Kulinarnie - z WiedĽmami. Bo wiedĽmy przecież nie tylko napary magiczne gotuj±!
sobota, 27 lutego 2010
Na mał± blaszkę:

Biszkopt:
4 jajka
1 szklanka cukru
1 szklanka m±ki
Ubijam jaja z cukrem, aż do momentu, kiedy rysuj±c 8 na powierzchni rysunek ten utrzyma się zanim go skończę.
Potem powolutku dodaję przesian± m±kę, delikatnie mieszaj±c. Możesz zrobić z 1,5 porcji, zależy jaki wysoki biszkopt lubisz.
Piec w 180-200 stopni ok 20min-30min. Sprawdzam patyczkiem, czy suchy w ¶rodku. Acha, piekę bez nawiewów i podgrzewam tylko od dołu. Oczywi¶cie na papierze do pieczenia. Jak biszkopt ostygnie, przewracasz go o odklejasz papier. Potem kładziesz go z powrotem na papierze na blaszce.

Krem:
0,5 litra ¶mietany 30-36%
2-3 łyżki kakao
2 łyżki cukru
Zagotowuję wszystko i wstawiam do lodówki na noc. Uwaga, bo bardzo szybko kipi.
Rano ubijasz - cukru tak naprawdę dodajesz do smaku, u mnie lubi± bardzo słodkie. Możesz dodać 2 łyżki żelatyny rozpuszczonej w 1/4 szklanki mleka, wlewasz j± pod koniec ubijania, wtedy będzie bardziej sztywne.Przekładasz masę na biszkopt i do lodówki. Pycha:) Zawsze daję masę na górę, nie do ¶rodka.
sobota, 20 lutego 2010
Kwadransowy - bo tyle trwa jego zrobienie :)
Potrzebujemy:
1 kg sera białego (wiaderkowy w sam raz)
szklankę cukru
250 g margaryny lub masła
cukier waniliowy
4 jajka
pół szklanki mleka
duży budyń waniliowy
bakalie wg uznania ( polecam rodzynki i skórkę pomarańczow±)
herbatniki

Jajka rozbijamy, oddzielamy żółtka od białek. Żółtka mieszamy z serem, z białek ubijamy pianę.
Stawiamy garnek na palniku. W garnku rozpuszczamy tłuszcz. Wsypujemy cukier i cukier waniliowy, mieszamy. Dodajemy ser z żółtkami, mieszamy. Gotujemy chwilę. Wrzucamy bakalie, wlewamy budyń, rozrobiony z mlekiem, mieszamy. Gotujemy 3 minuty. Dodajemy pianę z białek, mieszamy. Gotujemy kolejne 3 minuty, mieszaj±c - masa zgęstnieje. Blachę wykładamy herbatnikami, na nie wykładamy masę serow±, na wierzch układamy kolejn± warstwę herbatników i zostawiamy do wystygnięcia i ¶cięcia się.
Warianty: zamiast herbatników można dać upieczony spód kruchy, albo blat biszkoptowy. Na wierzch można dać polewę czekoladow±. Można też przekładać cienkimi warstwami masy wafle.
Sernik jest wy¶mienity, smakuje jak najwspanialsze pieczone serniki, robi się go szybko i łatwo, a odpada stres zwi±zany z opadaniem i przypiekaniem. Gor±co polecam!
czwartek, 18 lutego 2010

S± takie PRAWDZIWE. Mój dziadek takie przynosił z piekarni "od Furtaka" i pachnialo w całej kuchni. Zawsze osypywała się z nich m±ka. Najbardziej pamiętam takie nasi±knięte pomidorem i masłem, zjadane na wakacjach u babci. A tu znalazłam tak podobny przepis, że drugi raz robiłam już z podwójnej porcji! Ze zwykłej m±ki chlebowej, ale pewnie da sie zast±pić innymi, jeszcze nie mieszałam, a myslę o kukurydzianych i grachamkach w ten sam sposob.
Przepis jest prosty tylko trzeba troche czasu zostawic na wyrastanie, wiadomo.

400g maki chlebowej
1,5 łyżeczki soli
( Przesiać razem i zrobić dolek)
120ml ciepłego mleka zmieszać z 15 g swieżych drożdży i łyżeczk± cukru, wlać do dołka w m±ce i poczekać, aż zacznie rosn±ć. Po 15 min dodać 175ml ciepłej wody. Rozrobić ciasto, zacz±ć wyrabiać, jak będzie się bardzo kleiło do rak to dosypać trochę m±ki, ale nie za dużo.Posypać m±ka i przykryć do wyro¶nięcia (ok 1,5h, ma zwiekszyć 2-krotnie swoja objęto¶ć). Po tym czasie wyłożyć na wysypan± m±k± stolnicę i zagniatać 8-10 min (ja mniej, ale i tak jest ok), potem odrywać kawałki (ok 10 bułek powinno wyj¶ć) i formowac małe bułeczki, odstawić na pół godziny do wyr¶nięcia. Zrobić na ¶rodku nożem (wysmarowanym oliw± lub osypanym m±k±, zeby sie nie kleił) wgięcie, tak jakby się dzieliło bułke na połówki. Zostawić do wyro¶nięcia na kolejne 15 minut. Posypać odrobinę m±k± i wstawić do piekarnika (na dno piekarnika dobrze jest dać gliniane naczynie z wod±, będ± wtedy chrupi±ce). Piec 15 min w 230st C, lub do uzyskania złotego koloru.
S± przepyszne, robię je trochę szybciej chyba, ale może nie zwracam tak na czas uwagi, bo w międzyczasie robię dużo innych rzeczy, a one po prostu... gdzie¶ tam sobie rosn± ;-)) Polecam!

bułeczki

bułeczki bułeczki

przepis poleciła Idamar, a wzięła go z z ksiazki "BREAD" Christine Ingram and Jennie Shapter

wtorek, 16 lutego 2010

wersja podstawowa:

2 szkl m±ki (np. pelnoziarnsta Lubelli, albo 1 pszenna druga zdrowsza)
3/4 szkl cukru
ze 2 łychy cynamonu
łyżeczka imbiru (niekoniecznie)
czubata lyzeczka proszku do pieczenia
pół łyżeczki sody
wymieszać.

Dodać 2 jajka, ok. szklankę wody lub mleka lub pół na pół, ok 1/4 szklanki oleju lub stopionego masła/margaryny. Wymieszać. ńa koncu wrzucić ze 2,3 jabłka obrane i pokrojone w grub± kostkę, i gar¶ć orzechów, jak kto chce.
Piec aż sie zezłoci. 180 stopni, bez termoobiegu (około 25-30 minut)

wersja monti I faza:

m±ka pp
fruktoza zamiast cukru
mleko do 1,5% :-))) (albo ma¶lanka :P)
białko jaja bez żółtka
plus proszek do pieczenia / soda / przyprawy / jabłko

je¶li monti II faza to, dodatkowo do pierwszej fazy:
jakis olej monti i mniej go :-)))
i orzechy
reszta tak samo

moje dzisiejsze: wersja monti I faza, bez jabłek (brakło ;))

muffin gigant

przepis od Cynamoon, wykonanie osobiste moje :)

poniedziałek, 01 lutego 2010

składniki:

  • 4twarde spore pomidory
  • 30-40dag ¶wieżego szpinaku lub 1 opakowanie mrożonego
  • 1 łyżka ryżu
  • 30dag mozzarelli
  • 2 z±bki czosnku
  • 1 łyżka oliwy
  • 5 orzechów laskowych
  • słodka papryka w proszku
  • sól, pieprz

przygotowanie:

  • pomidorom obci±ć czubki i wydr±żyć mi±ższ; wnętrza pomidorów posolić.
  • szpinak zblanszować, i posiekać; poł±czyć z ugotowanym wcze¶niej ryżem, połow± (potart±!) mozzarelli, posiekanymi orzechami,, roztartym czosnkiem. wymieszać wszystko.
  • napełnić pomidory powstałym farszem, posypać reszt± sera (również startego), położyć na blachę.
  • zapiekać: około 20 min w temp 150 stopni, bez termoobiegu.

uwaga techniczna: żeby potrawa była dietetyczna (monti) - nie dajemy ryżu. też dobre :)

Tagi
do góry | szablon popełniła kate_mac
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl