Kulinarnie - z Wiedźmami. Bo wiedźmy przecież nie tylko napary magiczne gotują!
piątek, 22 lutego 2008
Oto przepis na drożdżówkę, której nie trzeba wyrabiać i która rośnie w .... lodówce (gwarantowany przez Honoratę, której dziękuję za udostępnienie przepisu i całej fotostory):

Składniki:
1kg mąki pszennej
7dag drożdży
1 szkl. cukru
1 szkl. mleka
1/2 szkl. kwasnej smietany
1 kostka margaryny
5 jaj
sól

Drożdże rozetrzeć ze śmietaną. Margaryne rozpuścić. Całe jajka ubic z cukrem.
Do mąki dodac rozpuszczoną margarynę, szczyptę soli, podgrzane mleko, ubite jajka, drożdże ze śmietaną. WYMIESZAĆ ŁYŻKĄ i odstawic do lodówki na 3-4 godziny.
Wyrośnięte ciasto wyłożyć do natłuszczonej blachy (można ułożyć owoce, posypać kruszonką) i piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku ok. 1 godz.

Oto fotostory; kliknij na miniaturkę, żeby zobaczyć pełne zdjęcie:
"To jest moja drożdżówka, przygotowana z połowy porcji i na dwóch jajkach.
Teraz powędruje do lodówki.

darmowy hosting obrazków

Nie miałam więcej czasu, więc ciasto wyciągnełam po dwóch godzinach.
Tak wyrosło:

darmowy hosting obrazków

Z połowy porcji wyszło mi 1,5 keksówki. Gdybym wcześniej wiedziała, że tak pięknie urośnie, podzieliłabym po równo do keksówki, ale bałam się, że nie wyrośnie.
Tak wygladało tuż przed pieczeniem:

darmowy hosting obrazków

Rośnie:)))))

darmowy hosting obrazków

Nawet bardzo!

darmowy hosting obrazków

Gotowe!!!!!

darmowy hosting obrazków

Wyszła super pyszna! Pulchna, mięciutka. Nawet na następny dzień była prawie jak świeża z piekarnika!
To pierwsze ciasto drożdżowe, przy którym nie tracę czasu na mieszanie, wyrabianie. Super!
Spróbujcie!!!"

Dziękuję, Honoratko :)
niedziela, 17 lutego 2008
Składniki:
Wiaderko serka naturalnego - 1 kg
6 jajek
półtorej szklanki cukru - może być mniej, ale minimum szklanka
cukier waniliowy
pół szklanki oleju
dwa budynie waniliowe (bez cukru!)
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
skórka otarta z cytryny i skórka otarta z pomarańczy - opcjonalnie, ale polecam

Ubijamy białka, ze szczyptą soli na pianę, pod koniec ubijania wsypujemy połowę cukru i z tym cukrem ubijamy jeszcze co najmniej minutę.
Ucieramy żółtka z drugą połową cukru i cukrem waniliowym.
Cały czas miksując:
Dodajemy ser.
Dosypujemy budynie i proszek do pieczenia.
Wlewamy olej.
Dodajemy pianę z cukrem, zmniejszając obroty - i zaraz, jak się tylko połączą z masą, wyłączamy mikser.
Masę wlewamy na blachę lub tortownicę, wyłożoną papierem do pieczenia.
Pieczemy w 200 stopniach około 5 kwadransów.
Na wierzch można wyłożyć trochę tej piany z cukrem, uprzednio zostawiwszy ja sobie - niedużo, z pół szklanki. Taka wersja, udekorowana cząstkami mabdarynek, jest na zdjęciu - zrobione specjalnie dla Was, kochani Czytelnicy, przedwczoraj.
Można też wysypac paczkę płatków migdałowych.
Nie zdarzyło się jeszcze nigdy nikomu, żeby się ten sernik nie udał.
Smacznego!

Image Hosted by ImageShack.us

piątek, 15 lutego 2008

Potrzebujemy:
1 jabłko
2 szklanki wiśni bez pestek (z kompotu albo świeże)
1,5 szklanki mąki
7 jajek
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 szklanka cukru pudru (może być nieco więcej)
pół szklanki oleju


Działamy:
Żółtka oddzielamy od białek i mieszamy z proszkiem do pieczenia. Odstawiamy (powinno sobie zacząć "rosnąć"). Białka ubijamy na sztywną pianę, dodając po trochu cukru pudru. Następnie po trochu dodajemy żółtka, miksujemy dokładnie. Potem dodajemy oleju, też porcjami. Następnie bierzemy drewnianą łyżkę i dodajemy małymi porcjami mąkę, mieszamy (nie mikserem!). Ciasto odstawiamy na 5 minut.
Jabłko obrane ze skórki kroimy na drobne kawałki, układamy na dnie formy (używałam tortownicy 26 cm, wysmarowanej olejem i bułką tartą). Wlewamy połowę ciasta, wsypujemy część wiśni, wlewamy resztę ciasta, z reszty wiśni możemy ułożyć uroczy wzorek na cieście. Pieczemy ok. 30-40 minut w temp. 160 stopni (aż ciasto się zarumieni).


wtorek, 12 lutego 2008

składniki:

  • małe opakowanie sorbetu (malinowy, truskawkowy, jagodowy...)
  • 150 ml soku z czarnej porzeczki
  • 75 ml wódki

przygotowanie:

wrzucić do blendera, zblendować. wlać do kieliszków (ozdobionych cukrem? plasterkiem cytryny?), podawać od razu, najlepiej ze słomką :)

piątek, 01 lutego 2008

taki, jaki robię ja, nie wiem, ile wspólnego ma on z rzeczywistą carbonarą :-)

składniki:
- 2 żółtka
- małe opakowanie śmietany (200g) 18%
- ok 50g startego parmezanu
- ew. sól do smaku

przygotowanie:
garnuszek postawić na niewielkim ogniu, wlać do niego śmietanę, i rozbełtane żółtka. mieszając dodawać ser. pogotować chwilę, ewentualnie dosolić do smaku. i tyle :-)

 

a spaghetti carbonara robię następująco:

makaron gotuję al dente, mieszam w garnku z podsmażonym, odcedzonym boczkiem. do tego dodaję rozbełtane żółtko, i śmietanę (ilość na oko, ale niezbyt dużo). wychodzi pyszne

Tagi
do góry | szablon popełniła kate_mac
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl