Kulinarnie - z Wiedźmami. Bo wiedźmy przecież nie tylko napary magiczne gotują!
wtorek, 24 listopada 2009

składniki:

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 pory, w cienkich plasterkach
  • 2 średnie cukinie, pokrojone na zapałkę
  • 1 ząbek czosnku, rozgnieciony
  • sól i pieprz
  • 5 jajek, roztrzepanych
  • 4 łyżki utartego parmezanu
  • 4 łyżki żółtego sera, pokrojonego w drobną kostkę

przygotowanie:

1. Na małej patelni rozgrzać 1 łyżkę oliwy, dać pory i smażyć na małym ogniu, aż zmiękną. Przykryć i dusić pory 10 minut. Dodać cukinię i czosnek; smażyć następne 10 minut. Przełożyć do miski. Ostudzić, dodać sól, pieprz, jajka i sery.
2. Rozgrzać na patelni resztę oliwy; wlać frittatę i wygładzić powierzchnię. Smażyć na małym ogniu 15 minut, aż się zetnie.
3. Zapiekać w piecu 3-5 minut, aż wierzch będzie złocisty. Odstawić na 5 minut przed krojeniem, kroić w trójkąty. Podawać z zieloną sałatą

mniam mniam.

poniedziałek, 23 listopada 2009

ciasto:
275 gr mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 lyzki kakao
1 jajko
130 gr cukru
80 gr masła
300 gr kefiru

nadzienie:
100 gr sera typu philadelphia
100 gr wiórek kokosowych
2 łyżki cukru pudru
1 op. cukru waniliowego

ciasto mieszamy suche osobno, mokre osobno, połączyć razem
nadzienie mieszamy wszystko razem

nakladać do foremki trochę ciasta, na środek łyżeczka nadzienia i przykryć ciastem

 

- przepis Kariny

 

MNIAM! (zostały zjedzone zanim upolowałam aparatem)

niedziela, 22 listopada 2009

składniki:

  • makaron typu spaghetti lub inne wstążki
  • 1 por, średni
  • pół kostki masła (ok 10dag)
  • szczypta soli oraz pieprzu ciut
  • 1 średnia cebula
  • pieczarki - 20dag

 

pora pokrojonego obgotuj krótko w wodzie z solą
przełóż do naczynka, gdzie rozpuszcza sie pół kostki masla w niewielkiej ilości wody i postaw na innym naczyniu z gotujacą się woda - podduś, nie doprowadzając do bulgotania
pieczarki pokrój na plasterki, usmaż na cebulce i maśle, dopraw sola i pieprzem

pieczarki wyrzucasz na srodek makaronu typu wstażki, dookoła zdobisz porem. Dodatkowo polewasz tym maślanym sosem spod pora - PYCHA!

 

autorstwa Dośki :)

poniedziałek, 09 listopada 2009

składniki:

  • ser typu feta
  • śmietana 18%
  • zioła
  • pieprz
  • czosnek
  • cebulka
  • pieczarki

Fetę mieszać z odrobiną śmietany (żeby się maziste zrobiło), dodać zioła (np. prowansalskie), pieprz (soli nie, bo feta bardzo słona przecież jest), można dodać czosnku, cebulki, co tam mamy.

wszystko razem wymieszać, naładować do obranych kapeluszy i fruu do pieca :)

(nóżki, jak ktoś ma cierpliwość, to można obrać i posiekane w drobną kosteczkę do mazi dorzucić. nóżki pieczarek, oczywiście)

 

podawać z kurzym biustem grillowanym, schabem grillowanym czy czymś innym - najlepiej lekkim, grillowanym* właśnie.

(* no taka ochota na grilla mnie naszła, szkoda, że pogoda wybitnie nie sprzyja :( )

sobota, 07 listopada 2009

składniki:

  • 2 łyżki masła
  • 1 opakowanie gorgonzoli (lub innego sera pleśniowego)
  • mały kubek śmietany (30 lub 36%)
  • paczka mrożonego szpinaku, najlepiej liściastego - acz rozmrozić przed przygotowaniem potrawy
  • ryba, np dorsz :) - ile chętnych tyle ryby, acz szpinaku starcza na 2-3 bardziej lub 3-4 mniej "żerte" osoby

przygotowanie:

w garnku trzeba rozgrzać 2 łyżki masła, jak się rozpuści dodać opakowanie gorgonzoli (lub innego sera pleśniowego). Mieszać aż się rozpuści ser i pilnować, żeby masło się nie spaliło, później trzeba dodać śmietanę tłustą, zagotować i na małym ogniu zredukować, aż sos zgęstnieje. Do tego dodać rozmrożony szpinak dobrze odciśnięty (naprawdę porządnie odciśnięty!). Trochę podgotować - ok 20 min. powinno wystarczyć.

rybę usmażyć "tradycyjnie" - czyli oprószoną mąką wrzucić na rozgrzany tłuszcz (lub bez tłuszczu - wersja bardziej light)

propozycja podania:

na talerzu ułożyć szpinak, na to dać usmażoną rybę. obok - pomidorki koktajlowe przekrojone na połówki (łamią smak i dodają słodkości). całość posypać wiórkami parmezanu.

 

z zaprzyjaźnionego forum zaczerpnięte, wypróbowane osobiście - polecam :)

Tagi
do góry | szablon popełniła kate_mac
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl