Kulinarnie - z WiedĽmami. Bo wiedĽmy przecież nie tylko napary magiczne gotuj±!
czwartek, 15 listopada 2007

składniki:

  • 1 kg m±ki pszennej
  • 3 opakowania drożdży instant (Dr. Oetker)
  • otręby pszenne (szklanka lub więcej)
  • Słonecznik (minimum gar¶ć)
  • Siemie lniane (minimum gar¶ć)
  • 1 litr przegotowanej ciepłej wody
  • 1 łyżka soli
  • można dodać ulubione przyprawy i dodatki: zioła, orzechy, pestki dyni, ¶liwki suszone pokrojone w paski, rodzynki


Składniki wymieszać, dobrze wyrobić i zostawić do wyro¶nięcia. Przełożyć do lekko natłuszczonej formy, odstawić ponownie do wyro¶nięcia na ok. pół godziny. Piec w 200 stopniach Celsjusza ok. 60 minut.

wtorek, 13 listopada 2007
  • 1/2 kg sera białego
  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki gęstej ¶mietany
  • 2 łyżki sody
  • 3/4 szklanki cukru
  • m±ka- ile się wgniecie

Wszystkie składniki lekko zagnie¶ć. Rozwałkować na stolnicy (na cienkie ciasto). Wykrawać szklank± koła, z nich kieliszkiem wykrawac ¶rodki. Wrzucać na głęboki i gor±cy tłuszcz, smażyć z obu stron na złoto, zdejmować na papier ¶niadaniowy, żeby obciekły, lekko oprószyć cukrem-pudrem. Mniammmmmmm!

pi±tek, 09 listopada 2007
  • 1 kostka margaryny
  • 4 jajka
  • 40 dag m±ki
  • 1/4 szklanki cukru
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy

M±kę wymieszać z cukrem ,cukrem waniliowym i proszkiem do pieczenia.Usiekać nożem razem z miękk± margaryn±, dodać żółtka i szybko zagnie¶ć ciasto-za długo gniecione bardziej się kruszy!
Podzielić zagniecione ciasto na 3 równe czesci.Do jednej dodać łyżeczkę kakao i zagnie¶ć z kakaem.. Jedn± biała i kakaow± kulę ciasta włożyć w woreczku do zamrazarki na ok pół godziny. Drug± biał± kulę rozłożyć na dno blachy posmarowanej cienk± warstw± tłuszczu.

Na rozłożone ciasto wyłożyć pół słoika dżemu niskosłodzonego z czarnej porzeczki.
Na dżem zetrzeć pół zamrożonej kuli jasnego i pół kuli ciemnego ciasta.
Wysypać na to bakalie( mielone lub drobno krojone orzechy, wiórki kokosowe i rodzynki).
Z białek ubić pianę ze szklank± cukru.Nałożyć ubit± pianę na bakalie i delikatnie , równiuteńko wygładzić.Na pianę zetrzeć resztę mrożonego ciasta..
Wstawić do nagrzanego do 180* piekarnika i piec ok 45 minut.
Na upieczone ciasto przygotować polewę:

  • 1 łyżka masła
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżka wody
Zagotować i gor±c± polew± polewać ciasto wylewaj±c j± na kształt krateczki.

  • szklanka miodu
  • szklanka cukru
  • 3 jajka
  • 1/2 kostki masła
  • około 4 szklanki m±ki (tak aby zagnie¶ć ciasto)
  • 4 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka kawy
  • 3 łyżeczki cynamonu
  • 1 przyprawa do pierników
  • 1 1/2 łyżeczki sody
Miód, cukier i masło rozpu¶cić i wystudzić.
Kakao, kawę, cynamon i przyprawę do piernika dodać do wystudzionej masy. Wymieszać.
Dodać m±kę, jaja, sodę i wyrobić ciasto.
Rozwałkować, wykrawać pierniczki i piec okolo 10-15 minut w rozgrzanym piekarniku.
Tagi
do góry | szablon popełniła kate_mac
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl