Kulinarnie - z Wiedźmami. Bo wiedźmy przecież nie tylko napary magiczne gotują!
sobota, 26 listopada 2011
W jesienne i zimowe dni lubię gęste od warzyw, gorące zupy. Są proste w przygotowaniu, pożywne i smaczne, na długo sycą i rozgrzewają. Oto jedna z nich, bardzo prosta i szybka do przygotowania.

Składniki:
  • zielone mrożone warzywa - po 1 opakowaniu: brokuły, groszek, fasolka szparagowa
  • 1 kg ziemniaków
  • koperek
  • natka pietruszki
  • łyżka masła
  • groszek ptysiowy
  • przyprawy
  • opcjonalnie wywar mięsny i mięso z wywaru
Jeśli ma być mięsna baza, gotujemy wywar. Jeśli nie, gotujemy wodę.
Na wrzątek wrzucamy zamrożone warzywa i obieramy ziemniaki, po czym je myjemy i kroimy w kostkę, oraz kroimy zieleninę. Do wrzącej zupy wrzucamy pokrojone ziemniaki i gotujemy do miękkości wszystkich składników. Dodajemy sól i pieprz. Wyłączamy, wrzucamy łyżkę masła i posiekaną zieleninę. Ewentualnie dorzucamy pokrojone na kawałki mięso. Blenderem miksujemy na krem. Wlewamy na talerze, posypujemy groszkiem ptysiowym.


wtorek, 22 listopada 2011

leczo

leczo

leczo

przepis jest TUTAJ

składniki modyfikuję jedynie ilościowo, a dziwnym trafem ilekroś ugotuję gar albo dwa - zjawiają się znajomi, amatorzy potrawy :)) jakby zapach potrawy unosił się przez wiele, wiele kilometrów ;)

Tagi
do góry | szablon popełniła kate_mac
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl