Kulinarnie - z Wiedźmami. Bo wiedźmy przecież nie tylko napary magiczne gotują!
wtorek, 23 listopada 2010

niby nie potrawa, ale - w pewnym sensie "mikstura magiczna". syrop z cebuli - taki, który mama mi robiła, jak byłam dzieckiem. teraz ja robię taki sam dla swojej córki :)

rzecz w okresie jesienno-zimowym przydatna bardzo!

składniki:

- cebula zwykła szt 1

- miód lub cukier (ja daję brązowy)

przygotowanie: cebulę pokroić w ćwierć krążki cienkie, wrzucić do słoika. w słoiku zalać miodem (2 łyżki stołowe) lub zasypać cukrem (2 łyżki stołowe) lub zalać 1 łyżką miodu i zasypać 1 łyżką cukru (tą wersję ostatnio wybieram, z tym, że cukier brązowy daję, nie biały). zakręcić słoik, odstawić w chłodne, ciemne miejsce, i poczekać aż cebula puści sok. (zazwyczaj 1-2 dni). powstały syrop zlać z cebuli do mniejszego słoika, i przechowywać w lodówce. podawać kaszlącemu dziecięciu 1 łyżkę dziennie, a zanim się skończy bieżąca ilość - nastawić kolejną porcję.

pachnie mocno cebulowo, dlatego podawać na noc, ale - o dziwo - większośći dzieci zapach nie przeszkadza, i wchłaniają syrop w najlepsze :)

 

oczywiście, nie stosować u osób uczulonych na miód.

Tagi
do góry | szablon popełniła kate_mac
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl