następnie rozwałkować ciasto na płaty grubości 5 mm i foremką wykrawać gwiazdki (ewentualnie inne kształty - u mnie gwiazdki nie ma ani jednej, ale są bałwanki, skarpety, czy tym podobne :P). Posmarować je roztrzepanym białkiem i posypać cukrem. Piec około 20 min w piekarniku nagrzanym do temperatury 200°C. Ciasteczka powinny mieć jasnozłoty kolor.

 

/przepis znaleziony w serwisie gazeta.pl/  

niedziela, 23 grudnia 2007

przed pieczeniem ciasteczek warto wcześniej przygotować wszystkie potrzebne składniki.

i tak na przykład masło warto jest wyjąć chwilę wczśniej z lodówki, żeby konsystencją nie przypominało kamienia...

... proces pieczenia ciasteczek u mne opóźnił się właśnie przez ten szczegół ;-)

piątek, 21 grudnia 2007
które można upiec w ostatniej chwili i jeść praktycznie prosto z piekarnika.

Składniki:
1kg mąki
4 jajka
śmietana - pół średniego pojemniczka 18% (jakieś 3-4 łyżki)
szklanka cukru
szklanka miodu
3 czubate łyżki masła
1 łyżeczka sody
50g kakao
5 łyżeczek przyprawy do piernika (lub 1/2 łyżeczki imbiru, 1/2 łyżeczki mielonego anyżu, 1 łyżeczka mielonych goździków, 1 łyżeczka cynamonu, 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej)
czekolada do ozdobienia

W garnku rozgrzewamy cukier, miód i masło, roztapiamy na jednolitą masę i czekamy do ostygnięcia. Wlewamy śmietanę i wbijamy jajka. Zawartość garnka wylewamy na stolnicę, gdzie czeka już mąka wymieszana z resztą produktów sypkich. Zagniatamy ciasto, wałkujemy i wycinamy kształty... foremne, nieforemne, ręcznie, nożnie (nożem, mam na myśli :)) i cieszymy się z możliwości rozwijania umiejętności plastycznych. Moje w piekarniku siedziały 20-25min., ale pewnie mogły krócej.
Po wstępnym ostygnięciu w gorącej kąpieli (garnek z wrzątkiem na ogniu, w nim miseczka, w miseczce czekolada) rozpuszczamy czekoladę i ponownie wykorzystując zdolności zdobimy pierniczki.
Smacznego!

zdjęcie: ansur - "pierniczki wyjęte z pieca godzinę temu i jeszcze nie zeżarte"

czwartek, 20 grudnia 2007

rzecz, która najlepiej smakuje, gdy cały świat pokryty jest białym puchem śnieżnym. ale bez śniegu też jest pyszne, acz, co ważne, w niewielkich ilościach :)

składniki:

  •  35-40 dag herbatników petit buerre (bodajże 4 duże paczki)
  • 10 dag wiórków kokosowych
  • 20 dag cukru-pudru
  • 12 dag masła + jeszcze trochę
  • sok z połówki cytryny (ja daję z całej)
  • kakao, 3 łyżki (można nieco więcej)
  • papier do pieczenia
  • woda :)

przygotowanie:

3/4 szklanki wody, plus połowę cukru-pudru, plus kakao zagotować w rondelku. mieszać dość często, jak nie cały czas wręcz. po zagotowaniu odstawić do ostudzenia. rozkruszyć herbatniki (moździerz jakiś dobrze się nadaje) i dorzucić do ostudzonej zawartości rondelka.

masło (te 12dag) utrzeć z resztą cukru-pudru. wciąż ucierając, dodawać po trochu wiórki kokosowe i sok z cytryny (jak ktoś nie ma cierpliwości do ucierania ręcznego to można mikserem to wszystko potraktować)

papier do pieczenia wysmarować resztką masła i rozwałkować na nim masę herbatnikowo-kakaową. na to równomiernie nałożyć masę kokosową.

zwinąć w roladę (bez papieru!),owinąć papierem, i włożyć do lodówki na jakieś dwie godziny.

po tym czasie podawać gościom/rodzinie. 

uwaga: kroić w plastry ok półcentymetrowej grubości - większa ilość może zemdlić jedzącego (chyba, że wybitny słodyczolub)

smacznego! 

 
1 , 2
Tagi
do góry | szablon popełniła kate_mac
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl